Hyppää sisältöön
Kaktukset ja mehikasvit

Tyräkki

(Törel)

Euphorbia platyclada

Tyräkkeihin lukeutuva Euphorbia platyclada on erikoisuus, joka herättää huomiota kuivia tikkuja muistuttavalla olemuksella. Kasvia kutsutaan englannin kielellä ’dead plant’. Euphorbia platyclada on helppohoitoinen. Se viihtyy valoisassa paikassa ja kaipaa kastelua harvakseltaan.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-30 cm

Värit:

Hopeanharmaat lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Euphorbia platyclada on rujosta olemuksesta huolimatta elävä mehikasvi. Väritys on ruskeahko. Euphorbia platyclata voi muidenkin mehikasvien tapaan kukkia. Sen kukat ovat pienet, hyvin huomaamattomat ja oranssinruskeat. Euphorbia platyclada on kotoisin Madagaskarilta. Kesän kasvukauden aikana kasvia voi kastella noin viikon välein, talvella kastelua vähennetään ja kasteluväliä voi pidentää olosuhteiden ja tarpeen mukaan. Mullan tulee kuivua aina kasteluiden välissä.

Euphorbia platyclada viihtyy aurinkoisella, valoisalla ikkunalla.  Sitä voi kasvattaa vuoden ympäri huoneenlämmössä, mutta talvella kasvi selviää myös huoneenlämpöä vähän viileämmissä olosuhteissa, jos kastelua vähentää. Kesän ajan Euphorbia platyclada voi viettää ulkona, sateelta ja porottavalta auringolta suojassa. Sopeuduttuaan valo-olosuhteiden muutoksiin kestää kasvi myös eteläparvekkeen ja pation paahdetta.

Istuta Euphorbia platyclada vettäläpäisevään Kekkilän Kaktus- ja mehikasvimultaan. Salaojita ruukku Kekkilän Ruukkusoralla.

Kuten muidenkin tyräkkien tapaan kasvin maitiaisneste voi ärsyttää, ja siksi sen koskettelua kannattaa välttää.

Kastele siten, että multa kuivuu kasteluiden välissä. Keskimäärin Euphorbia platyclada kastellaan noin kerran viikossa keväästä syksyyn, talvella kastelua vähennetään. Viileässä kastelu saa olla vähäistä ja harvakseltaan, sillä viileässä liiallinen märkyys voi johtaa juurten mätänemiseen ja kasvin menetykseen.

Mehikasvien tavoin Euphorbia platyclada ei kaipaa runsasta lannoitusta. Hyvinvoinnin varmistamiseksi sitä voi lannoittaa hyvin miedolla Kekkilän Luonnonmukaisella Kasviravinteella. Myös Kekkilä Luonnonmukainen Merilevä sopii mehikasveille. Lannoita keväästä syksyyn. Talviaikana voi käyttää merileväuutetta kasteluveden mukana, mutta lannoittaa ei tarvitse.

Etsi