Hyppää sisältöön
Havut

Nutkansypressi

(Nutkacypress)

Chamaecyparis nootkatensis (Xanthocyparis nootkatensis)

Nutkansypressi Chamaecyparis nootkatensis (Xanthocyparis nootkatensis)

Nutkansypressi on nuokkuvaoksainen ja -latvainen, tumman sinivihreä havupuu. Oksat ulottuvat laajalle ja toisen asteen oksanhaarat riippuvat antaen puusta riippaisen vaikutelman. Menestyy Etelä-Suomessa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

200-1000 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Nutkansypressi Chamaecyparis nootkatensis (Xanthocyparis nootkatensis)

Pohjois-Amerikan länsirannikolta kotoisin oleva ainavihanta kasvaa Suomessa 2-10 metriseksi. Edullisella kasvupaikalla osa puista kehittyy puumaisiksi toisten jäädessä pensaiksi. Puutarhan erikoisuus ja kasvaa vyöhykkeellä I (II-III).

Tummanvihreistä lehdistä irtoaa hiertäessä ja kuumina päivinä tärpätin hajua. Kuori on ohut, harmahtavasta suklaanruskeaan, vanhemmiten repeytyy litteinä, nauhamaisina riekaleina. ’Pendula’-lajikkeella on suoraan alaspäin riippuvat oksanhaarat.

Puolivarjon ja varjon kasvi. Kasvupaikan on hyvä olla tuulilta suojassa. Kasvualustan tulee olla runsasravinteinen, tuore tai kostea ja läpäisevä. Kasville oikea multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Istutusväli on 100-200 cm.

Keväisin kalkitaan miedosti Kekkilä Puutarhakalkilla. Sen voi lannoittaa Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kasvi on talvenarka, joten menestymisensä äärirajoilla se kannattaa suojata varovasti lumella tai muilla suojarakenteilla.

Etsi