Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Puistoalppiruusu

(Parkrododendron)

Rhododendron Catawbiense-ryhmä

Puistoalppiruusu Rhododendron Catawbiense

Puistoalppiruusut ovat tunnetuimpia ja suosituimpia Suomessa käytettyjä alppiruusuja. Ne ovat tuuheita, muodoltaan pyöreitä pensaita, joiden korkeus vaihtelee metristä kolmeen metriin. Puistoalppiruusut kukkivat runsaasti kesäkuussa.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-300 cm

Värit:

Punainen Sininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-II(III)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Puistoalppiruusu Rhododendron Catawbiense

Puistoalppiruusut ovat jäykkäoksaisia, ikivihreitä koristepensaita, jonka oksat Suomen oloissa painuvat, usein lumenpainosta, alaspäin. Lehdet ovat leveänsoikeita, 8-12 cm pitkiä, paksuja rakenteeltaan, sileitä ja kiiltävähköjä yläpinnaltaan ja väriltään tummanvihreitä.

Nuput kehittyvät oksien kärkiin syksyllä. Sarjamaisessa kukinnossa 15-20 leveää, kellomaista kukkaa. Kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen lilasta punaiseen ja valkoiseen. Voimakaskasvuisina puistoalppiruusut ovat käyttökelpoisia taustaistutuksissa ja yksittäispensaina. Puistoalppiruusut menestyvät kasvuvyöhykkeillä I-II(III). Alppiruusut ovat myrkyllisiä, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Tunnettuja lajikkeita ovat lilakukkainen ’Catawbiense Grandiflorum’, valkokukkainen ’Catawbiense Album’, tummanpunakukkainen ’Nova Zembla’ ja ’Eino’, joka on FinE-taimi ja purppuranpunainen, laikukaskukkainen lajike.

Kukkiakseen hyvin puistoalppiruusut vaativat runsaasti hajavaloa, mutta ne viihtyvät syvässäkin varjossa. Puolivarjoinen, suojaisa, puiden varjostama kasvupaikka on paras. Kasvualustan tulee olla hapan, kostea, tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä. Puistoalppiruusut istutetaan Kekkilä Havu- ja rodomulta. Istutusväli on 150 cm.

Puistoalppiruusut ovat helppohoitoisia, kun ne on istutettu suojaisaan kasvupaikkaan ja niille sopi¬vaan kasvualustaan.

Puistoalppiruusut ovat herkkiä lehtiä vaurioittavalle kevätauringolle, joten ne suojataan varjostusverkoin helmi-maaliskuussa, jos luontaista varjoa ei ole. Lämpimällä vedellä kastelu myöhemmin keväällä auttaa myös.

Huhti-toukokuussa puistoalppiruusut lannoitetaan Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella. Happamaan maan kasveina niitä ei kalkita. Juuristoalueelle voi lisätä kerroksen Kekkilä Luonnonturvetta.

Koko kasvukauden ajan huolehditaan, että puistoalppiruusujen kasvualusta pysyy kosteana. Pintajuurisina ne eivät kestä kuivuutta. Juuristoalue kannattaa kattaa Kekkilä Puutarha– tai Koristekatteella. Ne estävät kosteuden haihtumista juuriston ympäriltä.

Kuihtuneet kukat ja kuolleet tai vaurioituneet oksat poistetaan.

Elo-syyskuussa puistoalppiruusut lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Etsi