Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Siroliuska-aralia

(Paraplyaralia)

Schefflera arboricola

Siroliuska-aralia Scefflera arboricola Siroliuska-aralia Schefflera arboricola Kekkilä

Siroliuska-aralia on suosittu huonekasvi rehevyytensä, helppohoitoisuutensa ja sopeutuvaisuutensa ansiosta. Sen lehdet ovat kiiltävät, pitkäruotiset ja sormilehdykkäiset. Lehdet voivat olla tummanvihreitä, kelta-vihreä- tai valko-vihreäkirjavia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Siroliuska-aralia Scefflera arboricola Siroliuska-aralia Schefflera arboricola Kekkilä

Siroliuska-araliaa kasvatetaan huonekasvina yleensä 50-100 cm korkuisena. Se on suorarunkoinen kasvi, jota kasvatetaan kapeana yksirunkoisena kasvina, rungollisena pikkupuun muotoisena viherkasvina sekä pensasmaisena, useamman verson muodostamana pensasmaisena muotona. Siroliuska-aralian versot ovat pitkäksi kasvaessaan rentoja, joten ne kaipaavat usein tukemista. Nuorella kasvilla on aluksi 3-5 lehdykkää, mutta niiden lukumäärä lisääntyy iän myötä jopa 16 lehdykkään.

Siroliuska-aralia viihtyy parhaiten runsaassa hajavalossa. Se pärjää varjoisemmassakin paikassa, etenkin, kun huoneen lämpötila on viileämpi, n. 18-20 astetta. Siroliuska-aralia viihtyy ilmavassa, ravinteikkaassa kasvualustassa. Pienemmät kasvit voi istuttaa Kekkilä Kukkamultaan, kookkaille yksilöille ja altakasteluruukuissa kasvaville kasveille sopii Kekkilä Viherkasvimulta.

Siroliuska-araliaa kastellaan tasaisesti ja kohtuullisesti. Kasvi ei siedä liikakastelua, joten pintamulta saa kasteluiden välillä kuivahtaa kevyesti. Mullan kuivahtaminen kuitenkin liiaksi kellastuttaa lehtiä. Viileässä lämpötilassa kastelu saa olla niukempaa. Liiallinen märkyys ja kylmyys talvella saavat nuoren kasvin kuolemaan.

Lehtiä sumutetaan usein, sillä liian kuivassa huoneilmassa kasviin tulee helposti vihannespunkkeja. Kasvia lannoitetaan kasvukaudella joka viikko ja talvella kerran kuussa Kekkilä Kukkaravinteella tai Kekkilä Viherkasviravinteella.

Talvella kasvi pudottaa lehtiä, ellei saa tarpeeksi valoa. Sopiva lämpötila 18-20 astetta, tällöin se tyytyy niukempaan valoon ja kasvattaa suuria lehtiä. Vihannespunkit, liikakastelu tai kuivuus, kylmä veto tai kasvin pitäminen liian lähellä kuumaa lämpöpatteria voivat aiheuttaa lehtien varisemista.

Nuoret Siroliuska-araliat vaihdetaan uuteen multaan huhtikuun alussa joka vuosi, vanhemmat 2-3 vuoden välein. Samalla kasvia voi leikata tiiviimmän kasvun aikaansaamiseksi.

Siroliuska-araliaa lisätään keväällä 15 cm pituisista latvapistokkaista tai varren paloista, jotka juurtuvat sekä vesilasissa että suoraan mullassa.

Etsi