Hyppää sisältöön
Köynnökset

Kiinanlaikkuköynnös

(Kameleontbuske)

Actinidia kolomikta

Kiinanlaikkuköynnöksen Actinidia kolomikta lehdet Kiinanlaikkuköynnös Actinidia kolomikta Kiinanlaikkuköynnös Actinidia kolomikta

Kiinanlaikkuköynnös on helppohoitoinen ja melko suurikokoinen, voimakasversoinen, monivuotinen köynnös. Kookkaat, koristeelliset lehdet ovat alkukesällä valkokärkisiä, loppukesällä punavalkolaikullisia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

300-500 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet Moniväriset lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-III (IV-V)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kiinanlaikkuköynnöksen Actinidia kolomikta lehdet Kiinanlaikkuköynnös Actinidia kolomikta Kiinanlaikkuköynnös Actinidia kolomikta

Kiinanlaikkuköynnös sopii reheväkasvuisena seinustalle, oleskelupaikan viereen tai puun juurelle. Valkoiset, kielolle tuoksuvat pikkukukat puhkeavat kesäkuussa, mutta ne jäävät näkymättömiin lehtien alle. Lehtien värikkäitä laikkuja on eniten hedekasveilla, kun taas emikasvit tuottavat syyskuussa kypsyviä, parin sentin kokoisia syötäviä hedelmiä.

Yksikotinen ’Annikki’ ei tarvitse pölyttäjää tuottaakseen satoa yksinäänkin.

Menestyy vaivatta kasvuvyöhykkeillä I-III, mutta kun juuristo suojataa talveksi hyvin ja taimi istutetaan lämpimälle kasvupaikalle, talvehtii se myös hyvin vyöhykkeillä IV-V. Kasvi kiipeää kiertymällä. Koska jäykät versot eivät tartu itse tukeen, ne sidotaan puun rungon ympärille tai köynnöskehikkoon tai niiden annetaan valua muurilta alaspäin.

Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla tuoreessa, runsasravinteisessa ja kalkitussa maassa. Istutusmullaksi sopii Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Reheväkasvuille, 3-5 metriä korkeaksi kasvavalle köynnökselle, kannattaa varata kasvutilaa. Sopiva taimiväli on 100 cm.

 

Kalkitaan keväisin Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kiinanlaikkuköynnöksiä leikataan harvoin ja vasta elokuussa, sillä niillä on keväällä voimakas mahlavuoto.

Etsi