Hyppää sisältöön
Havut

Tuivio

(Kryptuja)

Microbiota decussata

Tuivio Microbiota decussata

Ainavihanta, nopeakasvuinen ja tuuhea tuivio on hyvin monikäyttöinen peittokasvi kivikkopuutarhaan, muurien päälle, havupensasryhmiin ja rinneistutuksiin. Pehmeät, litteät ja suomumaiset lehdet kestävät kulutusta katajaa paremmin.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-40 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tuivio Microbiota decussata

Se sopii mainiosti myös reunakasviksi portaiden, polkujen ja laattakäytävien varsille. Lehdet ovat kesällä heleän vihreät, mutta talvea kohti väri muuttuu punaruskeaksi. Kevään koittaessa tuivio vihertyy uudelleen. Kasvaa noin 30 cm korkeaksi ja 100-150 cm leveäksi. Kestävä ja menestyy kasvuvyöhykkeillä I–VI.

Viihtyy aurinkoisella paikalla, mutta pärjää myös varjossa. Vaatimaton maalajin suhteen. Kasvualusta voi olla kuiva tai tuore, vähä- tai keskiravinteinen, hapan tai kalkittu. Sen voi istuttaa Kekkilä Havu- ja rodomultaan, Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamultaan. Sopiva istutusväli on 100cm.

Keväisin voi lannoittaa Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella ja kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla muun puutarhan keväthoidon yhteydessä. On helppohoitoinen eikä kaipaa leikkausta. Kuivuneet oksat voi leikata pois. Varminta on odottaa, että vihreä väri palautuu talven jäljiltä ja poistaa oksat vasta, kun kuivat varmasti erottaa.

Sen voi suojata havuilla tai kankaalla kevätauringossa kuivumiselta.

Elo-syyskuussa tuivion voi lannoittaa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, se parantaa talvehtimista.

Etsi