Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Jaloritarinkukka

(Amaryllis)

Hippeastrum sp.

Jaloritarinkukka, amaryllis Hippeastrum sp. valkoinen kukka Jaloritarinkukka, amaryllis Hippeastrum sp. punainen kukka

Jaloritarinkukka eli amaryllis on sipulikasveihin kuuluva kukka, jota käytetään erityisesti joulun aikaan. Erittäin suuria kukkia on 2-5 kpl yhdessä kukkavarressa. Kukkavanoja voi nousta useita ja ne puhkeavat ennen lehtiä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-70 cm

Värit:

Punainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Talvi

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Multa:

Kukkamulta

Lannoite:

Kasviravinne

Jaloritarinkukka, amaryllis Hippeastrum sp. valkoinen kukka Jaloritarinkukka, amaryllis Hippeastrum sp. punainen kukka

Jaloritarinkukalla on kapeat ja pitkät, teräväkärkiset lehdet. Kasvi kasvattaa mullan päälle osittain jäävästä sipulistaan kukkavarret, joihin puhkeaa kellomaiset ja kookkaat kukat. Kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen punaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Jaloritarinkukka on lievästi myrkyllinen.

Jaloritarinkukka viihtyy valoisassa kasvupaikassa. Kasvualustan tulee olla hyvin vettä läpäisevää eli käytännössä hiekkapitoista Kekkilä Kukkamultaa tai esimerkiksi Kekkilä Kaktus-ja mehikasvimultaa.

Kun jaloritarinkukan kasvattaa itse sipulista, myytävät sipulit ovat yleensä valmiiksi preparoituja eli lämpökäsiteltyjä niin, että ne saadaan kukkimaan jouluksi. Sipulia istutettaessa ruukku saa olla melko ahdas. Ruukku täytetään mullalla niin että sipulista jää näkyviin mielellään puolet. Multa tiivistetään tiukasti sipulin ympärille ja kastellaan hyvin.

Itse istutettu amarylliksen sipuli pidetään valoisassa ja noin 20-24’C lämpötilassa. Kun nuput ovat näkyvissä multa kastellaan. Kukinta alkaa 6-8 vko:n kuluttua lajikkeesta riippuen.

Jaloritarinkukan multa pidetään kevyen kosteana. Liiallinen kastelu jarruttaa juurtumista ja venyttää kukkavartta.

Jos amarylliksen varsi pääsee venymään tai kaatuilee, leikkaa kukkavana maljakkoon. Kukinto kestää yhtä pitkään kuin ruukussa.

Etsi