Koristepensaat
Kurtturuusu
(Vresros)
Rosa rugosa
Kurtturuusu on erittäin kestävä ja pitkään kukkiva ruusu, joka sietää paahdetta, kuivuutta, lumikuormia ja voimakasta leikkausta. Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan 1.6.2022 alkaen, sillä se on haitallinen vieraslaji.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Aurinkoinen
Korkeus:
100-150 cm
Värit:
Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet
Kukinta-aika:
Keskikesä
Kasvuvyöhyke:
I-VIII
Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan 1.6.2022 alkaen, sillä se on haitallinen vieraslaji. Se valtaa etenkin merenrantoja, eikä sen käyttöä koristekasvina voi jatkaa.
Kurtturuusu kasvaa 1-1,5 metriä korkeaksi ja se on tiheäkasvuinen. Syksyisin lehdet saavat keltaisen syysvärin. Kurtturuusu menestyy kasvuvyöhykkeillä I-VIII. Ruusu on erittäin kestävä ja nopeakasvuinen. Se leviää juurivesoilla ja siementämällä siinä määrin, että sen leviäminen luontoon tulee estää.
Tunnistaminen
Kurtturuusun tunnistamiseen on olemassa monia keinoja. Kukkivan kurtturuusun tunnistaa yksinkertaisesta kukasta, eli terälehdet eivät kasva päällekkäin. Kun ruusu on nupullaan, kannattaa odottaa että se aukeaa, sillä nuppu saattaa näyttää kerrotun kukan nupulta. Kukat voivat kasvaa varresta joko yksin, kaksin tai kolmen kukan voimin. Väriltään isot ruusut ovat joko aniliininpunaiset tai valkoiset ja ne kukkivat heinä-elokuussa. Kurtturuusun lehtien paras tuntomerkki on kurttuisuus ja ne ovat muodoltaan soikeanpyöreitä. Lehtien alapinta on myös tiheän nukkamaisen karvan peittämä.
Kurtturuusun varsi on paksu ja erittäin tiheäpiikkinen. Piikit ovat erikokoisia ja suoria ja saattavat olla jopa senttimetrin pituisia. Viimeisenä oljenkortena voit kaivaa suurennuslasin ja tarkastella kukkaperää, eli kukkaa kannattelevaa osaa. Tässä osassa kurtturuusussa pitäisi näkyä kotilon tuntosarvilta näyttäviä ulokkeita, eli nystykarvoja. Kurtturuusupensaassa on myös loppukesällä runsaasti suuria punaisia nauriin muotoisia kiulukoita.
Kurtturuusun tunnistamisessa kannattaa olla kärsivällinen ja tarkka, jotta harmittomat ruusupensaat eivät kärsi. Samankaltaisia ruusuja on olemassa nimittäin paljon, joten kaikkien ominaisuuksien tulee löytyä, jotta voidaan tunnistaa, että kyseessä on varmasti hävitettävä kurtturuusu.
Kurtturuusun saat hävitettyä kaivamalla juurakot pois maasta. Pienimmät pensaat saa kiskottua maasta käsin, mutta suuremmat pensaat kannattaa leikata alas tyveä myöten, jonka jälkeen juurakon voi kaivaa maasta.
Kurtturuusun voi myös näivettää. Pensas näivettyy muutamassa vuodessa hengiltä, kun revit siitä vihreät versot pois useaan kertaan kasvukauden aikana. Näivettäminen on hyvä keino, esimerkiksi maastossa joka on kivikkoinen ja jossa maan kaivaminen ei onnistu.
Kurtturuusun leviämistä uusille alueille voi estää keräämällä ruusunmarjat pois syksyisin. Tällöin siemenet eivät kulkeudu esimerkiksi eläinten mukana uusille alueille.
Muista tarkkailla aluetta, josta pensaat on poistettu. Juurakkoa on hankalaa poistaa kerralla kokonaan, jolloin pensaat alkavat kasvaa uudelleen. Myös uudet nousevat taimet tulee poistaa huolellisesti.