Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Maaorkidea ’Macodes petola’

Macodes petola

Maaorkidea Maaorkidea

Maaorkideoihin kuuluva Macodes petola herättää huomiota metsänvihreillä, samettisilla lehdillä. Lehteä koristaa lehtisuonien hieno kuviointi. Kun pidät kasvia auringonvalossa, heijastavat ja kimaltavat lehdet hopeasäikeiden lailla. Tätä orkideaa kasvatetaankin nimenomaan lehtien vuoksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

10-25 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Syksy

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Maaorkidea Maaorkidea

Luonnonvaraisena Macodes petola kasvaa Taiwanissa, Jaavan, Sumatran ja Filippiinien alueella kosteiden sademetsien aluskasvina. Kuivassa huoneilmassa Macodes petola ei ole helpoin kasvi, mutta onnistuminen tämän orkidean kanssa ilahduttaa. Maaorkideat ovat hieno lisä orkideavalikoimaan tai vaikka terraarioon. Kasvualusta saa olla ilmava ja kuohkea, esimerkiksi Kekkilä Orkideamullan, Kekkilä Viherkasvisoran ja Kekkilän Kukkamullan sekoitusta. Maaorkideat viihtyvät humuspitoisemmassa kasvualustassa kuin tutummat orkidealajit.

Maaorkideat leviävät maanmyötäisesti maavarsilla. Kunkin maavarren päähän kasvaa lehtiruusuke. Voitkin istuttaa Macodes petola –orkidean esimerkiksi laakeaan ruukkuun, jolloin maavarsilla on tilaa kasvaa.

Itä-, länsi- ja pohjoisikkunan ääreltä voi löytyä tälle orkidealle sopiva paikka, mutta sijoita kasvi aina hajavaloon, ei suoraan auringonvaloon.

Macodes petola kukkii yleensä syksyllä. Kukat ovat pienet, noin sentin halkaisijaltaan.

Periaatteessa kasvatus on helppoa, kunhan pidät kasvualustaa tasaisen kosteana ja annat kevyesti kuivahtaa kasteluiden välissä. Kastele uudelleen, kun kasvualusta on kuivahtanut, mutta kokonaan kuivua se ei saa.

Maaorkideoiden tapaan Macodes petola ei kaipaa ahkeraa lannoitusta, vaan mieto ravinnelisä silloin tällöin riittää. Lannoita noin kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä miedolla vesi-lannoiteliuoksella. Käytä Kekkilä luonnonmukaista Orkidearavinnetta.

Lehtiruusukkeen alimpia lehtiä kellastuu, ja tämä on aivan normaalia. Leikkaa kellastuneet lehdet pois, älä revi, jotta ei vahingossa revi herkkiä maavarsia.

Macodes petola on helppo lisätä pistokkaista. Leikkaa viiden senttimetrin pistokas ja juurruta esimerkiksi vesilasissa.

Etsi