Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Salaattifenkoli

(Sötfänkål)

Foeniculum vulgare var. Azoricum

Salaattifenkoli Foeniculum vulgare var. Azoricum

Salaattifenkoli eli mukulafenkoli eli italiankumina on vihannes, joka muodostaa lehtiruusukkeen, jossa lehtien kannat paisuvat leveiksi ja meheviksi. Lehdet ovat hennot ja hienojakoiset, tillimäiset. Fenkolin maku on makeahko ja mausteinen.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Salaattifenkoli Foeniculum vulgare var. Azoricum

Salaatifenkoli on sarjakukkaiskasveihin kuuluva vihanneskasvi. Se on ns. lyhyenpäivän kasvi ja pitkissä, valoisissa kevät- ja kesäpäivissämme hieman haasteellinen kasvatettava. Kasvi muodostaa herkullisen, pullean ja mehevän valkoisen mukulamaisen ruusukkeen tyvelleen, joten sen kasvattaminen satoon saakka on palkitsevaa. Viljelyssä kannattaa käyttää lajikkeita, jotka ovat sopeutuneet pitkän päivän olosuhteisiin, kuten ’Zefa Fino’.

Salaattifenkoli viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Salaattifenkoli on hallanarka. Salaattifenkoli kasvaa nopeasti lämpötilan ollessa 15- 18 astetta. Lehtiruodit eivät paisu yli 25, eivätkä alle 7 asteen lämpötiloissa. Kasvualustan tulee olla ravinteikas ja kuohkea, mielellään hiekkapitoinen maa. Kasvimaan maata parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla, puhtaalla hiekalla, Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella. Taimien väli saa reilu, sillä liian tiheä istutus virittää salaattifenkolin kukintaan. Sopiva istutusväli on 20 cm, riviväli 35 cm.

Salaattifenkoli voidaan kylvää esikasvatukseen 2-5 viikoksi sisälle huhtikuussa. Avomaalle kylvö tehdään joko kesä- tai heinäkuussa. Optimaalinen idätyslämpötila on yli 20 astetta. Karaistut taimet, joissa on 3-4 kasvulehteä istutetaan ulos kesäkuussa, kun ilmat ovat lämmenneet. Taimia ei saa istuttaa liian syvään, jotta tyvi pääsee turpoamaan mukulamaiseksi. Alkukesällä kateharso on hyväksi.

Kastelusta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää, sillä kuivuus virittää salaattifenkolin kukkaan ja tyven paisuminen estyy. Rikkaruohot kitketään pois kasvimaalta.

Kun kukkavarsi alkaa kasvaa lehtikantakimpun keskeltä elo-syyskuussa, salaattifenkoli on valmis kerättäväksi.

Salaattifenkolia voidaan syödä sekä sellaisenaan että kypsennettynä. Maku on raakana anikseen vivahtava, kypsennettäessä maku mietonee. Tyvi sopii keitettynä tai raakana salaatteihin ja paistoksiin. Siemenet ovat hyvää leivän maustetta ja koristeelliset. Tillimäiset lehdet sopivat mausteeksi erityisesti kalaruokiin, kastikkeisiin ja salaatteihin.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.