Hyppää sisältöön

Pensasmustikan istuttaminen

Pensasmustikoiden suosio jatkaa kasvuaan, eikä ihme. Jo muutamasta pensaasta saa poimittua herkullista superruokaa suoraan pöytään. Sopivassa mullassa ja paikassa pensasmustikat lähtevät hyvään kasvuun.

Pensasmustikan kasvupaikka

Pensasmustikka viihtyy valoisalla ja lämpimällä paikalla, johon paistaa suoraan vähintään puolet päivästä. Maan on hyvä olla hapanta sekä kosteutta pidättävää, sillä mustikat suosivat tasaisen kosteaa kasvualustaa. Kuivemmalla paikalla voi varautua kastelemaan hellejaksojen aikana, ja varmistaa samalla sadon kypsyminen. Pensasmustikka voi kokeilla kasvattaa myös suojaisella parvekkeella isossa ruukussa, jos pihaa ei ole.

Ennen istutusta

Pensasmustikat ovat happaman maan kasveja. Niiden istuttamiseen suositellaan niukasti kalkittua Kekkilä Havu-ja rodomultaa. Istutuskuoppaan voi halutessaan vielä lisätä kalkitsematonta Kekkilä Luonnonturvetta, sillä mustikat viihtyvät hyvin happamassa maassa.

 

Pensasmustikan istuttaminen

Pensasmustikan istuttaminen

Pensaiden istutusväli 1–1,5 metriä, ja istutetaan pölytyksen onnistumisen varmistamiseksi ainakin kahta eri lajiketta. Taimille kaivetaan laakea, noin. 40 – 50 cm syvät kuopat. Ne istutetaan hieman entistä syvempään. Kastellaan runsaasti. Rikkakasvien itämisen ja kuivuuden torjumiseksi multapinta voidaan kattaa Kekkilä Puutarhakatteella.

Pensasmustikan leikkaaminen

Ei tarvitse yleensä leikata. Vioittuneet tai kuivuneet oksat poistetaan. Maistuu jäniksille ja rusakoille, ja sen vuoksi pensaat kannattaa suojata huolellisesti kanaverkolla tai kuusenoksilla.

Pensasmustikan lannoittaminen ja hoitaminen

Mullan ravintet riittävät alkukasvuun, noin kuukauden parin tarpeiksi. Istuttamisen jälkeisestä syksystä alkaen pensasmustikkaa lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella elokuun alkupuolella. Kekkilä Havu- ja rodolannoitetta annetaan keväisin käyttöohjeen mukaan.

Kuivina keväinä pensasmustikoita on hyvä kastella ennen lannoittamista, samoin kuin kesällä kuivina kausina, jolloin marjasato on varmempi. Keväällä kukinnan aikaan hallan tullen pensaita voi suojata harsolla.

Lue lisää pensasmustikasta Kekkilän Kasvikirjastossa.

Etsi

Kysy puutarha-asiantuntijalta

Mietityttääkö jokin kotipuutarhanhoidossa tai Kekkilän tuotteiden käytössä?

 

Vieraile kysymyspalstalla