Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Juhannusruusu

Rosa pimpinellifolia

Juhannusruusu Rosa pimpinellifolia

Juhannusruusu on suomalainen perinneruusu, joka kukkii keskikesällä kermanvalkoisin, kerrotuin, tuoksuvin kukin. Juhannusruusu on koko maassa kestävä ja erilaisilla kasvupaikoilla viihtyvä helppohoitoinen pensas.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

150 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-VII

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Juhannusruusu Rosa pimpinellifolia

Juhannusruusua on viljelty Suomessa 1800- luvulta lähtien. Se on tiheäpiikkinen 150-200cm korkea pensas, joka leviää nopeasti kasvattamalla runsaasti juurivesoja. Se menestyy vyöhykkeillä I-VII.

Lehdet ovat pienet, himmenvihreät ja niissä on tavallisesti 7-9 lehdykkää. Syksyisin lehdet saavat viinin- tai kuparinpunaisen syysvärin. Puolikerrannainen kukinta ajoittuu juhannuksen tienoilleja kestää pari viikkoa. Ruusunmarjat eli kiulukat ovat himmeän mustia, noin 1cm kokoisia ja pallomaisia.

Menestyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla. Se kukkii runsaasti näissä valo-olosuhteissa. Varjossa kukinta jää niukemmaksi.

Kasvualusta voi olla kuiva tai tuore, mutta läpäisevä. Juhanusruusut istutetaan Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamultaan, joiden sekaan voi lisätä hiekkaa. Istutusväli on 100 cm.

Se kasvaa parhaiten kalkitussa kasvualustassa, joten keväisin pensas kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Pari viikko kalkituksen jälkeen ruusu lannoitetaan Kekkilä Kanankakalla tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Pensas hoitoleikataan keväisin. Vanhat harmaantuneet ja kuivat oksat leikataan maata myöten. Oksien typistely puolivälistä vie pensaalta kukinnan. Se sietää myös alasleikkausta, jolloin kaikki versot leikataan 10-20 cm korkeudelta.

Kestää siirtoa hyvin, kunhan sen mukana tulee mahdollisimman suuri juuripaakku. Siirtotyötä helpottaa ainakin osittainen alasleikkaus. Sopiva ajankohta on varhain keväällä ennen kasvuun lähtöä tai syksyllä.

Aito ja oikea juhannusruusu on ’Plena’-lajike. Se on merkitty FinE- tunnuksella.

Etsi