Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Tarhakurtturuusut

(Vresros)

Rosa Rugosa-ryhmä

Tarhakurtturuusu Kurtturuusu Rosa rugosa Tarhakurtturuusu Rosa ritausma kukka Tarhakurtturuusu ruskela Tarhakurtturuusu Rosa ritausma pensas

Tarhakurtturuusut ovat koristepensaita, jotka on jalostettu kurtturuususta sen parhaita puolia hyödyntäen. Ne ovat helppohoitoisia, terveitä, pitkään kukkivia, voimakkaasti tuoksuvia ja kestäviä. Ruskaväri on keltainen ja suuret kiulukat C-vitamiinipitoisia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-200 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tarhakurtturuusu Kurtturuusu Rosa rugosa Tarhakurtturuusu Rosa ritausma kukka Tarhakurtturuusu ruskela Tarhakurtturuusu Rosa ritausma pensas

Kurtturuusut kasvavat 100-200 cm korkeiksi lajikkeesta riippuen. Ne ovat kurtturuusun tapaan tiheäversoisia, piikkisiä ja tuuheita pensaita, mutta eivät leviä juuriversojen avulla yhtä voimakkaasti. Jalostetut tarhakurtturuusut pysyvät kasvupaikoillaan eivätkä leviä ympäristöön. Lajikkeesta riippuen tarhakurtturuusut menestyvät kasvuvyöhykkeillä I-VII. Koska lajikkeita on paljon, kannattaa menestymisvyöhyke tarkistaa lajikekohtaisesti aina ennen taimen hankintaa.

Yleisimmin ne ovat valko- vaaleanpuna- ja ruusunpunakukkaisia, mutta lajikkeista löytyy jopa keltakukkaisia muotoja. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja ja ne kukkivat kesäkuusta alkaen pitkälle loppukesään.’Ritausma’ kukkii heinäkuun alusta syksyyn asti. Voimakkaasti kerrannaisista hennon punertavista kukista ei kehity kiulukoita. ’Hansalla’ on jopa 12 cm leveät, kerrannaiset, violetinroosat ja ne tuoksuvat hyvin voimakkaasti. Ne kehittyvät saman vuoden versoihin usean kukan sarjaan. Kukinta jatkuu heinäkuun alusta myöhään syksyyn. Pitkään kukkiva vaaleanpunertava ja puolikerrannainen tarhakurtturuusu ’Sointu’ on kestävä, FinE-merkinnän saanut lajike. ’Pohjolan Kuningatar’ menestyy vyöhykkeelle VII saakka.

Menestyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Kasvualustan tulee olla ravinteikas, hyvin kosteutta pidättävä ja runsasmultainen. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 80 cm.

Keväisin ruusukasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Ne tarvitsevat jokavuotista leikkausta, ettei niistä tule liian tiheitä. Vanhimpia ja huonosti kukkivia oksia poistetaan vuosittain leikkaamalla ne 10 cm korkeudelta. Kurtturuusut voi myös leikata alas muutaman vuoden välein.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.