Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Kurtturuusu

(Vresros)

Rosa rugosa

Kurtturuusu Rosa rugosa lehti

Kurtturuusu on erittäin kestävä ja pitkään kukkiva ruusu, joka sietää paahdetta, kuivuutta, lumikuormia ja voimakasta leikkausta. Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan 1.6.2019 alkaen, sillä se on haitallinen vieraslaji.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-150 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-VIII

Kurtturuusu Rosa rugosa lehti

Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan 1.6.2022 alkaen, sillä se on haitallinen vieraslaji. Se valtaa etenkin merenrantoja, eikä sen käyttöä koristekasvina voi jatkaa.

Se kasvaa 1-1,5 metriä korkeaksi ja se on tiheäkasvuinen. Paksut oksat ovat tiheäpiikkisiä. Syksyisin lehdet saavat keltaisen syysvärin. Isot tumman- tai vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat kukkivat heinä-elokuussa. Pensaassa on loppukesällä runsaasti suuria punaisia kiulukoita. Kurtturuusu menestyy kasvuvyöhykkeillä I-VIII.

Ruusu on erittäin kestävä ja nopeakasvuinen. Se leviää juurivesoilla ja siementämällä siinä määrin, että sen kasvua pitää rajoittaa ja leviäminen luontoon estää.

Kurtturuusun saat hävitettyä kaivamalla juurakot pois maasta. Pienimmät pensaat saa kiskottua maasta käsin, mutta suuremmat pensaat kannattaa leikata alas tyveä myöten, jonka jälkeen juurakon voi kaivaa maasta.

Kurtturuusun voi myös näivettää. Pensas näivettyy muutamassa vuodessa hengiltä, kun revit siitä vihreät versot pois useaan kertaan kasvukauden aikana. Näivettäminen on hyvä keino, esimerkiksi maastossa joka on kivikkoinen ja jossa maan kaivaminen ei onnistu.

Kurtturuusun leviämistä uusille alueille voi estää keräämällä ruusunmarjat pois syksyisin. Tällöin siemenet eivät kulkeudu esimerkiksi eläinten mukana uusille alueille.

Muista tarkkailla aluetta, josta pensaat on poistettu. Juurakkoa on hankalaa poistaa kerralla kokonaan, jolloin pensaat alkavat kasvaa uudelleen. Myös uudet nousevat taimet tulee poistaa huolellisesti.

Etsi

Kysy puutarha-asiantuntijalta

Mietityttääkö jokin kotipuutarhanhoidossa tai Kekkilän tuotteiden käytössä?

 

Vieraile kysymyspalstalla