Hyppää sisältöön

Jalohortensia

(Hortensia)

Hortensia

Jalohortensioita myydään ruukkuihin kasvatettavaksi sinisen lisäksi valkoisena ja vaaleanpunaisen eri sävyissä. Lajikkeita on runsaasti ja väri riippuu siitä, onko kasvi kasvatettu happamassa vai emäksisessä kasvualustassa. Upea sininen sävy voi lähteä punertumaan ja vaalenemaan kotihoidossa.

Värit:

Ruusunpunainen Vaaleansininen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Viileä ja puolivarjoisa kasvupaikka on hortensian mieleen. Jatkuvassa auringonpaisteessa hortensia voi altistua kasvitaudeilla, vaikka onkin tavallisesti terve ja varmakasvuinen. Myös aurinkoinen paikka voi kelvata, kunhan se ei ole paahteinen. Paahde saattaa vaikuttaa niin, että kukinnot nuupahtavat ja lehtien vahapinta ruskettuu.

Jalohortensia istutetaan tilavaan ruukkuun. Sopiva ruukku ei juuri kapene alaspäin – silloin multatila on yhtä paksu ylhäältä alas. Reikä ruukun pohjassa varmistaa, että ylimääräinen vesi valuu ulos. Umpinaisessa ruukussa liikakastelun vaara on mahdollinen, koska hortensia tarvitsee paljon vettä läpi kesän. Paahteisina kesinä kasvin jano voi tuntua kyltymättömältä. Muutaman sentin paksuinen kerros Kekkilä Ruukkusoraa astian pohjalla takaa, että vesi ei seiso kasvin juurilla. Hortensian hyvinvointi perustuu sille sopivaan multaan. Kekkilä Hortensiamullassa on juuri oikeanlainen kalkki- ja ravinnetasapaino, ja se on suunniteltu erityisesti ruukuissa kasvatettaville hortensioille.

Niin sisätiloissa kuin ulkona jalohortensia rakastaa viileyttä. Sijoita kukka keväällä aurinkoiselle verannalle tai ikkunalliseen eteiseen. Kun yöhallat hellittävät, ruukun voi siirtää terassille, parvekkeelle tai sisäänkäyntiä koristamaan. Kesällä helpotusta tuo seinustan luoma varjo. Viileässä paikassa hortensia kukkii pidempään.

Kasvaakseen komeaksi jalohortensia tarvitsee paljon ruokaa, eli ravinteita. Lannoita  hortensiaa esimerkiksi Kekkilä Kesäkukkaravinteella. Näin se kasvaa komeaksi pensaaksi yhden kesän aikana.

Kukkineita kukintoja voi leikata, jotta ruukkuhortensia innostuisi tekemään uusia kukintoja, ja haarautumaan tiiviin pallomaiseksi pensaaksi.

 

Sisätiloissa paras paikka  jalohortensian talvettamiseen on viileä ja valoista tila, jonka lämpötila on noin 10–15 astetta. Kastele hortensiaa talviaikana niukemmin. Lisää veden ja ravinteiden saantia hiljalleen helmikuussa. Maaliskuussa on aika vaihtaa kasvi uusiin multiin.

Jalohortensian voi istuttaa ulos kesäkauden loputtua. Paras talvetuspaikka maassa on hieman hapan ja suojaisa. Jos maata pitää parantaa, suosi Kekkilä Havu- ja rodomultaa. Kun syksyn kostein kausi on ohi, suojaa hortensia Kekkilä Talvisuojalla. Vettä hylkivä turveseos pitää kasvin kuivana ja suojassa. Turpeen merkitys korostuu vähälumisina talvina. Nosta hortensia keväällä takaisin ruukkuun tuoreeseen multaan.

Etsi