Hyppää sisältöön
Perennat

Nukkapähkämö

(Lammöron)

Stachys byzantina

Nukkapähkämö Stachys byzantina lehti Nukkapähkämö Stachys byzantina

Nukkapähkämö on tuuheita, hopeanharmaita kasvustoja muodostava perenna. Samettiset lehdet ovat harmaanvalkeat, pehmeänukkaiset ja kasvavat ruusukkeina. Kukinto on melko huomaamaton, mutta lehdistö sitäkin kauniimpi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

20-30 cm

Värit:

Lila Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Nukkapähkämö Stachys byzantina lehti Nukkapähkämö Stachys byzantina

Nukkapähkämön lehdet ovat ehyet, soikean suikeat ja 5-10 cm pituisia. Huulimaiset kukat ovat ruusunpunaiset ja melko huomaamattomat harmaanukkaisissa pystyissä kukinnoissa. Nukkapähkämön lehdistö on 20-25 cm korkeat, kukinnot nousevat 40 cm korkeuteen. Kukinta-aika on heinä-elokuu.

Nukkapähkämö muodostaa tuuheita maanmyötäisiä lehtiruusukkeita ja leviää mattomaisesti rönsyjen avulla. Se soveltuu hyvin maanpeitekasviksi, perennapenkkien reunakasviksi, kivikkoryhmiin ja loiviin rinteisiin.

Erittäin kestävä nukkapähkämö menestyy aurinkoisilla kasvupaikoilla ja viihtyy paahteessakin. Kasvualusta saa olla kuiva, hiekkainen, hyvin vettä läpäisevä ja niukkaravinteinen. Nukkapähkämön istutetaan Kekkilä Perenna- ja ruusumultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan, jonka joukkoon voi lisätä puhdasta hiekkaa. Taimet istutetaan 30-35 cm välein.

Keväisin nukkapähkämö kasvusto kalkitaan miedosti Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Nukkapähkämö leviää mattomaisesti rönsyjen avulla ja sen lehtiruusuke kuolee kasvin kukittua. Harvaksi muuttunut kasvusto jaetaan ja uudelleen istutetaan mieluiten keväällä. Kukkien vähäisen koristearvon takia kukkavarret voi poistaa ennen kukintaa, jolloin rönsyilevät varret muodostavat vahvoja ja kauniita ruusukkeita.

Etsi