Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Pallotuija

Thuja occidentalis

Pallotuija Thuja occidentalis Pallotuija Thuja occidentalis neulaset Pallotuija Thuja occidentalis pehmeät neulaset

Pallotuijat ovat kanadantuijan pyöreämuotoisia lajikkeita. Ne ovat erittäin hidaskasvuisia havupensaita. Pehmeät neulaset ovat suomumaisia ja litteitä. Saatavilla on useita erikokoisia, -muotoisia ja eri vihreänsävyisiä lajikkeita.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-150 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pallotuija Thuja occidentalis Pallotuija Thuja occidentalis neulaset Pallotuija Thuja occidentalis pehmeät neulaset

Pallotuijat sopivat istutettavaksi ryhmään muiden havujen tai perennojen kanssa pieneenkin pihaan. Ne sopivat myös ruukkuistuksiin. Pallotuijalajikkeita ovat mm. ’Danica’, ’Globosa’, ’Tiny Tim’, ’Little Champion’, ’Little Giant’, ’Woodwardii’, ’Hoveyi’ ja ’Recurva Nana’. Lajikkeiden korkeudet vaihtelevat 30-150 cm välillä. Pallotuijat menestyvät kasvuvyöhykkeillä I-IV.

Tavallisen pallotuijan neulaset ovat himmeänvihreät ja alta kellertävät. Eri lajikkeissa näissä on paljon värikirjoa. Neulaset voivat ruskettua hieman talvella, mutta ne vihertyvät keväällä kasvun alettua. Pyöreähköt, 10–12 millin kokoiset kävyt sijaitsevat oksilla tiheinä kimppuina. Tuijat ovat myrkyllisiä, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Sopivin kasvupaikka pallotuijille on puolivarjoinen tai varjoinen. Pallotuijat pysyvät alhaalta saakka lehtevinä jopa syvässä varjossa. Aurinkoinen kasvupaikka sopii pallotuijalle vain, jos kasvualusta on kosteahko.

Pallotuija on kohtalaisen vaatimaton kasvualustan suhteen, kunhan kosteutta riittää tarpeeksi. Maaperä voi olla tuore tai kostea, runsasravinteinen, hapan tai kalkittu, mutta hyvin salaojitettu. Istutusmullaksi sopii Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta.

Pallotuijat kasvavat muotoonsa luontaisesti, mutta ne kestävät myös hyvin leikkausta. Oikea leikkausaika on kasvukauden päättyessä syystalvella tai ennen kasvukauden alkua keväällä.

Pallotuijat on hyvä suojata kuivattavalta kevätauringolta varjostusverkoin.

Keväisin pallotuijia voi lannoittaa joko Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Syksyisin ruukussa kasvavat pallotuijat kannattaa siirtää maahan talvehtimaan.

Etsi