Hyppää sisältöön

Kesäkukkien istuttaminen – kasvien yhdistely ja sommittelu

Kukkakaupat ja puutarhamyymälät ovat pullollaan toinen toistaan ihanampia kesäkukkia. Ruukku- ja amppeli-istutuksiin kukkia valittaessa kannattaa kuitenkin huomioida muutama tekijä, joiden avulla onnistut luomaan kesän upeimmat istutukset.

Leikittele istutuksissa

Yksivuotisten kesäkukkien avulla on helppo kokeilla erilaisia tyylejä amppeli- ja ruukkuistutuksissa. Tutustu kuitenkin muutamaan vinkkiin, joiden avulla istutuksesi näyttävät upeilta ja tasapainoisilta vuosi toisensa jälkeen.

 

Nauti upeista kesäkukista kekkilä kesäkukkamulta

Hyödynnä korkeuserot 

Valitse istutuksen keskelle tai taustalle korkeaksi kasvava tai rungollinen kasvi, kuten koristemaissi, kanna tai härmesalvia. Asettele puolikorkeat kasvit korkeimman kasvin ympärille ja istuta matalat tai riippuvat kasvit reunoille. Riippuvia kasveja ovat esimerkiksi hopeavitja, hopeakäplä, harsotyräkki ja riippapetunia. Valitse joka ryhmästä (matala, puolikorkea, korkea) yksi tai korkeintaan kaksi kasvilajia. 

Korkeuseroilla voi leikitellä myös siten, että käyttää korkeaa kasvia vain pitkänomaisen istutuslaatikon toisessa päässä. Jos haluat luoda syvyysvaikutelmaa, voit istuttaa ilmavan ja korkean heinän tai muun vastaavan taakse jonkin matalamman, kukkivan kasvin.  

 

ideoita-istutukseen-purppuran-sävyjä-800x1000px

Lisäämällä istutukseen korkean kasvin saat näyttävyyttä istutukseen.

Kekkilä kesäkukkien lannoitus

Korkeat heinät sopivat myös tuomaan korkeutta istutukseen.

Kesäkukkien sommittelu kekkilän kesäkukkamulta

Koristemaissi sopii erinomaisesti keskikasviksi.

Väreillä tunnelmia

Kun valitset istutukseesi vain yhtä väriä tai sen lähisävyjä, lopputuloksista tulee mukavan sopusointuinen. Värien harmonia luo yhtenäisen ilmeen vaikka kasvilajeja käytettäisiin runsaamminkin. Vaaleissa sävyissä ja valkoisessa tämä toimii erityisen hyvin. Vastavärit tuovat yhdistelmiin iloa ja pirteyttä. Kokeile laittaa yhteen vaikkapa oranssia ja sinistä tai keltaista ja lilan sävyjä!

Värien harmonia luo yhtenäisen ilmeen vaikka kasvilajeja käytettäisiin runsaamminkin.

 

Valkoisen sävyillä luot modernin ilmeen.

Lilan ja pinkin sävyt piristävät parveketta ja puutarhaa.

Leikkiä lehdillä 

Yhdistele kesäkukkiin heiniä ja muita kasveja, jotka eivät kuki vaan koreilevat pelkillä lehdillään. Ne rauhoittavat sommitelmaa ja tuovat esiin muiden kasvien parhaita puolia. Muutenkin kannattaa hyödyntää lehtien eri värejä ja muotoja sekä yhdistellä pieni- ja isompilehtisiä kukkia. 

Yhdistele kesäkukkiin heiniä ja muita kasveja, jotka eivät kuki vaan koreilevat pelkillä lehdillään.

Huomioi kasvupaikka 

Kesäkukkia yhdistelemällä saa aikaan näyttäviä ja kauniita kokonaisuuksia. Kukkia voi yhdistellä mielensä mukaan. Riittää kun varmistaa, että valitut kasvit viihtyvät suurin piirtein samankaltaisissa kasvuoloissa.  

Ruukkujen paikkojen päättäminen auttaa näkemään, millaisissa oloissa viihtyviä kasveja lähtee kaupasta etsimään: Varjoisalle paikalle ei kannata istuttaa valoisan paikan kasveja tai toisinpäin. Lasitetun parvekkeen paahteessa pärjäävät aivan eri lajit kuin portailla talon varjossa.  

 

Yhdistele kukkien sekaan rohkeasti koristeheinää. Ne tasapainottavat kokonaisuutta.

Koristeheinä näin sommittelet kesäkukat

Leikittele myös koristeheinien väreillä.

Etsi