Hyppää sisältöön
Havut

Kääpiökataja

(En)

Juniperus communis

Kääpiökatajan Juniperus communis neulaset

Kääpiökataja on kestävä maanmyötäisesti kasvava maanpeittohavu. Matalakasvuinen monikäyttöinen kuivilla ja karuilla kasvupaikoilla. Tummanvihreät, teräväkärkiset neulaset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kääpiökatajan Juniperus communis neulaset

Kääpiökataja on kasvutavaltaan rento ja leveäkasvuinen. Se kasvaa lajikkeesta riippuen 15-30cm korkeaksi ja 1,5-2 metriä leveäksi. Kataja on hidaskasvuinen, ainavihanta peittohavu. Vuotuinen kasvuvauhti on noin 10-15cm. Luonnonvaraisen kotikatajamme lajike. Erittäin kestävä menestyy Suomessa kasvuvyöhykkeillä I-VI.

Viihtyy aurinkoisella ja kuivalla kasvupaikalla. Luonnonvaraisen kotikatajamme tavoin se vaatii vähän ravinteita ja vettä. Maaperän tulee olla hyvin vettä läpäisevä. Maaperä voi olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittuakin. Sopiva kasvualusta on Kekkilä Havu- ja rodomulta, jonka joukkoon on sekoitettu puhdasta hiekkaa. Istutetaan 70-100 cm välein.

 

Nuoret taimet suojataan kevätahavalta lumettomilla paikoilla. Varjostamiseen voi käyttää varjostusverkkoa tai kuusenoksia.

Keväisin kataja lannoitetaan miedosti Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella. Lannoittamiseen voi käyttää myös Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitetta. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Etsi