Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Kultasade

Laburnum alpinum

Kultasade Laburnum alpinum

Kultasade on yksi upeimmin kukkivista puuvartisista kasveistamme. Voimakkaan keltaiset, pitkät riippuvat kukkatertut avautuvat kesäkuun lopulla ja kukinta kestää 2-3 viikkoa. Kasvutavaltaan se on suuri pensas tai pieni puu.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

300-400 cm

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-III

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kultasade Laburnum alpinum

Kultasateen tummanvihreät lehdet ovat kolmisormiset ja isohkot. Pensas kukkii vasta vanhana. Sen voimakastuoksuiset, kullankeltaiset kukat ovat 10-30cm pitkissä riippuvissa tertuissa. Palkohedelmät ovat vaaleanruskeat ja noin 5cm pitkät. Niiden siemenet ovat myrkyllisiä, kuten koko kasvi.

Kultasade eli kaljukultasade menestyy Suomessa kasvuvyöhykkeillä I-III. Talviarkuutensa vuoksi suositellaan yleensä vain Etelä-Suomeen, mutta suojaisella, lämpimällä paikalla se menestyy usein muuallakin maassa. Kotimaista alkuperää olevien ja Suomessa kasvatettujen taimien talvenkestävyys on huomattavasti tuontitaimia parempi.

Kasvi istutetaan lämpimälle ja aurinkoiselle kasvupaikalle. Parhaiten kultasade viihtyy kosteassa, läpäisevässä ja hyvin kalkitussa hiekkapitoisessa maassa, mielellään pienellä kumpareella. Se  kuuluu hernekasveihin ja pystyy itse sitomaan ilmakehän typpeä juuribakteeriensa avulla ja tuottaa näin itse osan ravinnostaan. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja Pensasmulta. Istutusväli on 150-200cm.

Kasvi on yleensä terve, mutta myrkyllisyydestään huolimatta jänisten herkkua. Kasvi suojataan talveksi verkolla.

Keväisin kultasade kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Vanhoja tai vioittuneita oksia voi tarpeen vaatiessa poistaa keväisin.

Siemenien myrkyllisyyden vuoksi, kuihtuneet kukinnot kannattaa poistaa varmuuden vuoksi.

Etsi