Hyppää sisältöön
Kaktukset ja mehikasvit

Lääkealoe

(Äkta aloe)

Aloe vera

Lääkealoe on mehikasvien aatelia. Vähään tyytyvänä kasvi se nauttii, kun annat sille kasvurauhan, runsaasti valoa ja maltillisesti vettä. Lääkealoe on monikäyttöinen viherkasvi, jota voi hyödyntää myös ihon pienten vammojen hoitoon.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lääkealoeta on hyödynnetty ihonhoidossa ja lääketieteessä jo tuhansien vuosien ajan. Kasvin mehevistä lehdistä onkin löydetty noin 220 aktiivista ainesosaa, kuten vitamiineja, entsyymejä, mineraaleja, aminohappoja ja polysakkarideja. Lääkealoella on muun muassa antiseptinen ja puhdistava vaikutus, ja kasvi rauhoittaa ihoa. Se sopii myös pienten haavaumien, ihoärsytysten ja viilentävän vaikutuksen ansiosta myös pienten palovammojen hoitoon. Lääkealoe on oivallinen kasvi keittiön ikkunalaudalle. Leikkaa tarvittaessa kasvista lehti, taita lehteä ja sivele lehden sisältä tulevalla geelimäisellä nesteellä hoidettavaa kohtaa.

Lääkealoe on helppohoitoinen, kunhan se saa kasvaa rauhassa, maltillisella kastelulla ja runsaan valon kasvupaikalla. Lehdet ovat paksut ja nahkeat ja lääkealoe kykenee varastoimaan lehtiinsä kosteutta pitkiksi ajoiksi. Kasvin voi jättää huoletta vailla hoitoa muutamaksi viikoksi. Sijoita kasvi valoisalle, aurinkoiselle paikalle. Esimerkiksi etelään ja länteen avautuvat ikkunat ovat oivallisia paikkoja lääkealoelle.

Istuta lääkealoe Kekkilä Kaktus- ja Mehikasvimultaan, Ruukkusoralla salaojitettuun ruukkuun. Ruukussa on hyvä olla pohjassa reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan ruukun pohjalta pois. Yleisin syy lääkealoen menetykseen on liiallinen kastelu, jolloin tämän mehikasvin herkät juuret eivät saa happea ja mätänevät.

Kastele kasvukaudella noin viikon, kahden välein, talviaikaan maltillisemmin. Multa ei saa olla jatkuvasti märkänä, vaan sen tulee kuivua kasteluiden välissä.

Lääkealoe ei kaipaa vuotuista mullan ja ruukun vaihtoa. Uudelleen ruukutukseen on hyvä ryhtyä, kun kasvi on kasvanut ruukun täyteen.

Lääkealoe ei kaipaa ravinteikasta kasvualustaa ja runsasta lisälannoitusta, vaan on tottunut kasvamaan vähäravinteisissa olosuhteissa. Lannoitus kuitenkin ylläpitää kasvin elinvoimaa ja lääkealoeta voi hyvin maltillisesti lannoittaa kasvukauden aikana keväästä syksyyn muutaman kerran. Talviaikaan lannoitus lopetetaan.

Jos käytät lääkealoeta ulkoisesti, leikkaa lehdestä pala ja kaavi lusikalla lehden sisältämää geelimäistä sisusta. Geeliä voi levittää iholle kohtaan, joka tarvitsee hoitoa. Se tuntuu viilentävältä ja rauhoittavalta. Lehteä voi säilyttää muovipussissa jääkaapissa, jossa sitä voi edelleen käyttää.

Vaikka kasvia voi käyttää ulkoisesti ihon hoitoon, ei sitä suositella käytettäväksi sisäisesti.

Etsi