Mökkikausi alkaa – päivitä huussi nykyaikaan

Takana ovat ajat, jolloin huussi piti rakentaa mukavuussyistä tontin perimmäiseen nurkkaan. Uuden sukupolven kuivikekäymälän voi sijoittaa minne vain, sillä se on hajuton ratkaisu. Lisäksi käymälän asennus ja käyttö on vaivatonta. Etenkin talvikäytössä olevalla mökillä on mukavaa, että vessa löytyy sisätiloista.

Kuivike korvaa veden

Valitse sopiva kuivikekäymälävaihtoehto käyttäjien määrän ja vessan sijainnin mukaan. Ota valinnassa huomioon myös mökin käyttöaste. Jos mökki on ympärivuotisessa käytössä, kannattaa valita käymälä, joka on lämpöeristetty. Siten jätteen maatuminen jatkuu myös talviaikaan.

Voit käyttää uusia kuivakäymälöitä hyvällä omatunnolla: et tuhlaa vettä etkä sähköä. Kuivikekäymälässä veden virkaa toimittaa kuivike ja se on keskeisessä roolissa. Käymälä lunastaa lupauksensa hajuttomuudesta, kun huolehdit tilan ilmastoinnista ja muistat sulkea istuimen kannen. Muutama desi kuiviketta käytön jälkeen sitoo paitsi nestettä ja hajua, ehkäisee myös hyönteishaittoja.

Voit käyttää uusia kuivakäymälöitä hyvällä omatunnolla: et tuhlaa vettä etkä sähköä.

Kekkilä Hajusieppo on valmistettu rahkaturpeesta ja kutterilastusta, jotka imaisevat nesteen nopeasti. Jos haluat nopeuttaa kompostointiprosessia, voit ripotella mukaan ruokalusikallisen verran Kekkilä Huussikompostoijaa.

Kuivike tuo monenlaisia hyötyjä. Se sitoo kosteutta sekä hajuja ja ehkäisee hyönteishaittoja.
Kuivikkeen voi laittaa esimerkiksi koriin tai kauniiseen peltiämpäriin, jolloin siitä tulee osa sisustusta.

Sisusta huussi viihtyisäksi

Voit sisustaa huussin kuin kylpyhuoneen. Vain mielikuvitus on rajana. Joku suosii retroa, toinen kaipaa aistillisuutta. Viihtyisyyttä tuovat esimerkiksi kynttilät ja taide. Sudi seinät mielivärilläsi ja valitse lattialle matto, joka kestää kulutusta ja kengänpohjia, kuten sisal- tai juuttimatto. Kuivikkeen voit säilyttää perinteisen muoviämpärin sijaan vaikka pelti- tai sinkkitynnyrissä. Niityltä poimittu kukkakimppu kruunaa sisustuksen.

Kun muistaa puistella huussin maton, lakaista lattian ja pyyhkäistä pesuaineella pöntönreunukset ja kannen säännöllisesti, on raikkaaseen mökkivessaan aina mukava mennä.

Käytä luovuutta huussin sisustuksessa. Näin saat mökkivessasta viihtyisän.
Maisema huussin ikkunasta on osa sisustusta.

Huussin kompostiaines hyötykäyttöön

Kuivikekäymälät ovat mallista riippuen joko kompostoivia tai kerääviä käymälöitä. Keräävän käymälän sisältö siirretään erilliseen, asianmukaiseen kompostoriin kompostoitumaan. Kompostoivan käymälän jäte on tyhjentäessä sen sijaan jo osin kompostoitunutta ja voit valita, käytätkö sitä pihalla sellaisenaan vai siirrätkö jälkikompostoriin.

Kuivikekäymälät ovat mallista riippuen joko kompostoivia tai kerääviä käymälöitä.

Kompostoitunut käymäläjäte ei ole itse asiassa jätettä, sillä voit käyttää sitä pihalla ja puutarhassa katekompostina. Koska kyse on varsin vahvasta tavarasta, kannattaa katekompostia levittää ohut kerros, jolloin se toimii lannoitteena. Muussa tapauksessa käymäläkompostin sisältö kannattaa laimentaa hiekalla ja turpeella, jolloin vältytään ravinteiden ylikuormalta.

Voit myös laimentaa käymälän kanisteriin kertynyttä suotonestettä vedellä ja käyttää esimerkiksi nurmikon lannoitteena tai annostella puutarhakompostoriin vauhdittamaan kuivan puutarhajätteen kompostoitumista.

Kompostoivasta kuivikekäymälästä saatava aines voidaan käyttää sellaisenaan tai siirtää jälkikompostoriin.

Milloin kuivakäymälä pitää tyhjentää?

Kuivakäymälän tyhjennys kannattaa ajoittaa kevääseen tai alkukesään, jotta tyhjentäminen on mahdollisimman hajutonta puuhaa. Se, kuinka usein tyhjennyksen joutuu tekemään, riippuu käymälän koosta ja käyttäjien määrästä. Esimerkiksi keskimääräisellä käytöllä nelihenkisellä perheellä 50 litran malli on tyhjennettävä noin kerran kuukaudessa ja isompi 230 litran malli taas vain kerran kesässä.

Vaikka pienempi käymälä vaatii tiheämpää tyhjentämistä, hoituu se kippaamalla säiliö näppärästi kerralla tyhjäksi kompostoriin. Isompi säiliö vaatii kottikärryjen kurvaamista käymälän taakse. Kompostoivassa käymälässä kompostointi alkaa kuitenkin jo ennen tyhjennystä ja jäte on tyhjentäessä esikompostoinut, jolloin tyhjentäminen on miellyttävämpää.

Käymälän koko ja käyttäjien määrä vaikuttavat tyhjennystiheyteen.

Which country site would you like to visit?