Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Maaorkidea Anoectochilus formosanus

Anoectochilus formosanus

Maaorkidea Maaorkidea Anoectochilus formosanus

Harvinaisempi maaorkidea Anoectochilus formosanus herättää huomiota tummilla, samettisilla lehdillä, joissa alapuoli sävyttyy kupariin. Lehteä koristaa lehtisuonien hieno kuviointi. Kukat ovat sirot, valkoiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

10-25 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Maaorkidea Maaorkidea Anoectochilus formosanus

Luonnonvaraisena maaorkidea Anoectochilus formosanus kasvaa mm. Taiwanissa kosteiden sademetsien aluskasvina. Kuivassa huoneilmassa ei ole helpoin kasvi, mutta onnistuminen tämän orkidean kanssa ilahduttaa. Pääasia on ylläpitää tasaista kosteutta. Maaorkideat ovat hieno lisä orkideavalikoimaan tai vaikka terraarioon. Kosteiden olojen luomiseksi voit myös kasvattaa tätä orkideaa kookkaassa lasipurkissa tai lasikuvun alla.

Kasvualusta saa olla ilmava ja kuohkea, esimerkiksi Kekkilä Orkideamullan, Kekkilä Viherkasvisoran ja Kekkilä Kukkamullan sekoitusta. Maaorkideat viihtyvät humuspitoisemmassa kasvualustassa kuin tutummat orkidealajit.

Maaorkideat leviävät maanmyötäisesti maavarsilla. Kunkin maavarren päähän kasvaa lehtiruusuke. Voit valita tälle orkidealle esimerkiksi laakean ruukun, jolloin maavarsilla on tilaa levitä.

Itä-, länsi- ja pohjoisikkunan ääreltä voi löytyä tälle orkidealle sopiva paikka, mutta sijoita kasvi aina hajavaloon, ei suoraan auringonvaloon.

Periaatteessa kasvatus on helppoa, kunhan pidät kasvualustaa tasaisen kosteana ja annat kevyesti kuivahtaa kasteluiden välissä. Kastele uudelleen, kun kasvualusta on kuivahtanut, mutta kokonaan kuivua se ei saa.

Maaorkideoiden tapaan Anoectochilus formosanus ei kaipaa ahkeraa lannoitusta, vaan mieto ravinnelisä silloin tällöin riittää. Lannoita noin kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä miedolla vesi-lannoiteliuoksella. Käytä Kekkilä luonnonmukaista Orkidearavinnetta.

Lehtiruusukkeen alimpia lehtiä kellastuu, ja tämä on aivan normaalia. Leikkaa kellastuneet lehdet pois, älä revi, jotta ei vahingossa revi herkkiä maavarsia irti mullasta.

Anoectophilus formosanus –orkideaa voi lisätä pistokkaista. Leikkaa viiden senttimetrin pistokas ja juurruta esimerkiksi vesilasissa.

Etsi