Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Tulikruunu

(Eldkrona)

Lantana camara

Tulikruunun Lantana camara kukka

Tulikruunu eli kirjotulikruunu on kestävä kesäkukka, jolla on tiiviit, hehkuvan oranssit, punaiset, keltaiset tai kaksiväriset kukinnot. Tulikruunua käytetään amppeleissa ja ruukuissa, ruukkujen reunuskasvina sekä pikkupuun muotoon kasvatettuna.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-50 cm

Värit:

Punainen Oranssi Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tulikruunun Lantana camara kukka

Tulikruunun kukinto on halkaisijaltaan 2,5–5 cm kokoinen ja kupumainen. Kukinnot avautuvat usein monivärisinä: yksittäinen kukka voi olla nuorena esimerkiksi lohenpunainen ja muuttua vanhetessaan syvän vaaleanpunaiseksi. Kukkien värit vaihtelevat punaisen, oranssin, keltaisen ja violetin eri sävyissä. Lajikkeissa on myös valkoisia ja kirjavia muotoja. Tulikruunu kukkii kesäkuusta alkaen lokakuullekin saakka. Tulikruunun lehdistö on hennosti sitruunalta tuoksuva ja tummanvihreä. Lehdet ovat muodoltaan soikeita, hammaslaitaisia ja teräväkärkisiä, 3-6 cm pitkiä ja 2,5–7 cm leveitä.

Pystykasvuisena tulikruunu kasvaa 20-50 cm korkeaksi. Amppeleissa versot kasvavat 60-70 cm pitkiksi. Amppelikasvina tulikruunun muoto pysyy ilmavana tukevien versojen ansiosta. Rentokasvuisia lajikkeita voi käyttää myös maanpeitekasvina.

Tulikruunu viihtyy aurinkoisessa ja paahteisessakin paikassa. Se kestää voimakasta kuumuutta, mikäli saa riittävästi kosteutta. Puolivarjoisessa kasvupaikassakin saisi olla suoraa auringon valoa osan päivää. Tulikruunu on sateenkestävä. Kasvualustan tulee olla ilmava ja ravinteikas. Sopiva multa on Kekkilä Kesäkukkamulta. Taimet istutetaan 20-30 cm välein.

Kukkiakseen hyvin tulikruunu vaatii tasaista kastelua ja jatkuvaa lannoitusta Kekkilä Kesäkukkaravinteella. Pieni kuivahtaminenkin sopii silloin tällöin.

Pienet kukat varisevat kuihtumatta. Kukintovarret katkaistaan pois kukkien pudottua.

Hyvää lajiketta kannattaa kasvattaa monivuotisena. Myös rungolliset tulikruunut ovat helppoja talvettaa. Tulikruunu talvehtii parhaiten 10-15 asteisessa, viileässä ja valoisassa tilassa. Talvilevon aikana niitä kastellaan vain vähän eikä lannoiteta. Tulikruunut uudelleenistutetaan maaliskuun lopussa, jolloin taimet myös latvotaan. Säännöllinen kastelu ja lannoitus aloitetaan ja kasvit voi siirtää normaaliin huoneenlämpöön.

Etsi