Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Viirivehka

(Fredskallasläktet)

Spathiphyllum

Viirivehka Spathiphyllum Viirivehka Spathiphyllum Viirivehkat Spathiphyllum Kekkilä

Viirivehka on yksi tavallisimmista ja kestävimmistä huonekasveistamme. Viirivehka on ansaitusti suosittu kauniiden vihreiden lehtiensä ja valkoisten kukkiensa takia. Se on näyttävä, tuuhea ja helppohoitoinen viherkasvi, joka myös puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

20-100 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Viirivehka Spathiphyllum Viirivehka Spathiphyllum Viirivehkat Spathiphyllum Kekkilä

Viirivehkat ovat Etelä-Amerikasta kotoisin oleva vehkakasvien suku, johon kuuluu lähes 40 eri lajia. Lajikkeet muistuttavat toisiaan paljon, eroa niiden välillä on lehtien värissä, kasvien koossa ja kukintojen määrässä. Lajikkeiden runsaudesta huolimatta niillä on samat kasvuolosuhde- ja hoito-ohjeet. Kasvi on lievästi myrkyllinen. Kasvin koskettaminen saattaa aiheuttaa iho-oireita ja sen osien nieleminen voi aiheuttaa myrkytysoireita. Myrkyllisyyden ansiosta se on kuitenkin vastustuskykyinen monille tuholaisille.

Kasvit ovat viherkasveja, joiden lehtien pituus vaihtelee lajista ja kasvin iästä riippuen noin kymmenestä sentistä yli 50 senttimetriin. Lehtien leveys vaihtelee muutamasta sentistä yli 20 senttimetriin. Sen kukinto muodostuu valkoiseksi värittyneestä suojuslehdestä ja kellanvalkeasta puikelokukasta. Pituudeltaan kukinto on 10 senttimetristä 30 senttimetriin pitkä. Kukkii yleensä keväällä, mutta olosuhteista riippuen se saattaa kukkia minä vuodenaikana tahansa. Kukinnan loputtua suojuslehti muuttuu vihreäksi.

Luonnonvaraisena viirivehkat ovat kosteikkokasveja. Näin ollen ne tarvitsevat paljon kastelua ja kostean ilman. Kasvit viihtyvät valoisalla paikalla, mutta sietävät myös varjoa. Suoraa auringonpaistetta viirivehka ei kestä kovin hyvin. Viirivehka viihtyy hyvin normaalissa huoneenlämmössä vuoden ympäri. Viirivehka viihtyy tuoreessa ja ravinteikkaassa mullassa. Mullan voi vaihtaa joka kevät ja tällöin käytetään Kekkilä Kukkamultaa. Jos viirivehka istutetaan altakasteluruukkuun, oikea multa on Kekkilä Viherkasvimulta.

 

Sitä  kastellaan kerralla runsaasti. Kastelukertojen välissä pintamulta saa kuivahtaa hiukan, mutta se ei saa kuivua kokonaan. Sopiva kastelukertojen tiheys on noin viikon välein. Liikakastelua kannattaa kuitenkin välttää, sillä se voi vahingoittaa juuristoa. Lannoitetaan helmikuusta syyskuuhun joka toinen viikko Kekkilä Kasviravinteella tai Kekkilä Viherkasviravinteella. Sitä pitää sumuttelusta, joten sitä kannatta suihkutella usein.

Viihtyessään kasvaa suhteellisen nopeasti. Keväällä mullanvaihdon yhteydessä juurakon voi jakaa. Näin kasvia saa lisättyä helposti. Jaetut juurakot istutetaan Kekkilä Kukkamultaan tai Kekkilä Viherkasvimultaan.

Etsi