Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Aitoviikuna

(Fikon)

Ficus carica

Aitoviikuna Ficus carica

Aitoviikuna on eksoottinen huonekasvi, joka kaipaa talveksi viileää sisäilmaa ja kesäaikaan runsaasti valoa. Aitoviikuna on kesävihanta pikkupensas tai -puu, jolla on kauniin muotoiset tumman- tai himmeänvihreät, suuret lehdet.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-100 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Aitoviikuna Ficus carica

Aitoviikunaa näkee nykyään harvoin huonekasvina. Sitä kasvatettiin aikoinaan kartanoiden viileissä kasvihuoneissa lähinnä miellyttävän tuoksun ja kauniiden lehtien vuoksi. Kesäksi kasvi siirrettiin ulos.

Lehtilavat ovat noin – reilun kahden kämmenen kokoisia, päältä tumman- tai himmeänvihreitä, alta selvästi vaaleampia ja syvään liuskaisia; liuskoja on 3 – 5 kappaletta ja kukin liuska on lisäksi matalammin liuskainen. Subtrooppinen puulaji, jonka alkuperäinen kotiseutu on Lähi-itä ja läntinen Aasia, missä kesät ovat erittäin kuumia ja talvet leutoja – viileähköjä.

Viihtyy kesäisin parhaiten ruukussa kuistilla tai parvekkeella, mieluiten aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Sisällä kasvi pärjää mahdollisimman valoisalla paikalla. Kasvupaikan tulee olla lämmin.

Kasvaa paremmin ja sen hoito on helpompaa, kun se siirretään myyntiruukusta isompaan ruukkuun. Mullaksi sopii Välimeren alueen kasveille räätälöity Kekkilä Välimerenmulta tai hiekkapitoinen Kekkilä Viherkasvimulta.

Kastellaan kesäkuukausina säännöllisesti, niin ettei kasvualusta kuivu kokonaan. Kasvi lannoitetaan esimerkiksi Kekkilä Viherkasviravinteella kesäaikaan kerran kuussa.

Kasvi voi talvehtia pimeässä tai valoisassa huoneessa, jossa lämpötila on mieluummin normaalia viileämpi. Kasvi pudottaa talvella lehtensä. Pimeässä tilassa ihanteellinen lämpötila on 0–5 astetta. Jos kasvi on koko talven lämpimässä, se ei tee seuraavana keväänä hedelmiä. Kastele kasvia talvella vain vähän.

Etsi