Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Oopiumiunikko

(Opiumvallmo)

Papaver somniferum

Oopiumiunikko Papaver somniferum

Oopiumunikko on perinteinen koristekasvi ja kesäkukka, jolla on kauniit, suuret kukat ja koristeelliset siemenkodat. Kukkii Suomessa heinä-elokuussa punaisin, vaalean- tai tummanliloin tai valkoisin kukin. Yksivuotinen kasvi, mutta säilyy puutarhoissa pitkään siementensä kylväytyessä.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-80 cm

Värit:

Punainen Lila Valkoinen

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Oopiumiunikko Papaver somniferum

Oopiumiunikko kasvattaa 30–80 sentin pituisen tukevan, lähes kaljun ja väriltään sinivihreän varren. Sinivihreät lehdet ovat varressa kierteisesti ja niiden muoto vaihtelee parihalkoisista hammaslaitaisiin.

8–10 cm leveässä kukassa on neljä terälehteä. Terälehden tyvessä on musta laikku. Kussakin kukinnossa on 1-3 kukkaa, jotka ovat yksittäin haarojen päässä. Kukinnan jälkeen muodostuva 1–3 cm pitkä kota on pallomainen, hieman pitkänomainen. Kodan päällä on tähtimäinen, monisäteinen luotilevy, jonka alle avautuvista rei’istä siemenet varisevat.

Oopiumunikko on myrkyllinen kasvi. Koristekasvina viljeltävien lajikkeiden siemeniä voi käyttää leivonnaisten koristeeksi ja mausteeksi, sillä ne eivät sisällä haitallisia aineita. Siemenkodat ovat kestäviä leikkokukkia ja koristeellisia kuivakukkia.

Oopiumunikko menestyy auringossa, kuivahkossa ja niukkaravinteisessa maassa. Se sopii esimerkiksi kukkakedoille ja kivikkopuutarhoihin.

Oopiumunikon siemenet kylvetään Kekkilä Puutarhamultaan, jonka joukkoon voi sekoittaa puhdasta hiekkaa, kuten Kekkilä Leikkihiekkaa. Unikonsiemenet kylvetään suoraan kasvupaikalle huhti-toukokuussa.

Kun unikonsiemenet kylvetään kalkittuun ja lannoitettuun multaan, se ei kaipaa hoidokseen kuin kastelua kuivimpina kausina. Jos maata ei paranneta ennen kylvöä lannoitetulla mullalla, sen voi kevyesti kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa Kekkilä Kevätlannoite Plussalla.

Siemenkodat ovat kestäviä leikkokukkia ja koristeellisia kuivakukkia.

Etsi