Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Krookus

(Krokus)

Crocus sp.

Krookuksen Crocus sp. sini-lilat kukat Krookus Crocus sp. valkoinen kukka

Krookukset eli sahramit ovat keväisen puutarhan ensimmäisiä kukkijoita keltaisilla, sini-liloilla ja valkoisilla kukillaan. Käyttöarvoa lisää hyvä talvenkestävyys ja leviävyys. Ne istutetaan ryhmiksi nurmikolle tai luonnonpuutarhaan leviämään.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

10 cm

Värit:

Sininen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Krookuksen Crocus sp. sini-lilat kukat Krookus Crocus sp. valkoinen kukka

Kukkivat varhain keväällä kasvupaikasta riippuen maalis-toukokuussa. Kasvi on 10 cm korkea sipulikasvi, jolla on kapeat, vihreät lehdet. Yksiväristen lajikkeiden lisäksi krookuksella on kirjavia lajikkeita.

Viihtyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Auringossa kukinta alkaa aikaisin, puolivarjossa kukinta kestää pisimpään. Sopivia istutuspaikkoja ovat esimerkiksi pensaiden ja puiden alustat sekä kukka- ja perennapenkit. Viihtyvät läpäisevässä multamaassa. Istutusmullaksi sopii Kekkilä Puutarhamulta. Sipulit istutetaan syksyllä 5 cm syvyyteen ja 5 cm välein. Leviävät siementämällä ja tekemällä uusia sipuleita entisten mukuloiden päälle.

Eivät kaipaa erityistä hoitoa. Keväisin istutusaluetta kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kukkasipuliravinteella.

Lehtien annetaan lakastua rauhassa. Nurmikolle istutettuna krookukset talvehtivat huonommin, jos lehdet eivät pääse lakastumaan luonnollisesti. Nurmikko leikataan vasta lehtien lakastumisen jälkeen.

Voi hyötää kevääksi ruukkuihin parvekkeelle tai terassille. Sipulit istutetaan loka–marraskuussa ja säilytetään ennen hyötöä viileässä. Maaliskuussa ruukut nostetaan lämpimään ja aloitetaan niukka kastelu. Lannoittaminen Kekkilä Kukkasipuliravinteella parantaa lehtien ja kukkien väriä.

Etsi