Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Purppuraheisiangervot

(Smällspirea )

Physocarpus opulifolius

Purppuraheisiangervot ovat terveitä, näyttäviä ja nopeasti kasvavia koristepensaita. Rehevät purppuraheisiangervot ovat lehdiltään ja varsiltaan tumman violetinpunaisia koko kasvukauden. Punertavanvalkoiset kukat avautuvat kesä–heinäkuussa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-250 cm

Värit:

Ruusunpunainen Tummanvioletit lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Purppuraheisiangervot ovat lännenheisiangervon punalehtisiä lajikkeita. Pensas kasvaa 2-2,5 metriä korkeaksi ja leveäksi. Sen kasvutapa on pysty ja tiheäversoinen ja pensas tuottaa paljon tyviversoja. Liuskaiset, leveät ja hammaslaitaiset lehdet ovat purppuranpunaiset. Herukkamaiset lehdet puhkeavat varhain ja kestävät myöhään syksyyn.

Vaaleat kukinnot luovat hyvän kontrastin punaisille lehdille. Kukinnosta muodostuu tuppilohedelmät, jotka punertuvat loppukesällä ja jäävät oksille talveksi. Pensas sopii suojaistutuksiin ja aidanteisiin sekä pensas- ja havuryhmiin väriä antamaan. Se sopii myös leikattavaksi pensasaidaksi. Kestäviä lajikkeita ovat esim. ’Diabolo’ ja ´Summer Wine´ sekä matalakasvuisemmat, n. 1 m korkeat ’Little Devil’ ja ’Tiny Wine’. ’Lady in Red’- lajikkeella lehdistö on kirkkaamman punainen. Purppuraheisiangervot menestyvät kasvuvyöhykkeillä I–V lajikkeesta riippuen.

Purppuraheisiangervot ovat erittäin vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Ne menestyvät sekä aurinkoisessa, puolivarjoisessa että varjoisessa paikassa. Se sietää hyvin tuulta ja jopa tiesuolaa.

Kasvualusta voi olla kuiva tai, tuore tai kostea. Rehevä pensas viihtyy keski- tai runsasravinteisessa mullassa. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Istutusväli on 90 cm, pienillä lajikkeilla 50 cm.

Purppuraheisiangervot ovat helppohoitoisia.

Keväisin pensaat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Purppuraheisiangervoa nuorennetaan poistamalla vanhimpia oksia säännöllisesti, mutta pensas kestää myös alasleikkauksen 20 cm mittaiseksi ja tekee runsaasti versoja.

Etsi