Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Tupsulaventeli

(Lavandula stoechas)

Lavandula stoechas

Tupsulaventeli Lavandula stoechas

Tupsulaventeli on voimakkaasti tuoksuva, meillä kesäkukkana käytettävä laventelilajike. Tiivis ja tuuheakasvuinen lajike kukkii näyttävin sinililoin kukin ja se sopii kesäkukkaistutuksiin aurinkoisille terasseille ja parvekkeille.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-40 cm

Värit:

Sininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kesä, Syksy

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tupsulaventeli Lavandula stoechas

Kasvi on yleensä 20-40 cm korkea ruukkukasvi. Lehdet ovat kapeita, 1-4 cm pitkiä ja harmaansävyisiä. Sen kukinto on 3-5 cm pitkä, tiivis tähkä. Tähkän yläosaan kehittyy suuremmat, värittyneet suojuslehdet. Tähkän kukat voivat olla vaaleanliloja, tummanliloja, valkoisia, vaaleanpunaisia ja kärjen suojuslehdet usein eriväriset, joko vaalean- tai tummemman lilat tai valkoiset. Suosittua tupsulaventelia kutsutaan myös nimillä perhoslaventeli, tupsupäälaventeli ja ranskanlaventeli. Kaikki kasvinosat ovat tuoksuvia ja tupsulaventeli on hyvä perhoskasvi. Kasvi kukkii kesäkuusta syyskuuhun.

Viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla vettä läpäisevä ja hiekkapitoinen. Ruukkuistutuksissa voi käyttää Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa, Kekkilä Kesäkukkamulta tai Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaa. Taimet istutetaan 20 cm välein.

Sitä kastellaan ja lannoitetaan Kekkilä Kesäkukkaravinteella kohtuudella, se ei siedä seisovaa vettä. Kukkineet kukinnot napsaistaan poikki kukkavarressa kasvavien lehtien yläpuolelta. Tällöin verso jatkaa kasvuaan haarautuen.

Se on monivuotinen laji, mutta meillä niin talvenarka, ettei se talvehdi ulkona. Talvetusta voi kokeilla viileässä, valoisassa tilassa.

Etsi