Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Hirvensarvisaniainen

(Älghornsbräken)

Platycerium bifurcatum

Hirvensarvisaniainen Platycerium bifurcatum

Hirvensarvisaniainen on saniaislaji, jolla on kahdenlaisia lehtiä. Varsinaiset kasvulehdet ovat vihreännukkaisia ja haaroittuvat hirvensarvimaisesti. Vaippalehdet kasvavat kasvin alaosassa pesämäisesti.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-60 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Hirvensarvisaniainen Platycerium bifurcatum

Saniainen kasvaa luonnossa päällyskasvina, eli epifyyttinä puunrungoilla sademetsissä. Sen kasvulehdet ovat suuria, ne saattavat kasvaa jopa metrin pituisiksi. Alaosan vaippa- eli kilpilehdet ovat nuorena vihreitä, mutta muuttuvat ajan myötä ruskeiksi. Aluslehtiä kasvaa kasvukauden aikana, muutamia toistensa päälle, eikä niitä saa poistaa. Vähitellen aluslehdet hajoavat, tuottaen kasvin juurakolle samalla ravintoaineita.

Viihtyy parhaiten runsaassa hajavalossa, mutta suoraa auringonpaistetta se ei kestä. Kasvi viihtyy myös korkeassa ilmankosteudessa. Saniainen on parhaimmillaan amppelikasvina. Kasvi viihtyy pitkään pienehkössä ruukussa. Kun ruukku vaihdetaan, käytetään uutena multa Kekkilä Kukkamultaa tai Kekkilä Viherkasvimultaa.

Saniaista kastellaan usein, sillä se ei kestä kasvualustansa kuivahtamista. Vaippalehtien takia kannukastelu voi olla hankalaa, joten koko ruukun voi upottaa veteen varttitunniksi tai kastella suurelle aluslautaselle tai vettä pitävän suoja-amppelin pohjalle. Kasvi pitää säännöllisestä sumuttamisesta. Saniaista lannoitetaan miedolla lannoiteliuoksella. Veteen johon saniainen upotetaan, voi lisätä silloin tällöin kasvukaudella Kekkilä Kasviravinnetta tai Kekkilä luonnonmukaista Orkidearavinnetta.

Sen juuristo on tiivis ja pienikokoinen, joten kasvi pärjää suhteellisen pienessä ruukussa, kun kastelusta ja ilmankosteudesta huolehditaan säännöllisesti.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.