Hyppää sisältöön
Perennat

Rohtosormustinkukka

(Fingerborgsblomma)

Digitalis purpurea

Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea

Rohtosormustinkukka on kaksivuotinen, perinteinen koristekasvi, jota käytetään perennan tapaan sen runsaan kylväytymisen ansiosta. Matalista, kookkaista lehtiruusukkeista nousee korkeat kukkavanat, joissa on paljon kellomaisia, nuokkuvia kukkia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-140 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea

Rohtosormustinkukka on pystykasvuinen ja rehevä perenna. Se sopii suuriin perennaryhmiin, luonnonmukaisiin, cottage-tyyppisiin ja perinteisiin puutarhoihin. Lehtiruusuke kehittyy ensimmäisenä vuonna, kukinta muodostuu toisena kesänä.

Himmeänvihreät, karvaiset, suippokärkiset ja soikeat lehdet muodostavat kookkaan, 15-30 cm leveän tyviruusukkeen. Lehtiruusukkeesta kohoaa jäykät, 40-140 cm korkeat kukkavarret. Nuokkuvat, suppilomaiset kukat ovat suuret, n. 5 cm kokoiset, sormustimen muotoiset, ulkopuolelta punaliilaiset, pastellinruusunpunaiset, vaaleankeltaiset tai valkoiset, sisäpuolelta usein täplikkäät, laikukkaat ja karvaiset. Kukinta kestää pitkään, heinäkuusta-elokuuhun. Koko kasvi on erittäin myrkyllinen. Itsestään kylväytyneiden lehtiruusukkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana esim. hyötytarhan läheisyydessä.

Rohtosormustinkukka viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella, lämpimällä kasvupaikalla. Se on kasvualustan suhteen melko vaatimaton. Kasvualustan tulee olla hyvin vettä läpäisevä, kuiva tai tuore ja niukka- tai keskiravinteinen hiekkamulta. Rohtosormustinkukka on arka talvimärkyydelle. Sitä voi ehkäistä istuttamalla taimet pieneen harjuun tai viettävään maaperään. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Taimet istutetaan 40 cm välein.

Keväisin ikivihreänä talvehtivat lehtiruusukkeet kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Perennojen väliin voi levittää Kekkilä Puutarhamultaa.

Rohtosormustinkukkalajikkeet ovat pääasiassa kaksivuotisia. Kun kukkavarsi leikataan poikki heti kukinnan jälkeen, se saattaa jaksaa kukkia seuraavanakin vuonna. Osa kukkavarsista kannattaa säästää, jotta rohtosormustinkukka kylväytyy itsekseen.

Rohtosormustinkukkaa voi lisätä valmiina saatavista taimista tai siemenistä. Siemenet kylvetään alkukesällä tai viimeistään heinäkuussa lavaan tai penkkiin. Mitä aikaisemmin kylvetään, sitä paremmin rohtosormustinkukka ehtii kasvattamaan reilunkokoisen lehtiruusukkeen. Taimet siirretään lopulliselle paikalle syyskesällä tai vasta seuraavana keväänä. Kasvi saattaa ilmestyä uudelleen vuosien jälkeen, sillä siemenet säilyttävät itämiskykynsä pitkään.

Etsi