Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Perhosorkidea

(Brudorkidésläktet)

Phalaenopsis

Orkidea Orchidaceae

Perhosorkidea eli perhoskämmekkä on huonekasvina suosituin orkidealaji. Huonekasvina se onkin orkideoista helppohoitoisin. Perhoskämmekkää on saatavilla monissa vaaleanpunaisen, lilan, keltaisen ja valkoisen sävyissä. Lajikkeista löytyy sävyjen kirjavia ja pilkullisia yhdistelmiä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-70 cm

Värit:

Tummanvioletti Ruusunpunainen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Läpi vuoden

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Orkidea Orchidaceae

Luonnossa perhoskämmekkä on sademetsissä kasvava epifyytti eli se kasvaa puunrunkojen koloissa ja puiden oksilla. Kukka ottaa tarvitsemansa veden ilmajuurien avulla. Kasvin nahkeat lehdet muodostavan ruusukkeen ja juuristo on mehevä. Kukat avautuvat lehtiruusukkeesta nousevat kukkavan päähän. Lajikkeesta riippuen 2-10 cm levyiset kukat kestävät pitkään ja avautuvat vähitellen kohti kukkavarren päätä. Kotioloissa perhoskämmekkä on suhteellisen helppo saada kukkimaan uudelleen kotioloissa.

Perhosorkideat viihtyvät valoisassa ja hajavaloisessa paikassa ja lämpimässä, vedottomassa kasvupaikassa. Paahdetta ne eivät kestä. Talviaikaan huolehditaan, ettei perhosorkidea saa vetoa esimerkiksi tuuletusikkunasta. Perhosorkidea viihtyy rouheisessa, ilmavassa kasvualustassa, joka kuitenkin pidättää vettä. Perhosorkidea istutetaan niille kehitettyyn omaan erikoiskasvualustaansa, Kekkilä Orkideamultaan.

Parhaiten epifyyttiorkidean kastelutarpeen näkee läpinäkyvästä ruukusta. Kuiva juuri on hopeanharmaa ja riittävästi vettä imenyt juuri on kirkkaanvihreä. Normaali kasteluväli vaihtelee ja sopiva aika kannattaakin katsoa juurista. Siihen vaikuttavat huonelämpötila, valo, kasvualustan tiiviys ja ruukun koko.

Helppo tapa riittävään veden saantiin on upottaa orkidearuukku kasteluveteen puoleksi tunniksi. Orkidean annetaan kuivahtaa kastelujen välissä. Kasvi lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Orkidearavinteella tai nestemäisellä Kekkilä Kukkaravinteella. Kasteluun käytetään kalkitsematonta, seisonutta vettä tai sadevettä. Jos kasvin lehdet varisevat, on syynä joko liikakastelu tai se, että kasvin kasvupisteeseen lehtien keskelle on jäänyt vettä seisomaan.

Orkideat pitävät suuresta ilmankosteudesta. Ilmaa kasvin ympärillä kannattaa kosteuttaa hienolla vesisumulla. Liian lähelle patteria sijoitettu orkidea kuivattaa helposti nuppunsa ja varistaa kukkansa.

Kesäksi orkideat voi siirtää ulos puolivarjoiseen paikkaan. Takaisin sisälle ruukut nostetaan hyvissä ajoin ennen ilmojen kylmenemistä. Uudet kukkavanat alkavat kehittyä pian uudestaan sisälle päästessään.

Etsi