Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Orkideanarsissit

(Orkidénarcisser)

Narcissus 'Triandrus-ryhmä

Orkideanarsissi narcissus thalia

Orkideanarsissi on sipulikasvi, jonka kukkavarressa on tavallisesti 2-6 voimakkaasti tuoksuvaa kukkaa. Kukat ovat nuokkuvat ja kehälehdet ovat jonkin verran taaksepäin kääntyneet. Useimmat orkideanarsissit kasvavat 20-30 cm korkeiksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-30 cm

Värit:

Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Orkideanarsissi narcissus thalia

Orkideanarsissit ovat eri narsissien risteymiä. Sen tuntee kapeista ja hiukan nuokkuvista kukista, torvi on keskipituinen ja pyöreän kuppimainen. Kukkien väri vaihtelee eri sävyisen keltaisesta valkoiseen, ja kukat voivat olla joko yksinkertaisia tai kerrannaisia. Ne kukkivat touko-kesäkuussa.

Suositulla ’Thalia’- lajikkeella on useita puhtaan valkoisia nuokkuvia kukkia kunkin kukkavarren yläosassa. ’Hawera’ on keltakukkainen, pieni- ja runsaskukkainen orkideanarsissilajike. Kukkia on 2-6 kpl/kukkavarsi ja yksittäisen kukan halkaisija on 3-4 senttiä.

Orkideanarsissit ovat hieman talvenarkoja, ne vaativat hyvin kuivuvan ja lämpimän kasvupaikan. Ne viihtyvät muiden narsissien tavoin aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Kasvualusta saa olla hyvin vettä läpäisevä, ravinteikas, hiekansekainen multamaa. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta. Orkideanarsissin sipulit istutetaan syksyllä 15 cm syvyyteen, 10 cm välein.

Varhain keväällä orkdeanarsissien kasvupaikka kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Kun versot alkavat nousta maasta, lannoitetaan kasvusto Kekkilä Kukkasipuliravinteella.

Kukinnan jälkeen lehtien annetaan kellastua rauhassa, jotta sipulit saavat kerättyä niistä voimaa seuraavaa kukintaa varten.

Ajan mittaan narsissiryhmät tulevat turhan tiheiksi, jolloin sipulit on hyvä kaivaa ylös lehtien lakastumisen jälkeen. Sipulit lajitellaan koon mukaan ja istutetaan uusiksi ryhmiksi.

Orkideanarsissit talvehtivat kasvupaikassa, joka on hyvin ojitettu eikä vesi jää seisomaan. Penkin päällä on hyvä olla lunta, sillä se on paras eriste pakkasta vastaan. Vähälumisilla paikoilla istutusten päälle voidaan levittää havuja ja kuivia lehtiä.

Etsi