Hyppää sisältöön
Koristepuut

Katsura

(Katsur)

Cercidiphyllum japonicum

Katsuran Cercidiphyllum japonicum lehti

Katsura on pienehkö koristepuu, joka menestyy Etelä-Suomessa suojaisilla ja lämpimillä kasvupaikoilla. Sen koristearvo on keväästä syksyyn värikkäissä ja koristeellisissa lehdissä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

400-600 cm

Värit:

Ruusunpunainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-III

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Katsuran Cercidiphyllum japonicum lehti

Katsura on eksoottinen Japanista kotoisin oleva pienehkö puu tai iso pensas. Näyttävä yksittäispuuna tai pienissä ryhmissä. Nuoret puut ovat pystyoksaisia ja kartiomaisia. Suotuisalla paikalla katsurasta kasvaa monirunkoinen ja leveä. Hyvällä kasvupaikalla katsura saa korkeutta 5-8 metriä. Menestyy kasvuvyöhykkeillä I-III.

Nuoret versot ja lehtiruodit ovat punertavia. Lehdet ovat 3-7 cm pituiset, vastakkaiset ja pyöreähköt. Lehtien väri vaihtelee kevään punertavasta, kesän vihreään ja syksyn loistavaan keltaiseen, oranssiin tai punaiseen. Punertava, vaatimaton kukinta alkaa varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista. Syksyllä maahan putoavista lakastuvista lehdistä lähtee makea vanilijainen tuoksu.

Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Suojainen, lämmin ja suhteellisen valoisa paikka on paras. Mitä valoisampi paikka, sitä upeampi on katsuran syysväritys.

Kasvualustan tulee olla tuore, runsasravinteinen ja läpäisevä. Se ei menesty kuivassa, tiivistyneessä tai savisessa maassa. Istutetaan Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväli on 4-5 metriä.

Keväisin katsuran kasvualusta kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Lannoitetta ja kalkkia voi levittää suhteellisen laajalle alueelle, sillä katsuran juuristo yltää selvästi latvuksen ulkopuolelle. Nuoruusvaiheessa katsuran mahdollinen kilpalatva ja vioittuneet oksat poistetaan. Täysikokoinen katsura ei vaadi säännöllistä leikkausta.

Etsi