Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Tuoksupelargoni

(Muskotpelargon)

Pelargonium x fragrans

Tuoksupelargonit Pelargonium x fragrans Kekkilä Tuoksupelargonit Pelargonium x fragrans Kekkilä

Tuoksupelargonit ovat ryhmä pelargonilajeja ja -lajikkeita, joita käytetään huonekasveina sekä kesäkukkina. Niiden lehdissä on eteerisiä öljyjä, ja lehtiä kosketeltaessa öljyt vapautuvat ilmaan voimakkaina tuoksuina. Lehdet voivat olla kirjavia, isoja, pieniä, sileitä tai pehmeänukkaisia.

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Ruusunpunainen Lila Valkoinen

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tuoksupelargonit Pelargonium x fragrans Kekkilä Tuoksupelargonit Pelargonium x fragrans Kekkilä

Perinnekasveina tunnetut tuoksupelargonit ovat tehneet viimevuosina paluun suosikkikasveihin. Etelä-Afikasta kotoisin olevat tuoksupelargonit eli tuoksupielikit olivat suosiossa Suomessa jo 1800-luvulla. Niitä käytettiin lääkekasveina ja ilmanraikastajina niin kartanoissa kuin parantoloissakin. Kun kasvien lehtien koskettelee, niistä vapautuu raikasta tuoksua ilmaan. Lajikkeesta riippuen tuoksuja on esimerkiksi sitruunaisesta, ruusuisesta, muskottimaisesta, pähkinämäisestä minttusuklaiseen. Valikoima on uuden tulemisen myötä laajentunut perinteisistä lajikkeista.

Tuoksupelargonioiden kukat ovat yleensä pieniä ja vaatimattomia, väreiltään lajikkeesta riippuen valkoisia, roosia ja hennon liiloja. Tuoksupelargoni kukkii kevätkesällä. Tuoksupelargonit soveltuvat hyvin kesällä myös kukkapenkkeihin ja ruukkupuutarhaan. Syksyn tullen ne voi siirtää huonekasveiksi.

Tuoksupelargonioiden valontarve riippuu lajikkeesta. Pienilehtiset viihtyvät valoisassa ja auringossa, mutta iso- ja ohutlehtiset ovat varjoisamman paikan kasveja, muiden muassa piparminttupelargonit. Huonekasvina tuoksupelargoni viihtyy ympäri vuoden normaalissa huoneenlämmössä, mutta ne voi myös sijoittaa talveksi viileämpään tilaan. Mullaksi tuoksupelargonille valitaan Kekkilä Kukkamulta, ulkokäytössä Kekkilä Kesäkukkamulta.

Tuoksupelargonit viihtyvät tasaisessa kosteudessa, joten etenkin valoisan paikan lajikkeita voi kastella lähes päivittäin. Kastelujen välissä pintamulta saa kuivahtaa. Tuoksupelargoneja lannoitetaan keväästä syksyyn jokaisella kastelukerralla Kekkilä Kekkilä Kasviravinteella. Ulkokäytössä käytetään Kekkilä Kesäkukkalannoitetta tai Kekkilä Kastelulannoitetta.

Tuoksupelargonit nuorennetaan ja latvotaan keväällä. Muutama viikko mullanvaihdon jälkeen leikataan 2/3 kasvin versoista pois. Ruukku siirretään valoisalle ikkunalaudalle ja aloitetaan lannoitus Kukkaravinteella.

Lajikkeista löytyy tuoksuominaisuuksien lisäksi myös syötäväksi kelpaavia lajikkeita. Tuoksupelargoneja on käytetty myös kauneudenhoitoon, tuoksupusseihin ja hyttysten karkoitukseen.

Etsi