Hyppää sisältöön
Köynnökset

Kiinankeltakärhö

(Tanguticaklematisar)

Clematis tangutica

Kiinankeltakärhö Clematis tangutica

Talvenkestävä kiinankeltakärhö kukkii runsaasti kesäkuusta heinäkuuhun nuokkuvin, kellomaisin pienehköin kukin. Kukinta jatkuu pitkään, sillä eri keltaisen sävyissä hehkuvia kukkia avautuu vielä myöhäissyksylläkin.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

300-500 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kiinankeltakärhö Clematis tangutica

Kiinankeltakärhö on voimakaskasvuinen, vaivaton ja erittäin runsaskukkainen köynnös. Täysikokoisessa köynnöksessä on samanaikaisesti useita satoja avoimia kukkia. Kiinankeltakärhön kukan sävy vaihtelee punertavankeltaisesta sitruunaiseen. Lehdet ovat vaaleanvihreät ja liuskaiset. Kukinnan jälkeen köynnöstä koristavat hopeanharmaat siemenhaituvapallot pitkälle talveen.

Sopii aurinkoisille seinustalle, pergolaan ja kaariporttiin. Se sopii hyvin myös esim. suurten pensaiden joukkoon korkealle tuettuna ja puiden rungoille. Kiinankeltakärhön versot kasvavat 3-5- m pitkiksi. Kiinankeltakärhö menestyy kasvuvyöhyikkeillä I-V eli Pohjois-Suomeen saakka.

Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Maaperän tulee olla läpäisevä, kuivahko tai tuore, runsasravinteinen ja kalkittu. Sopiva multa kiinankeltakärhölle on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Ohutjuuriset taimet istutetaan lähelle maanpintaa siihen syvyyteen missä ne ovat kasvaneet taimitarhalla. Sopiva taimiväli on 50-100 cm.

Kiinankeltakärhön kasvuunlähtö on hidasta keväällä. Köynnöstä kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla.

Kasvit leikataan tarvittaessa varhain keväällä. Uudet versot kasvavat suoraan juurakosta, minkä vuoksi vanhat versot saa poistaa lähes maanpintaa myöten. Osan voi kuitenkin jättää tukemaan nuoria versoja.

Kasvi sietää, monesta muusta kärhöstä poiketen, kohtalaista kuivuutta, joten se ei tarvitse kesälläkään erityistä kastelua.

Etsi