Mausteinen palsternakkakakku

Mitä jos leipoisit uudenlaista herkkua porkkanakakun tapaan? Myös gluteeniton versio.

Kekkilän reseptit: Mausteinen palsternakkakakku porkkanakakun tapaan

Mausteinen palsternakkakakku (porkkanakakun tapaan), 8-10 annosta

Ainekset

Kakkupohja

  • 600 g palsternakkaa
  • tavallista tai gluteenitonta korppujauhoa vuoan jauhottamiseen
  • 250 g voita
  • 2 ½ dl ruokosokeria
  • 2 dl kidesokeria
  • 4 kananmunaa
  • 4 ½ dl vehnäjauhoa tai (4 dl gluteenitonta jauhoseosta + ½ dl tattarihiutaleita)
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl jauhettua neilikkaa
  • ripaus inkivääriä

Kuorrute

  • 1 prk (á 250 g) mascarponejuustoa
  • ½ dl kuohukermaa
  • 2-3 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • reilu ripaus kanelia

Koristelu

  • 1 pieni palsternakka
  • vaaleaa siirappia

Valmistus

Valmistusaika: 50-60 minuuttia+paistoaika noin 1 tunti

  1. Keitä palsternakat pehmeiksi. Kuori ja soseuta ne. Voitele ja jauhota palsternakkojen kypsyessä halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka.
  2. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi juuressose. Yhdistä toisessa kulhossa keskenään jauhoseos ja mantelijauhe. Sekoita mukaan leivinjauhe, vaniljasokeri, suola ja mausteet.
  3. Lisää jauhoseos muutamassa erässä voin, kananmunan ja palsternakan seokseen.
  4. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun kakkuvuokaan. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 50-60 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää.
  5. Kokeile kypsyyttä ohuella puutikulla kakun keskiosasta. Jos kakkutaikinaa tarttuu tikkuun, jatka paistamista. Mikäli kakun pinta tummuu lopussa liikaa, peitä se foliolla. Anna jäähtyä uunista ottamisen jälkeen.
  6. Ota koristelua varten kuoritusta palsternakasta ohuita siivuja uunipellille leivinpaperin päälle, sipaise lastujen pintaan siirappia molemmin puolin ja paahda keskitasolla 200 asteessa noin 7-10 minuuttia.
  7. Notkista mascarpone ja vaahdota kerma.
  8. Yhdistä mascarpone ja kermavaahto ja mausta seos hunajalla, sitruunamehulla ja kanelilla.
  9. Levitä seos kakun pinnalle, leikkaa kakku paloiksi ja koristele palat paahdetuilla palsternakkasiivuilla ja ripauksella kanelia.

Nauti

Mausteinen kakku maistuu tuoreeltaan, ja maku vain paranee seuraavaksi päiväksi. Myös gluteeniton versio.