Hyppää sisältöön
Havut

Kartiovalkokuusi

(Vitgran)

Picea glauca 'Conica'

Kartiovalkokuusi Picea glauca Kartiovalkokuusi_Picea glauca neulaset Kartiovalkokuusi

Kartiovalkokuusi kasvaa luonnostaan tiheäksi ja kartion muotoiseksi. Keväällä uuden kasvun aikaan kartiovalkokuusi on lähes kullankeltainen, loppukesästä lähtien tummasävyinen. Kartiovalkokuusi kasvaa 1-3 metriä korkeaksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-300 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-III

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kartiovalkokuusi Picea glauca Kartiovalkokuusi_Picea glauca neulaset Kartiovalkokuusi

Kuusen pienet neulaset ovat lyhyet ja pehmeät. Myös sokeritoppakuuseksi kutsuttu erikoishavu on hidaskasvuinen. Se on erittäin kaunis yksittäiskasvina ja erilaisissa hoidetuissa havu- ja perennaryhmissä. Se sopii ruukkuihinkin, joissa se ei tosin talvehdi. Kuusi menestyy kasvuvyöhykkeillä I-III. ’Conica’-lajike on hyvin yleinen Etelä-Suomen pihoissa, vaikka se onkin herkkä kevätahavalle etenkin aurinkoisilla paikoilla.

Kuusi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Viihtyy parhaiten tuoreessa, kalkitussa ja ravinteikkaassa maassa. Sopiva istutusmulta on Kekkilä Havu- ja rodomulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Se kasvaa leveyttä 1-2 metriä, joten sopiva istutusväli on 1 m.

Sitä on varjostettava helmi-huhtikuun auringon kuivattavalta vaikutukselta. Havua kastellaan toukokuun alussa. Näin varmistetaan, että routa on sulanut juurten ympäriltä. Vanhatkin kasvit kannattaa varjostaa kevättalvella, sillä ruskettuneet kohdat peittyvät hitaasti uusien versojen alle, jos silmut eivät ole kokonaan kuivuneet.

Keväisin havua lannoitetaan Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella ja kalkitaan miedosti Kekkilä Puutarhakalkilla. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Kartiovalkokuusen juurelle levitetty Koristekivi-katekerros kerää lämpöä nopeasti keväällä ja auttaa roudan sulamista juuren ympärillä. Koristekivet korostavat myös kauniisti erikoishavuja.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.