Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Kurtturuusu

(Vresros)

Rosa rugosa

Kurtturuusu Rosa rugosa lehti

Kurtturuusu on erittäin kestävä ja pitkään kukkiva ruusu, joka sietää paahdetta, kuivuutta, lumikuormia ja voimakasta leikkausta. Lehdet ovat tummia, kiiltäviä ja kurttuisia, kukat suuria ja yksinkertaisia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-150 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-VIII

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kurtturuusu Rosa rugosa lehti

Kurtturuusun myynti on kielletty 1.6.2019 alkaen, sillä se on haitallinen vieraslaji. Se valtaa etenkin merenrantoja, eikä sen käyttöä koristekasvina voi jatkaa.

Se kasvaa 1-1,5 metriä korkeaksi ja se on tiheäkasvuinen. Paksut oksat ovat tiheäpiikkisiä. Syksyisin lehdet saavat keltaisen syysvärin. Isot tumman- tai vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat kukkivat heinä-elokuussa. Pensaassa on loppukesällä runsaasti suuria punaisia kiulukoita.

Ruusu on erittäin kestävä ja nopeakasvuinen. Se leviää juurivesoilla ja siementämällä siinä määrin, että sen kasvua pitää rajoittaa kasvualustan rajauksin, kitkemällä ja tarkoin harkitulla kasvupaikan valinnalla. Kurtturuusun leviämiäminen luontoon tulee estää. Menestyy kasvuvyöhykkeillä I-VIII.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla. Sen kestää leikkausta hyvin.Pensaasta poistetaan vuosittain vanhimpia oksia. Se voidaan myös leikata alas 20cm tapeille. Se kasvaa takaisin mittaansa nopeasti.

Kurtturuusun kiulukat ovat hyvin C-vitamiinipitoisia. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi soseiden valmistuksessa. Marja on työläs käsitellä, mutta vaivan arvoinen. Syötäväksi kelpaavia ruusunterälehtiä voi käyttää esimerkiksi ruokien koristelussa.

Etsi