Puutarhan trendejä maailmalta

Maailman vanhin ja arvostetuin puutarha-alan tapahtuma, Royal Horticultural Societyn järjestämä Chelsea Flower Show näyttää puutarhasuunnittelun ja puutarhan trendejä maailmalta.

teksti: Johanna Vireaho

kuvat: Hanna Marttinen

Luonnollisuus

Luonnon monimuotoisuus, biodiversiteetti näkyy nyt kuumimpana trendinä puutarha- ja maisemasuunnittelussa. Puutarha ja sen näkymät saavat olla ja näyttää siltä kuin olisivat palanen luontoa. Monilajisuus tuo vaihtelua puutarhaan, mutta monipuolisesti valittu kasvillisuus tarjoaa myös yhä useammalle luonnon pieneliölle elintilaa ja ravintoa.

Yksi parhaita kasveja luonnon kannalta on mm. raita, joka on jopa yli 200 pieneliön tärkeä ravintokasvi. Raita onkin kevään ensimmäisten kukkivien puiden joukossa elintärkeä pölyttäjille. Luonnollisen oloisissa istutuksissa vilahtaa puutarhakasvien joukossa myös runsaasti luonnonvaraisia kasveja, kuten ohdakkeita, apiloita, keto-orvokkeja.

Anna kaikkien kukkien kukkia!

R niin kuin rönsyävä puutarha. Niittymäisyys ja rentous kuuluvat tämän päivän puutarhaan.
Unikoissa on herkkyyttä, joka sopii puutarhan luonnonläheiseen teemaan. Kylvä siemeniä keväällä sinne tänne ja ilahdu kesän mittaan unikoiden herkästä kukinnasta. Siemenkodat ovat myös koristeelliset.
Apilat sopivat mattomaiseksi alueeksi nurmen sijaan, mutta myös niittyjen aluskasviksi keto-orvokkien ja ahomansikan kanssa.
Ohdakkeet ovat komeita kasveja, ja toisaalta houkuttavat myös paljon perhosia ja kimalaisia.

Suomalainen maisemasuunnittelija ja ympäristöbiologi Taina Suonio yhdisti suomalaiseen The Roots in Finland Kyrö Garden -puutarhaan suomalaisen luonnon ja puutarhan kasvillisuutta kauniilla ja harmonisella tavalla.

Kokonaisuus oli kuin palanen Suomen luontoa ahomansikan, keto-orvokin, päivänkakkaran ja ruiskaunokin kukkiessa niittymäisellä alueella hevonhierakan ja suolaheinän seuralaisina. Ei siis kannata heti olla huolissaan, jos hevonhierakka tai joku muu komea rikkakasvina pidetty kasvi ilmestyy kotipihan kukkapenkkiin. Anna kaikkien kukkien kukkia!

Suomalainen maisemasuunnittelija ja ympäristöbiologi Taina Suonio teki suomalaista puutarhahistoriaa suunnittelemalla ja toteuttamalla ensimmäisen suomalaisen puutarhan ja naisena ensimmäisen skandinaavisen puutarhaan maailmankuuluun Chelsea Flower Show –kukkanäyttelyyn. Kekkilä on mukana tukemassa Tainan kilpapuutarhaa 2019 ja 2020.
The Roots in Finland Kyrö Garden -kilpapuutarha sai inspiraationsa suomalaisesta maisemasta ja luonnosta. Puutarhassa kohtasivat mm. herkät niittykukat, lumoavat ruusut ja pionit, pieneliöiden rakastama raita, kotimaisen maiseman tutut kataja ja koivut ja kansalliskukkamme kielo.

Puutarhassa vihertää

Puutarhan pääväri, vihreä näkyy puutarhoissa entistä voimakkaammin. Vehreä ja vihreä kasvillisuus on kukkivien perennojen sijaan suosiossa. Varjoisten puutarhoiden lehtevät perennat, kuten kilpirikot, sormivaleangervot ja kilpiangervot luovat rehevää vaikutelmaa. Saniaiset ovat jo muutaman vuoden ajan nostaneet suosiotaan. Ne kuuluvat nyt ehdottomasti lehtiperennojen kärkikaartiin.

Nyt istutetaan myös vihreän sävyin kukkivia kukkia.

Vaikka kukkia on runsaasti, ne ovat nyt pieniä ja herkkiä, jolloin puutarha näkyy myös vihreämpänä.  Nyt istutetaan myös vihreän sävyin kukkivia kukkia. Kokeile esimerkiksi tellimaa ja tyräkkejä.

Yhdistä vihreää eri muodoissa ja sävyissä.
Vihreys näkyy kukissakin. Kuvassa harvinainen rataspuu Trochodendron aralioides, joka kasvaa Aasiassa mm. Taiwanissa, Koreassa ja Japanin eteläosissa. Ruotsissa ja Norjassa kasvaa rataspuuta jo usean metrin mittaisina yksilöinä. Suomessa rataspuu on kokeilussa mm. Mustilassa, jonka yksilöt ovat Ruotsin ja Norjan taimien jälkeläisiä.
Havut, kivet ja sammalet sopivat aina puutarhaan, ja antavat ikiaikaista tuntua.
Saniaiset ovat jo muutaman vuoden ajan nostaneet suosiotaan. Ne kuuluvat nyt ehdottomasti lehtiperennojen kärkikaartiin.
Erilaiset koristeheinät, sarat ja muut heinäkasvit ovat edelleen in. Chelsean kilpapuutarhoissa niitä osataan käytttää monipuolisesti.
Heinät ja heinämäiset kasvit ovat olleet pitkään suosiossa. Heinien ja sarojen rinnalle nousevat myös erilaiset kortteet. Voisiko se parjattu peltokortekin olla osa puutarhan sallittua kasvillisuutta?

Tilaa puille

Puut tuovat suojaa, korkeutta ja näköä puutarhaan, ja voivat olla jopa komeita katseenvangitsijoita. Enää ei haeta suoria runkoja ja selkeyttä, vaan nyt puu saa olla luonnollisen oloinen, tuulen muovaava, jopa veistoksellinen yksityiskohta puutarhassa. Kotoperäisyys on puidenkin osalta suositeltavaa. Talvenarkojen lajien tavoittelu voi olla hifistelijän harrastus, mutta nyt isossa mittakaavassa arvostetaan kotimaisia puulajeja.

Puu saa olla luonnollisen oloinen.

Puuvartiset kasvit saavat kasvaa myös vapaammin, ja muotoilu on hienovaraista ja tarkat trimmaukset voi unohtaa. Oksasakset saakin jättää välillä huoletta puutarhavajaan odottamaan todellista tarvetta.

Puumaiset lännenkukkakanukat Cornus florida ja liljakanukat Cornus kousa ihastuttivat Chelsean istutuksissa.
Luonnon mahti näkyy rehevässä vihreydessä. Maisemasuunnittelija Andy Sturgeonin suunnittelema The M&G Garden herätti huomiota erilaisten kasvien monipuolisella rehevällä kokonaisuudella. Mustaksi poltetut tammilankut muodostavat taiteilija Johnny Woodfordin tekemän veistoksen. Veistos polveilee rajaavana elementtinä ja tärkeänä osana puutarhaa, ja sen inspiraationa ovat olleet Australian rannikolla olevat vanhat kivimuodostelmat.

Kellukat kunniaan

Unohda hetkeksi muhkeat pionit, ja keskity katsomaan herkkyyttä. Nyt on nimittäin sirouden ja keveyden aika.  Anna siis puutarhassakin sijaa herkälle kukkakauneudelle.

Erityisessä suosiossa paistattelevat sirot ja niittymäiset kellukat, jotka ihastuttivat useassa Chelsea Flower Shown kilpapuutarhassa ja osastoilla. Jos istutat kukkivia perennoja, valitse siis kellukka. Sen keveä ja ilmava olemus pääsee oikeuksiinsa, kun käytät kukkaloistoa maltillisesti ja kukat kurkistelevat sieltä täältä muun puutarhakasvillisuuden joukosta.

Anna puutarhassa sijaa herkälle kukkakauneudelle.

Perennojen ykkönen on tarhakellukka Geum Cultorum -ryhmä lukuisine hempeine lajikkeineen.
Kukkasidonnan suosikkikukkavärit pehmeät puuteriset ruskeat, oranssit ja korallit näkyvät puutarhassa.
Istuta luonnollisesti ja monipuolisesti. Perennaistutuksissa saa olla niittymäistä vaihtelua, jossa yhdistyvät erilaiset lehtimuodot ja herkät kukat. Koristekasvien joukossa on aina sijaa myös hyötykasveille, yrteille tai vaikkapa näyttävälle palmukaalille. Muutama näyttävämpi kukka toimii katseenvangitsijana, kuvassa sormustinkukat.

Lempeitä rakenteita

Puutarhan rakenteissa näkyvät kierrätysmateriaalit. Pergolat, katokset, vajat ja muut rakenteet ovat lempeästi maisemaan istuvia ja suhteellisen keveitä eivätkä korostu näkymästä huomiota herättävinä, huoliteltuina ja voimakkaina rakenteina. Suoralinjaisuus ja graafisuus pehmennetään kasvillisuudella, jotta vaikutelma on luonnollinen.

 

Halkopino voi olla osa puutarhaa, toimia aitana ja näkösuojana, mutta toimii samalla myös valtavana ötökkähotellina.
Maisemasuunnittelija Andrew Duff suunnittelemassa The Savills and David Harper Garden –kilpapuutarhassa yhdistyy luonnonläheiset ja luonnonvaraiset kasvit, kuten niittyleinikki, koiranputki ja keltakurjenmiekka. Modernin puutarhan suoralinjaisuus ja graafinen tunnelma pehmenee herkällä kukinnalla, luonnonläheisellä kasvillisuudella.
Pensaspajut, rohtovirmajuuret, väinönputket ja lehtoängelmät sopivat kosteille, lehtomaisille kasvupaikoille.
Puutarhan rakenteiden suoralinjaisuus ja graafisuus pehmennetään kasvillisuudella, jotta vaikutelma on luonnollinen.

Kierrätä ja kunnosta

Yltäkylläisyyden maailmasta siirtyy katse vähitellen kierrätyksen ja kunnostuksen arvostukseen. Useassa Chelsean kilpapuutarhassa näkyi rakenteissa kierrätysmateriaalit, kuten betonipilarit, ruosteinen kierrätysmetalli ja vanha lauta.

Vain luovuus on rajana.

Kekseliäisyydellä syntyy luovia ja persoonallisia ratkaisuja, joten kierrätysmateriaaleja, esineitä ja ylimääräisiä asioita vajan perukoilta kannattaa tutkailla uusin silmin. Myös purkutavara- ja nettikirpputorit tarjoavat runsaasti pilkkahintaista materiaalia puutarharakentajalle.  Vain luovuus on rajana.

Kierrätys, roso, rentous ja luonnollisuus näkyi The High Maintenance Garden for Motor Neurone Disease Associationin puutarhassa, jossa luonto vähitellen ottaa vallan. Artisan-sarjan puutarhan suunnitteli puutarhasuunnittelija Sue Hayward.
Kierrätysmateriaalista, kuten esimerkiksi kierrätetystä aaltopellistä saa rakennettua puutarhaan rajaavia seiniä ja aitoja. Pellin roso tuo teollista kontrastia puutarhan kasvillisuudelle.
Ruosteensävyt loistivat puutarhan kierrätysmateriaaleissa, mutta myös ruosteensävyisissä kurjenmiekoissa.

teksti: Johanna Vireaho

kuvat: Hanna Marttinen

 

Which country site would you like to visit?