Hyppää sisältöön
Havut

Kartiotuija

Thuja occidentalis.

Kartiotuija Thuja occidentalis

Kartiotuijat ovat kanadantuijien kapeampi- ja matalampikasvuisia lajikkeita. Ne kasvavat noin 2-5 m korkuisiksi leveähköiksi pensaiksi tai pikkupuiksi. Latvus on ylöspäin kapeneva ja kartiomainen. Neulaset ovat litteät ja suomumaiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kartiotuija Thuja occidentalis

Kartiotuija sopii pieneen pihaan yhdistettynä muiden havupensaiden kanssa. Kartiotuijalajikkeista ’Brabant’ on nopeakasvuinen ja koko vuoden vihreänä säilyvä. ’Holmstrup’ on hillittykasvuinen, leveähkö ja myös koko vuoden vihreänä säilyvä. ’Smaragd’ (timanttituija) on pystyoksainen ja väriltään kirkkaanvihreä.

Osa lajikkeista muuttuu talvella ruskehtaviksi, mutta vihreä väri palautuu keväällä. Tuijat ovat myrkyllisiä, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Kartiotuijat menestyvät Suomessa lajikkeesta riippuen vyöhykkeillä I-IV.

Tuijat pysyvät alhaalta saakka lehtevinä jopa syvässä varjossa – yhtä niukassa valossa tulevat toimeen vain marjakuuset. Aurinkoinen kasvupaikka sopii tuijille vain, jos kasvualusta on kosteahko. Tuijat sietävät leikkausta niin hyvin, että niitä istutetaan pensasaidoiksi.

Tuijat viihtyvät runsasravinteisessa ja tuoreessa kasvualustassa. Istutuskuoppa saa olla reilu, 80-100 cm syvä ja leveä. Mullaksi käy sekä Kekkilä Puutarhamulta että Kekkilä Havu- ja rodomulta. Havupuuksi tuijat sopeutuvat maan happamuuden vaihteluihin hyvin.

Kartiotuijan leikatut oksanpätkät kannattaa ottaa talteen ja pyöräyttää niistä kestävä havukranssi

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.