Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Tarhatulppaani

(Trädgårdstulpan)

Tulipa gesneriana

Tarhatulppaani Tulipa gesneriana punainen

Tarhatulppaanit ovat suurikukkaisia, leveälehtisiä, huhti-kesäkuussa kukkivia tulppaanilajikkeita, jotka ovat syntyneet pitkäaikaisessa jalostuksessa. Risteymät jaetaan eri lajikeryhmiin kukinta-ajan, kukan kerrannaisuuden, muodon ja syntyhistorian mukaan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Punainen Oranssi Tummanvioletti Ruusunpunainen Sininen Vaaleansininen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tarhatulppaani Tulipa gesneriana punainen

Yksinkertaiset aikaiset tarhatulppaanit kukkivat huhtikuun lopussa ja toukokuun alkupuolella. Ne ovat 30-40 cm korkeita ja vahvavartisia lajikkeita. ’Purple prince’ on lilakukkainen tulppaani, ’Diana’ valkokukkainen, Christmas Marvel’ punakukkainen lajike. Lajikkeet sopivat monivuotisiin kasviryhmiin, ruukkuistutuksiin ja leikkokukiksi.

Kerrannaiset aikaiset tarhatulppaanit kukkivat huhti-toukokuussa, mutta kauemmin kuin yksinkertaiset aikaiset lajikkeet. Varren pituus on n. 30 cm. Ryhmän lajikkeet ovat tuttuja leikkokukkinakin, kuten keltainen lajike ’Monte Carlo’, kelta-punaviiruinen ’Monsella’ ja tomaatinpunainen ’Abba’. Lajikkeet sopivat suojaisille kasvupaikoille. Triumph-ryhmän tarhatulppaanit ovat lajikeryhmistä merkittävin, sillä sitä viljellään Hollannissa 45% tulppaanipeltopinta-alasta. Lajikkeiden kukat avautuvat toukokuussa ja ne luokitellaan keskivarhaisiksi kukkijoiksi. Lajikkeita ovat esimerkiksi oranssi ’Princess Irene’, punainen ’Couleur Cardinal’ ja keltainen ’Yokohama’. Lajikkeet sopivat perennapenkkeihin ja leikkokukiksi.

Darwin-hybridit ovat yleisimmin puna- kelta- ja oranssikukkaisia ja varren pituus on n. 50 cm. Kukat ovat suuria. Darwin-hybridit ovat keskivarhaisia kukkijoita eli ne kukkivat toukokuussa. Suosittuja lajikkeita ovat mm. punainen ’Apeldoorn’, keltainen ’Golden Apeldoorn’, oranssi ’Orange Princess’ ja roosa ’Pink Impression’.

Yksinkertaiset myöhäiset tarhatulppaanit kukkivat touko–kesäkuussa. Lajikkeita ovat esimerkiksi tummaliila ’Queen of Night’, valkoinen ’Sorbet’ ja keltainen ’Big Smile’.

Kerrannaiset myöhäiset tarhatulppaanit toukokuussa tai kesäkuun alussa. Ne kasvavat hieman korkeammiksi kuin aikaiset kerrannaiset lajikkeet, mutta harvoin yli 50 cm korkeiksi. Lajikkeet sopivat monivuotisiin istutuksiin ja myös tämän ryhmän lajikkeita käytetään leikkokukkana, kuten vaaleanpunaista ’Angelique’-lajiketta. Muita lajikkeita ovat esim. oranssi ’Orange Princess’ ja liila ’Blue Diamond’.

Muita tarhatulppaaniryhmiä ovat liljatulppaanit, ripsureunatulppaanit, Viridiflora-tulppaanit ja papukaijatulppaanit.

Tarhatulppaanit menestyvät valoisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Maan tulee olla ravinteikas, kuohkeaa ja hyvin vettä läpäisevää, etteivät sipulit mätäne märässä maassa. Maaperää voi parantaa Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Puutarhakalkilla, Kekkilä Kukkasipuliravinteella ja salaojittamalla pohjamaata esim. Kekkilä Ruukkusoralla. Tarhatulppaanit istutetaan elo-lokakuussa noin 10 cm syvyyteen, noin 10 cm välein.

Keväisin kasvupaikat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja versojen noustessa maasta, lannoitetaan Kekkilä Kukkasipuliravinteella.

Kukinnan jälkeen siemenkodat katkaistaan pois, mutta lehtien annetaan lakastua rauhassa, sillä ravinteet varastoituvat sipuliin lehtien kautta.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.