Hyppää sisältöön
Havut

Kääpiövuorimänty

(Bergtall)

Pinus mugo

Kääpiövuorimänty Pinus mugo Kääpiövuorimänty Pinus mugo neulaset

Kääpiövuorimänty on matala ja tiheäversoinen. Se sopii mainiosti esim. rinteisiin maanpeittäjäksi sekä havuryhmiin. Pienen kokonsa ansiosta mahtuu pieneenkin pihaan. Vuorimänty sietää hyvin lumen painoa sekä kuivuutta.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-100 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kääpiövuorimänty Pinus mugo Kääpiövuorimänty Pinus mugo neulaset

Sen oksat ja neulaset ovat lyhyemmät ja tiheämmässä kuin vuorimännyllä. Pensaat ovat täysikokoisina leveän pallomaisia, sillä niiden alimmat haarat kasvavat maata myöten ja kohenevat kärjistään. Kääpiövuorimänty kasvaa 50–100 cm korkeaksi ja noin 150 cm leveäksi. Tummanvihreät, lyhyet neulaset kiinnittyvät oksiin pareittain.

Se on terve ja kestävä pikkuhavu. Se menestyy Suomessa kasvuvyöhykkeillä I-VI. Viihtyy auringossa ja kestää paahdettakin. Kasvualusta voi olla niin kuiva kuin tuorekin, vähäravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Maa saa olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittua. Vuorimännyt voi istuttaa Kekkilä Havu- ja rodomultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan 50 cm taimivälein.

Sitä voi lannoittaa keväisin miedosti Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Jos sen kasvustosta halutaan vielä matalampi ja voimakkaasti haaroittuva, voidaan oksien vuosikasvaimia typistää juhannuksen aikoihin.

Etsi