Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Piparminttu

Mentha x piperita

Piparminttu Mentha x piperita, kukinto Piparminttu Mentha x piperita

Piparminttu on isohko, monivuotinen yrttikasvi. Se kasvaa 60cm korkeaksi ja leviää juurirönsyin. Minttu on runsaasti mentolia sisältävä, raikas ja voimakasarominen yrtti. Se onkin tärkein rohdosminttu.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

60 cm

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Piparminttu Mentha x piperita, kukinto Piparminttu Mentha x piperita

Se on vesimintun ja vihermintun risteymä, joka kukkii normaalisti, mutta ei tuota itäviä siemeniä. Sen neliskulmainen varsi on pistäkarvainen ja yleensä punertava. Minttu kukkii vaaleanpunaisin kukin heinä-syyskuussa. Sen lehdet ovat voimakkaan tuoksuiset, soikeat ja sahaslaitaiset. Se on lamokasvuinen ja vaihtaa paikkaa leviämällä juurirönsyistä, jolloin emokasvi usein kuolee.

Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Eteerisiä öljyjä muodostuu eniten lämpimällä paikalla. Minttu suosii kosteaa, multavaa, ravinteikasta ja kalkkipitoista kasvualustaa. Sopiva multa mintulle on Kekkilä Puutarhamulta. Ruukkuviljelyssä voi käyttää Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa. Minttu istutetaan 30 cm välein.

Minttu kannattaa istuttaa rikkakasvittomaan maahan, sillä sen juuret ja juurirönsyt vaurioituvat haraamisesta ja muokkauksesta.

Koska se leviää voimakkaasti juurirönsyjen avulla, sille kannattaa varata oma lohkonsa puutarhassa.

Eri minttulajit ja lajikkeet on syytä pitää erillään, sillä ne risteytyvät helposti. Lähekkäin kasvaessa niillä on myös taipumus menettää tunnusomaiset tuoksunsa ja makunsa.

Kuivina kausina piparminttua kastellaan. Minttua voi lannoittaa Kekkilä Kasviravinteella ja Kekkilä Kastelulannoitteella.

Minttu on erinomainen teeminttu. Se sopii myös jälkiruokiin.

Etsi