Multa

 • Millaista on hyvä multa?

  Hyvässä mullassa tai tarkemmin sanoen kasvualustassa kasvit viihtyvät mahdollisimman hyvin. Siinä on raaka-aineita sopivissa suhteissa, eikä se sisällä rikkakasvien juuria, roskia tai suuria määriä siemeniä. Hyvälaatuiseen multaa istutettu kasvi pärjää vähemmällä hoidolla ja kasvaa paremmin.

  Hyvä multa on tasalaatuinen seos kivennäis- ja eloperäistä ainesta. Kivennäisaineita ovat hieta, hiekka ja savi; eloperäisiä aineksia ovat turve ja komposti.

  Peltomulta tai puutarhamaa on myös seos, mutta se on syntynyt luonnon ja viljelytoiminnan toimesta. Yleensä tällaisen ns. luonnonmullan laatu vaihtelee paljon ja mullassa saattaa olla runsaasti rikkakasveja.

 • Miksi tehdään monenlaisia multia?

  Uuden multalaadun kehitystyössä otetaan huomioon monia asioita. Mullan ominaisuuksia määrittävät kasvien tarpeet ja käyttötarkoitus. Mullan tulee olla myös helposti käytettävä ja toimiva.

  Tavoitteemme on, että sopiva multa löytyy vaivatta sisä- ja ulkokasveille, kasvimaalle, ruusutarhaan, kesäkukkaruukkuihin ja nurmikon perustamiseen. Tuotekehityksemme ansiosta multamme ovat laadukkaita, joten niillä on helppo onnistua puutarhanhoidossa.

  Multaseosten raaka-aineena käytetään pääasiassa turvetta, kivennäismaalajeja ja kompostia. Halutut ominaisuudet määrittävät vaikkapa sen, mitä turvelaatuja käytetään.

 • Miten mullat eroavat toisistaan?

  Juuri tietyille kasviryhmille tarkoitetut mullat ovat ominaisuuksiltaan tarkoin harkittuja. Tässä muutamia esimerkkejä.

  Perenna- ja ruusumulta sopii monivuotisten kukkien, ruusujen ja kärhöjen istuttamiseen. Se sisältää paljon ravinteita kuten kaliumia runsaaseen kukintaan sekä hienojakoista savea, joka pidättää kosteutta ja vapauttaa tasaisesti ravinteita.

  Havu- ja rodomulta ja Hortensiamulta ovat pH-arvoltaan matalia. Ne sopivat happamassa maassa viihtyville kasveille. Hortensiamulta on tarkoitettu etenkin ruukuissa kasvatettaville kasveille.

  Kesäkukat käyttävät runsaasti vettä ja ravinteita kasvuunsa. Siksi Kesäkukkamullassa on kaksitehoinen lannoitus: pitkävaikutteinen turvaa peruskasvua ja nopeavaikuttteinen antaa hyvän kasvuunlähdön nopeasti kasvaville kesäkukille. Mullan ilmava rakenne ja lisättty humusyhdiste tukevat juurten kasvua.

  Ruukkuviljelymullassa on  sammalta ja biohiiltä, jotka pitävät mullan tasaisesti kosteana. Biohiili on varastoi ravinteita ja vapauttaa niitä tasaisesti kasvien käyttöön. Humusyhdiste turvaa juuriston kasvua.

  Ravinteikas, täyteläinen Puutarhamulta sopii moneen käyttöön puun istuttamisesta nurmikon perustamiseen. Se sisltää hyvälaatuista kompostia.

 • Tarvitseeko aina käyttää uutta multaa istuttamiseen?

  Ruukkuihin ja laatikoihin istutettujen kasvien kannalta ei ole yhdentekevää, millaisessa mullassa ne kasvavat. Jos multatila on täynnä juuria, kasvulle ei ole enää tilaa tai ravinteita. Elinvoimaiset, uudet juuret ottavat parhaiten ravinteita ja vettä. Kasvuansa varten juuristo tarvitsee isomman ruukun ja uutta ravinteikasta multaa.

  Puutarhassa on yleensä jo jonkinlaista multaa. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi on otettava huomioon, että taimet ovat kasvaneet taimitarhassa reheviksi ja tuuheiksi ravinteikkaassa, turvepitoisessa seosmullassa. Jotta kasvu jatkuisi yhtä hyvin ja juurtuminen kasvupaikalle onnnistuisi, on tärkeää sekoittaa reilusti uutta multaa istutuskuopasta kaivetun perusmaan sekaan.
  Käyttövalmis säkkimulta on helppokäyttöistä. Puutarhamulta sopiikin hyvin useimpien pensaiden ja puiden istuttamiseen.

  Kun istutetaan luontaisesti happamassa maassa viihtyviä kasveja, käytetään pelkästään Havu- ja rodomultaa. Näin mullan pH-arvo ei nouse ja kellasta esimerkiksi alppiruusujen lehtiä.
  Vihanneksista saa helposti runsasta satoa eikä kitkemisestä ja kääntämisestä ole niin paljon vaivaa, kun käyttää Luonnonmukaista puutarhamultaa. Yrteille on puolestaan oma, hiekkapitoinen erikoismultansa.

 • Mitä on ruokamulta?

  Käsite ruokamulta tarkoittaa maan multavaa pintakerrosta. Viljellyillä pelloilla ruokamultaa on muodostunut ajan kuluessa lapionmitan syvyydeltä maanmuokkauksen, lannoittamisen ja maan pieneliötoiminnan vaikutuksesta. Multakerroksen alta alkaa tiivis pohjamaa, jankko, joka on ravinneköyhää.

  Puhekielessä ruokamulta on vakiintunut tarkoittamaan hyvää, ravinteikasta puutarhamultaa, jossa kasvit viihtyvät ja kukoistavat.

  Maaperä vaihtelee luonnostaan alavien maiden jäykästä savimaasta ja metsäisten alueiden kuivasta, lajittumattomasta moreenimaasta multaviin lehtoihin.

  Pihalle ja kasvimaalle saa ravinteikkaan ruokamultakerroksen parantamalla maata uudella mullalla ja kompostilla sekä lannoittamalla. Kasvijätteitä hajottavat maan pieneliöt tekevät oman osansa lisäämällä maan multavuutta.

  Kun valmistamme multaa, emme ota ruokamultaa pellolta, vaan sekoitamme eri raaka-aineita keskenään laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Kuormittain ostettava irtomulta sisältää enemmän kivennäisaineksia, kuten hiekkaa ja savea. Pakatuissa säkkimullissa on taas suhteessa enemmän turvetta.

 • Miten pääsen eroon pikkukärpäsistä?

  Mulla pinnalla vilistävät tai kasvien ympärillä pörräävät kärpäset ovat useimmiten harsosääskiä. Harsosääsket eivät ole varsinaisia kasvien tuhohyönteisiä, mutta harmillisia toki. Toukat syövät kasvien hiusjuuria, joten jos niitä on paljon, ne saattavat vioittaa kasvia. Sen sijaan aikuiset harsosääsket eivät syö kasveja, vaan esim. ruukkujen pinnalla olevaa hometta ja uutta tuoretta multaa ne rakastavat munimispaikkanaan.

  Harsosääskien ilmestyminen ei sinällään liity taimikasvatukseen tai mullanvaihtoon, harsosääskiä on luonnossa normaalisti. Harsosääsket viihtyvät kosteassa mullassa ja munivat siihen ja siksi näin keväällä mullanvaihdon ja taimikasvatuksen aikaan niiden määrä tuntuu lisääntyvän ikävästi. Yksikin harsosääski voi ikävä kyllä munia valtavan määrän jonka seurauksena niitä saataa esiintyä runsaastikin.

  Harsosääskien hävittämiseksi tulisi kastelussa siirtyä altakasteluun, jotta mullan pinta kuivahtaisi, sillä sääsket munivat kosteaan multaan. Ruukuista voi myös poistaa mullan pintakerroksen, jossa saattaa olla toukkia.

  Torjunnassa kannattaa käydä läpi kaikki huonekasvit, sillä sääsket levittäytyvät munimaan nopeasti kasvista toiseen. Jos ongelma jatkuu edelleen vaikeana, tulisi kaikilta kasveilta vaihtaa multa tarkoin, jotta toukista pääsee eroon.

  Aikuiset, jo lentävät harsosääsket voi yrittää hävittää kärpäspaperin avulla. Huonekasvien läheisyydessä voi pitää pienessä kupissa makeaa mehua, johon on laitettu tippa astianpesuainetta. Mehu houkuttelee ne ansaan ja astianpesuaine varmistaa että ne hukkuvat. Upotuskastelu pariksi tunniksi on yksi tapa harsosääskien torjumiseen. Tässä tapauksessa ruukussa on kuitenkin aina oltava kunnon salaojitus ja reikä pohjassa, jotta multa kuivuisi nopeasti ja juurten hapensaanti ei esty. Taimikasvatuksessa tämä ei toimi. Taimiruukuista kannattaa poistaa varovasti mullan pintakerros, jossa saattaa olla toukkia. Tai mullan pinnalle voi laittaa halkaistun raa’an perunan, joka houkuttelee toukkia.

  Myös katteiden käyttäminen ruukkujen pinnalla auttaa torjumaan ongelmaa, kun harsosääsket eivät pääse helposti munimaan multaan. Taimikasvatuksessa parasta on käyttää kevyttä hiekkakerrosta.

 • Miksi mullassa on puuta seassa?

  Yksi mullan seosaine on suolta nostettu turve. Suolla on kasvanut puita, joiden korjuun jälkeen kannot on kyllä poistettu, mutta jäljelle jää hieman kantojen ohuempia juuria, joita joskus kulkeutuu mullan sekaan seulonnasta huolimatta. Jos mullasta löytyy puunpaloja, poista ne vain mullan pinnasta. Syvemmälle jäävästä puusta ei ole haittaa, sillä se itse asiassa vain parantaa maan rakennetta ja lisää sen ilmavuutta.

 • Miksi mullan pinta homehtuu?

  Mullan pinnalle ilmestyvä kellertävä kasvusto on mitä todennäköisimmin kanelihometta, ja se on näkyvä kasvuvaihe sädesienillä, joita esiintyy yleisesti mullan raaka-aineissa. Sädesienet, kuten muukin multien mikrobielämä on elintärkeää kasvien juuristolle, mutta epämiellyttävän näköinen kasvusto mullan pinnalla ei toki ole toivottavaa.

  Altakastelu on tehokkain keino hillitä sienten kasvua. Altakastelun avulla mullan pinta pysyy kuivana, jolloin kosteassa viihtyvät sienet eivät kasva ruukun pinnalla. Homekasvun hillitsemiseksi mullan pinnan voi huolitella Kekkilän valikoimista löytyvillä koristekivillä. Kivikatepinta on myös hyödyllinen, sillä niiden ansiosta multa pysyy kosteana pidempään ja kasveja ei tarvitse kastella yhtä usein.

  Jos haluaa säilyttää mullan pinnan näkösällä, voi kasteluveteen lorauttaa silloin tällöin tuhdimman annoksen Kekkilä Kukkaravinnetta, sillä se yliannostettuna taltuttaa sienen. Taimikasvatuksessa tätä ei suositella, sillä liian korkea ravinnetaso estää pienten taimien juurten vedenottoa ja ne voivat kuivahtaa.

 • Voiko multa sisältää ihmiselle haitallisia mikrobeja?

  Hyvälaatuinen kasvualusta sisältää monipuolisesti erilaisia maaperämikrobeja. Moninaisten hyötyjensä ohella osa näistä luonnollisista mikrobeista voi olla ihmisille haitallisia. Siksi on tärkeää olla tietoinen mahdollisista riskeistä ja suojautua niiltä tarvittaessa.

  Esimerkiksi jäykkäkouristus on kaikille tuttu maaperämikrobin aiheuttama sairaus, jota vastaan meidät rokotetaan. Sairastumisen välttämiseksi rokotuksen voimassaolosta ja käsien haavojen suojaamisesta ja puhtaana pidosta on erityisen tärkeää pitää huolta maa-aineksien kanssa työskennellessä.

  Tällä hetkellä on menossa tutkimuksia Legionella-bakteerin esiintymisestä kasvualustoissa ja kierrätysraaka-aineissa, jotta voidaan ohjeistaa näiden materiaalien kanssa työskenteleville ohjeistus turvallisiin toimintatapoihin ja suojautumiseen.

  Legionella on pieninä pitoisuuksina yleinen bakteerisuku vesistöissä ja maaperässä. Pitoisuudet voivat kasvaa runsaasti olosuhteiden muuttuessa bakteerille otollisemmiksi ihmisen toiminnan seurauksena.

  Legionella tarttuu pääasiassa hengitysteitse, joten pölyn ja vesiaerosolien hengittämistä tulee välttää. Useimmat bakteerille altistuneet eivät sairastu, mutta bakteeri voi aiheuttaa keuhkokuumeen kaltaisia oireita, jotka on tärkeää diagnosoida oikein.

  LegiGrow -tutkimushanke
 • Mitä mullan käytössä tulisi huomioida legionellan osalta?

  Koska maa-ainekset sisältävät luontaisesti monenlaisia mikrobeja, joista osa voi olla ihmiselle haitallisia, tulisi orgaanisen pölyn hengittämistä välttää ja suojata haavat multia käsitellessä.

  Kuivat mullat kannattaa kastella pienellä vedenpaineella ennen käyttöä pölyämisen ja roiskumisen välttämiseksi. Kastelussa on hyvä käyttää sadetinta tai vesisuihkun hajottavaa suutinta.

  Avattuna säilytetyn multasäkin kuivunut sisältö on hyvä kostuttaa ennen käyttöä. Kuivunut multa on menettänyt kasveille tärkeitä biologisia ominaisuuksiaan, joten se voidaan kosteana sekoittaa tuoreeseen multaan.

  Kädet on hyvä pestä maa-ainesten käsittelyn jälkeen ja jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolosta tulee huolehtia.

  Erityisesti riskiryhmien, kuten vanhusten, tupakoitsijoiden tai immuniteetiltaan alentuneiden henkilöiden kannattaa välttää multapölyn hengittämistä mahdollisen legionella-altistumisen vuoksi ja hakeutua lääkäriin jos keuhkokuumeen kaltaisia oireita ilmenee.

  Multatuotteita ei kannattaa säilyttää suoraan auringossa, sillä silloin lämpötila pakkauksissa saattaa nousta bakteerikasvustoa vilkastuttavasti. Pakkaus tulee avata maltillisesti, jotta multaa ei kulkeudu kasvoille.

 • Miksi legionellatapaukset ovat lisääntyneet?

  Legionella on yleisesti maaperässä esiintyvä mikrobi, joka on varmasti kautta vuosien aiheuttanut ihmisille infektioita. Suurin osa altistuneista ei sairastu ja perusterveillä henkilöillä infektio voi jäädä diagnosoimatta, koska oireiden oletetaan johtuvan flunssasta.

  Tietoisuus Legionella-infektion mahdollisuudesta ja parantuneet diagnoosimenetelmät ovat lisänneet taudin tunnistusta, mikä näkyy tilastoissa tapauksien lisääntymisenä. Luvut eivät ole vertailtavissa aiempiin vuosiin, sillä silloin tautia ei osattu etsiä.

 • Ovatko Kekkilän tuotteet aiheuttaneet legionellatapauksia?

  Kekkilän tuotteiden ei ole todettu aiheuttaneen legionellaa.

 • Miten viestitte siitä, että tuotteet saattavat altistaa tartunnalle?

  Kiinnitämme entistä enemmän huomiota pakkausmerkintöihin, sekä tiedottamme asiasta myös verkkosivuillamme. Osallistumme tutkimustoimintaan ja viestintään myös alan muiden toimijoiden ja viranomaisten kanssa.

 • Miten tutkitte tuotteidenne legionellapitoisuuksia?

  Oleellisinta on tuotteiden oikea käsittely. Jos tuotteita säilytetään auringossa, saattavat pitoisuudet nousta. Tuotteissa on aina maaperämikrobeja, mutta oikealla käsittelyllä niistä ei aiheudu vaaraa.

 • Miksei tätä tartuntariskiä ole tuotu aikaisemmin esiin?

  Asia on ollut esillä säännöllisesti, ja on hyvä että siitä aika ajoin muistutetaan.

  Haitallisiin maaperämikrobeihin liittyvä mullan turvallinen käsittely koskee niin viherrakentamisen kasvualustojen kanssa työskenteleviä ammattilaisia kuin kuluttajia.

 • Mistä tiedän, milloin multa on valmistettu?

  Jokainen valmistamamme pakkaus on eränumeroitu yksilöllisesti. Eränumero löytyy säkin sivusta EAN koodin läheltä, ja se on mustesuihkutulostimella tehty numerosarja. Eränumeron avulla pystymme katsomaan tuotteen valmistukseen liittyvät erilaiset laadunvalvontatiedot. Näemme esimerkiksi koska pakkaus on tuotettu ja minkälaiset laboratorioarvot siitä on tuotantovaiheessa saatu.

  Eränumerokoodi on kaikissa tuotteissamme, myös lannoitteissa. Multapusseissa on lisäksi muita painettuja koodeja, jotka liittyvät pakkausmuovin laatuun ja tuotantoerään. Nämä koodit ovat pakkauksen yläreunassa, eivätkä ne liity itse pakkauksen sisältöön.

Katteet

 • Miksi Kuorikate haisee?

  Toisten mielestä kuori haisee, toisten mielestä se tuoksuu ihanalle havumetsälle. Kauneus taitaa olla haistajan nenässä…

  Kekkilä Kuorikate valmistetaan laadukkaasta männynkuoresta. Tuoreessa havupuussa ja kuoressakin on luonnollisia, puun omia eteerisiä öljyjä, jotka tuoksuvat voimakkaasti muutaman päivän ajan. Kun kuori hieman kuivuu, haju haihtuu itsekseen. Hajusta tai näistä pihka-aineista ei ole haittaa kasveille, eläimille tai ihmisille.

 • Ovatko Koristekatteiden väriaineet haitallisia?

  Kekkilä koristekatteet ovat luontoystävällisin, turvallisin menetelmin luonnon rautaoksideilla värjättyä mäntypuuhaketta. Rautaoksidit ovat luonnossa yleisesti esiintyviä mineraaleja, hapen ja raudan yhdisteitä. Niitä käytetään mm. väriaineina muurauslaasteissa ja keittomaalissa.

  Värien kiinnittämiseen ei ole käytetty kiinniteaineita. Siten koristekatteiden väriaineet eivät ole haitallisia.

  Katetta ei tarvitse käytön jälkeen erikseen käsitellä: sen voi antaa maatua paikoilleen ajan kanssa tai myöhemmin kompostoida.

 • Mitä pitää huomioida kun levittää Koristekatetta?

  Koristekatekerroksen alle tarvitaan katekangasta vain jos maassa on monivuotisten rikkakasvien juurakoita. Koristekatetta voi myös käyttää Kuorikatekerroksen pinnan viimeistelyyn. Koristekatteen suositeltu kerrospaksuus on 3-7 cm.

  Kun säkin avaa ja katetta levittää, katteen pinnalla on väriä pölynä joka huuhtoutuu sateiden tultua maahan. Värisävy ja värin syvyys voivat vaihdella hieman sillä kyseessä on luonnontuote. Puun ikä, syisyys, kosteus ym. vaikuttavat väriin.

  Suosittelemme suojahansikkaita, sillä väriaineen sisältämä rauta voi aiheuttaa kirvelyä herkkäihoisille ja rikkoutuneelle iholle.

  Katteen voi antaa maatua paikalleen tai sen voi myöhemmin kompostoida. Kate on värjätty luonnollisilla rautaoksideilla ja se on täysin turvallinen ympäristölle. Koristekatteen väri kestää hyvin sääolosuhteidemme vaihtelun.

 • Miksi Koristekatteiden väri haalistuu ajan kuluessa?

  Kekkilä koristekatteet ovat luontoystävällisin, turvallisin menetelmin luonnon rautaoksideilla värjättyä mäntypuuhaketta. Värien kiinnittämiseen ei ole käytetty kiinniteaineita.
  Talven jälkeen väri voi hieman haalistua ja suosittelemme pinnan uudistamista hyvin ohuella kerroksella uutta katetta. Näin katepinta säilyy siistin ja viimeistellyn näköisenä.

 • Miksi Koristekivissä on väri- ja kokovaihtelua?

  Kaikki Kekkilän koristekivet ovat luonnollisia kivilajeja. Ne on nimetty kyseisten kivilajien nimillä, kuten esimerkiksi Punainen graniitti tai Musta diabaasi.

  Kivissä saattaa esiintyä värivaihteluja, esim. louhoksen kohdasta riippuen. Kivien luonteeseen kuuluu myös sääolosuhteiden mukainen vaihtelu värin syvyydessä. Heti kivien levityksen jälkeen kivien pinnalla on vielä harmaata pölyä, joka saa kivet näyttämään vaaleammilta. Sateiden ansiosta kivi peseytyy tummemmaksi muutamassa viikossa ja kivikatteen väri syvenee.

  Tuotenimi kuvaa kivilajia, eikä suoraan tuotteen väriä levityshetkellä. Esimerkiksi Koristekivi Valkoinen garbo on väriltään valkoista, jonka joukossa on myös hieman harmaan ja roosan sävyjä. Koristekivi Mustan diabaasin väri taas syvenee ajan ja sään vaikutuksesta.

  Myös Isot koristekivet ovat luonnonkiviä. Pakkauksessa saattaa olla muutamia käsittelyissä rikkoutuneita kiviä.

 • Sopivatko koristekivet akvaarioon?

  Valikoimissamme olevat koristekivet ovat tarkoitettu koristekäyttöön. Valitettavasti emme voi suositella niitä akvaariokäyttöön.

Lannoitteet

 • Miksi Puutarhakalkissa on kivenmuruja?

  Puutarhakalkki on koostumukseltaan murumaista ja kosteaa, jotta sitä on helppo levittää tasaisesti ja ilman pölyä.

  Puutarhakalkkia rouhitaan marmorikivestä ja osa marmorirouhekalkista jää pieniksi ”kivenmuruiksi”. Hienompi aines liukenee välittömästi veden mukana maahan, ja vaikuttaa heti suotuisasti maan happamuutta vähentäen. Isommat kalkinmurut liukenevat hitaammin, jolloin kalkituksen vaikutus kestää pidempään.

 • Miksi puutarha kalkitaan?

  Puutarhan kalkitseminen on yhtä tärkeä hoitotoimenpide kuin lannoittaminenkin, sillä se vähentää maan happamuutta – maan ravinteet ovat parhaiten kasvien käytettävissä kun maan pH-arvo on noin 6,2–6,5.

  Puutarhakalkki on koostumukseltaan murumainen ja kostea, joten se on helppo levittää tasaisesti ja ilman pölyä. Kalkin voi levittää keväällä tai elo-syyskuussa.

 • Lannoitejauhe on kovettunut, mitä tehdä?

  Kasteluveteen sekoitetavat lannoitejauheet saattavat kuivahtaa ja kovettua varastoinnin aikana. Tällaisia lannoitteita ovat esimerkiksi Kekkilä Kastelulannoite, Kesälannoite, Ruusulannoite, Kesäkukkalannoite sekä jauhemainen Havu- ja rodolannoite.

  Kuivuneen lannoitteen voi pehmentää helpommin annosteltavaksi lisäämällä 1-3 pakkauksen mitallista vettä lannoitekiloa kohden. Annetaan seisoa yön yli ja sekoitetaan hyvin.

 • Miksi lannoitettu nurmikkoni on raidallinen?

  Kekkilä Nurmikkolannoite levitetään nurmikolle mahdollisimman tasaisesti ja kastellaan heti lannoittamisen jälkeen.

  Jos levitys on ollut hieman epätasaista, se näkyy nurmikon kasvunopeuden ja värin vaihteluna. Pahimmillaan nurmikkoon saattaa tulla jopa polttovioituksia liian suuren lannoitemäärän tai kasautumisen vuoksi. Sen vuoksi annosteluohjeiden noudattamien on tärkeää tasaisen leivttämisen lisäksi.

  Kastelemalla tai lannoittamalla juuri ennen sadetta voi ehkäistä kasvien lehdille jäävän lannoitteen aiheuttamia polttovioituksia. Tämä koskee kaikkia lannoitteita, ei vain Nurmikkolannoitetta. Kaikki kasvien lehdille jäävät lannoiterakeet voivat aiheuttaa polttovioituksia.

 • Miksi kesäkukat tarvitsevat lisälannoitusta?

  Säännöllisyys on tärkeää sekä kastelussa että lannoittamisessa. Kun ottaa tavaksi tarkistaa kastelutarpeen päivittäin, kasvit eivät pääse kuivahtamaan liikaa. Kuivuusstressi aiheuttaa nuppujen putoamista ja kasvu tyrehtyy.

  Ravinteet kulkeutuvat kasvien käyttöön veteen liuenneina. Kastelu-veden mukana annettu lannoite on heti kasvien käytettävissä. Kesäkukkalannoitetta on hyvä antaa usein ja laimeana liuoksena, jopa joka kastelukerralla. Kun lannoitepurkkia säilyttää näkyvillä, sitä tulee käytettyä.

 • Pitääkö kasveja lannoittaa syksyllä?

  Syksyllä kasvit menevät lepotilaan. Sitä ennen elo-syyskuussa kasveja kannattaa lannoittaa typettömällä Kekkilä Syyslannoitteella, jossa on runsaasti fosforia ja kaliumia. Syyslannoite nopeuttaa kasvien valmistautumista talvea varten ja parantaa niiden talvenkestävyyttä.

  Syksyllä ei pidä lannoittaa runsastyppisillä lannoitteilla.

Viljelylaatikko

 • Mistä puusta Viljelylaatikko on valmistettu?

  Uusi Viljelylaatikko on valmistettu käsittelemättömästä männystä. Valikoimassa on myös mustia laatikoita, jotka on valmistettu mustaksi petsatusta käsittelemättömästä männystä. Viljelylaatikoiden puu ei sisällä kyllästysaineita ja on tästä syystä ympäristöystävällinen sekä turvallinen syötäviä kasveja viljeltäessä.

  Mustat viljelylaatikot voi ottaa käyttöön sellaisenaan. Puuvalmis Viljelylaatikko tulee käsitellä ennen käyttöön ottoa sopivalla pintakäsittelyaineella; petsillä, öljyllä tai maalilla. Viljelylaatikon pinta on jätetty käsittelemättä, jotta laatikon voi viimeistellä haluamallaan tavalla omalle pihalle sopivaksi.

  Valikoimassa aikaisemmin olleet lämpökäsitellyt Viljelylaatikot (poistuneet valikoimasta, mutta saattaa vielä löytyä joiltain jälleenmyyjiltä) voi ottaa käyttöön ilman pintakäsittelyä.

 • Miksi Viljelylaatikossa ei ole pohjaa?

  Kun Viljelylaatikossa ei ole pohjaa, ylimääräinen vesi ei jää makaamaan laatikon pohjalle, vaan imeytyy maahan. Kuivina aikoina kasvit pystyvät hyödyntämään maasta kapillaarisesti nousevaa vettä. Lisäksi syväjuurisia kasveja varten on helppo tehdä syvä kasvualusta kaivamalla laatikon alueelta maata pois.

 • Voinko tehdä Viljelylaatikkoon pohjan?

  Kun Viljelylaatikkoa käytetään puutarhassa, siihen ei tarvitse tehdä pohjaa. Rikkaruohojen ja puun juurien välttämiseksi mullan alle voi levittää juurimaton. Pohjan tekemiseen voi myös käyttää patolevyä tai vesivaneria. Pohjaa tarvitaan, jos käytät Viljelylaatikkoa esimerkiksi terassilla. Käytä tällöin laatikon sisäpuolella suojamuovia, ettei kasteluvesi pilaa terassin lattiaa. Muista salaojittaa laatikko Kekkilä Ruukkusoralla.

 • Pitääkö nurmikko poistaa Viljelylaatikon alta?

  Jos haluat kasvattaa Viljelylaatikossa syväjuurisia kasveja, pitää nurmikko poistaa syvän kasvualustan kaivamiseksi. Halutessasi voit erottaa nurmikon, puun juuret ja mahdolliset monivuotiset rikkakasvit Viljelylaatikon kasvualustasta juurimatolla.

  Viljelylaatikoiden ympäristön voi huolitella katteilla tai koristekivipinnalla, jolloin niiden ympäristö on huolitellumpi. Katepinnan voi taas rajata nurmikosta Kekkilä Rajausreunalla.

 • Mitä multaa laitan Viljelylaatikkoon?

  Kekkilä Yrttimulta sopii erinomaisesti yrttien, maustekasvien ja muiden syötävien kasvien kasvattamiseen. Kekkilä Puutarhamulta tai Luonnonmukainen puutarhamulta ovat erinomaisia yleismultia ja sopivat mm. vedenpidätyskykynsä vuoksi hyvin nopeasti kasvaville vihanneksille ja tomaateille.

  Pensasmustikoille sopii Erikoismulta havuille ja rodoille ja perennoille ja köynnöksille Erikoismulta perennoille ja ruusuille. Jos haluat kasvattaa Viljelylaatikossa kesäkukkia, täytä laatikko Erikoismullalla kesäkukille.

 • Paljonko Viljelylaatikkoon tarvitaan multaa?

  Yhteen Viljelylaatikkoon tarvitset kuusi säkkiä multaa, esimerkiksi Kekkilä Luonnonmukaista puutarhamultaa 45 l. Pieneen viljelylaatikkoon mahtuu puolet vähemmän, kolme säkkiä.

 • Miten lannoitan Viljelylaatikossa kasvattamiani kasveja?

  Viljelylaatikossa kasvavia kasveja lannoitetaan samalla periaatteella kuin puutarhassa muutenkin, pakkauksessa olevien ohjeiden mukaan. Ole erityisen tarkka annostuksen kanssa, jos olet tehnyt Viljelylaatikkoon pohjan, koska kasvutila on tällöin rajattu ja lannoitteen yliannostuksen riski kasvaa.

 • Kuinka monta Viljelylaatikkoa voi kasata päällekkäin?

  Syväjuurisimmillekin kasveille riittää 2 Viljelylaatikon syvyys. Tällöin myös työskentelykorkeus on selkäystävällinen. Mitä enemmän laatikoita on päällekkäin, sen tarkempi on oltava alustan suoruuden kanssa, etteivät laatikot ole vinossa sen jälkeen, kun ne on täytetty mullalla.

 • Pitääkö/voiko Viljelylaatikon pintakäsitellä?

  Mustia Viljelylaatikoita ei tarvitse heti käsitellä, sääolosuhteista riippuen huoltopetsaus tulee kuitenkin tarpeen jonkun ajan päästä. Tällöin on suositeltavaa kääntyä maalikauppiaan puoleen sopivan petsin tai maalin löytämiseksi, viljelylaatikon käyttötarkoituksen huomioon ottaen.

  Puuvalmis Viljelylaatikko puolestaan tulee käsitellä ennen käyttöön ottoa. Pellavaöljy ja vernissa eivät sisällä tehoaineita, joten niitä on turvallista käyttää viljelylaatikon pintakäsittelyyn. Näillä aineilla käsiteltynä puupinta saattaa kuitenkin kerätä itseensä helpommin pintahometta.

  Viljelylaatikkojen käsittelyyn sopii myös Tikkurilan Unica Super -venelakka. Venelakkaa käytettäessä kannattaa kuitenkin huomioida, että lakkapinta hilseilee vanhetessaan. Venelakan ohjeissa suositeltuja pohjustusaineita (Tikkurilan Valtti Pohjuste tai Valtti Akvabase) ei ole turvallista käyttää Viljelylaatikoita käsiteltäessä. Myös Osmocolorilta löytyy syötäville kasveille ja ulkokäyttöön sopiva musta petsi.

  Lämpökäsiteltyihin Viljelylaatikoihin (poistuneet valikoimasta, mutta saattaa vielä löytyä joiltain jälleenmyyjiltä) pätee sama ohje kuin käsittelemättömiin, kun kyse on huoltotoimenpiteestä. Uusina lämpökäsitellyt viljelylaatikot voi halutessaan jättää käsittelemättä.

 • Miten suojaan Viljelylaatikon taimet kevään yöpakkasilta?

  Kohotettu kasvualusta suojaa jo itsessään kasveja maan pinnan kylmyydeltä. Lisäksi voit suojata kasveja esimerkiksi harsolla, kuten muuallakin puutarhassa.

 • Missä Viljelylaatikko on valmistettu?

  Mustat ja aiemmin valikoimassa olleet lämpökäsitellyt viljelylaatikot on valmistettu Suomessa. Uusi käsittelemätön viljelylaatikko on valmistettu Ruotsissa.

 • Voinko jättää Viljelylaatikon talveksi paikoilleen?

  Viljelylaatikon voi jättää talven ajaksi paikoilleen, mutta pidennät sen käyttöikää tyhjentämällä sen joko kokonaan tai osittain. Keväällä laatikon kulmat tulee tarkastaa ja nakutella kevyesti takaisin yhteen jos puu on routiessa hiukan elänyt. Samalla kannattaa tarkistaa onko laatikko uudelleenkäsittelyn tarpeessa. Käsittelyväli riippuu maaperästä, kosteammissa olosuhteissa Viljelylaatikko kannattaa käsitellä hieman useammin.

Marjapensastuki

 • Miksi marjapensaita pitää tukea?

  Pensaiden tukeminen auttaa kasvia kantamaan painavan sadon. Tuettu ja ilmava kasvusto välttyy paremmin myös taudeilta ja tuholaisilta. Marjat säilyvät puhtaampina, kun marjatertut ovat korkeammalla maan pinnasta ja tällöin ne on helpompi myös poimia.

 • Voinko tukea muita kasveja kuin marjapensaita?

  Marjapensastuki soveltuu hyvin myös koristepensaiden ja daalioiden sekä isojen perennojen, kuten pionien tuentaan.

 • Mistä puusta Marjapensastuki on valmistettu?

  Marjapensastuki on valmistettu männystä. Se on petsattu mustaksi homeenestoaineen sisältävällä petsillä, joka ei ole myrkyllistä ja soveltuu käytettäväksi myös syötävien kasvien tukemiseen.

 • Kuinka syvälle maahan Marjapensastuki pitää upottaa?

  Sopiva syvyys riippuu pensaan koosta. Satoa tuottavat oksat on tuettava kunnolla eli tuet pitää asentaa niin, että tuki pysyy vakaasti ja tukevasti pystyssä.

 • Voiko Marjapensastuen kokoa säätää?

  Marjapensastuen kokoa voi säätää. Jos käytät pensastukea pienelle pensaalle, asenna pystytolpat lähemmäs toisiaan. Liitoskohdasta ylimenevät poikkipuolat voit halutessasi sahata 5 cm pituisiksi. Päät voi käsitellä mustalla petsillä.

 • Saako Marjapensastukea muissa väreissä?

  Marjapensastukea saa vain mustaksi petsattuna.

 • Kauanko Marjapensastuki kestää käytössä?

  Marjapensastuki on käytössä pitkäikäinen, koska kunnolla paikalleen asennettuna sitä ei tarvitse siirtää eikä liikutella. Tällöin liikuttelu ei pääse rikkomaan ajan saatossa maan kosteuden vaikutuksesta lahoavia tukia.

 • Missä Marjapensastuki on valmistettu?

  Marjapensastuki on valmistettu Suomessa kotimaisesta puusta.

Turveharkko

 • Miksi Turveharkoissa on vaihtelua?

  Turveharkot ovat suosta kokonaisena palana nostettua, sararuskosammaleesta maatunutta turvetta Kun Turveharkot on ilmakuivattu tasaisesti, ne pakataan ilman muita käsittelyjä.
  Turveharkko on siis aito luonnontuote, ja sen vuoksi niissä esiintyy jonkin verran vaihtelua.

  Turveharkkomuureja ja -reunuksia tehtäessä harkkoja muotoillaan joka tapauksessa esim. villaveitsellä. Näin rakenteesta tulee viimeistelty ja kestävä. Kokovaihtelulla ei siten ole suurta merkitystä onnistuneen lopputuloksen saamiseksi.

Jalalliset viljelylaatikot

 • Mistä puusta Jalallisen viljelylaatikon laatikko-osa on valmistettu?

  Jalallisen viljelylaatikon laatikko-osa on valmistettu mustaksi petsatusta käsittelemättömästä männystä tai valkoiseksi maalatusta käsittelemättömästä männystä. Viljelylaatikoiden puu ei sisällä kyllästysaineita ja on tästä syystä ympäristöystävällinen sekä turvallinen syötäviä kasveja viljeltäessä. Myös käytetyt pintakäsittelyaineet ovat syötäville kasveille sopivia.

 • Paljonko Jalalliseen viljelylaatikkoon tarvitaan multaa?

  Yhteen Jalallisen viljelylaatikon tarvitset 3 säkkiä  Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa 30 L tai Kekkilä Erikoismulta kesäkukille 30 L. Jalallisen viljelylaatikon voi myös salaojittaa säkillisellä Kekkilä Ruukkusoraa 25 L. Silloin multaa tarvitaan 1 säkki vähemmän.

 • Kuinka paljon Jalallinen viljelylaatikko painaa mullalla täytettynä?

  Tyhjänä Jalallinen viljelylaatikko painaa 21 kg ja täytettynä noin 65 kg.

Kompostorit

 • Mitä tehdä kun kompostori ei toimi?

  Kun puutarhan lehtien ja risujen kompostoituminen ei lähde käyntiin, syynä on yleensä kuivuus tai ravinteiden puute. Hyvin kuivan tuntuisen kompostimassan voi kastella haalealla vedellä. Syy toimimattomaan kompostointiin voi olla sekin, ettei lehtiä, naatteja ja risuja sisältävä puutarhajäte sisällä tarpeeksi typpeä. Silloin esimerkiksi kanankakan lisääminen saa ravinnetasapainon kuntoon ja mahdollistaa pieneliöiden toiminnan.

 • Mitä tehdä kun kompostori haisee?

  Hyvin toimiva komposti tuoksahtaa keväiseltä, eikä mädäntyneeltä tai pistävältä. Jos haiseva kompostimassa on hyvin kosteaa ja tiiviin oloista, kuivikkeen lisääminen parantaa ilmavuutta ja korjaa typpipitoisen keittiöjätteen ravinnekoostumusta.

 • Mitä tehdä kun kompostorin sisältö on jäätynyt?

  Lisää kompostoriin ämpärillinen kuumaa vettä. Jos kompostimassa on ollut kosteaa, voit pitää kompostorissa kuumaa vettä sisältäviä kanistereita. Kuivikkeen riittävä käyttö on talven tullen tärkeää, sillä se estää lämmön karkaamisen luukkua avattaessa.

  Talven pakkasilla jäätynyttä kompostoria voi myös täyttää tavalliseen tapaan kuiviketta ja jätettä vuorotellen. Kompostoituminen käynnistyy taas keväällä itsestään säiden lämmetessä.

 • Mitä tehdä jos kompostorin suotonesteletku tukkeutuu?

  Todennäköisesti suotonesteyhteen suulle tai alkuun on kertynyt ja lajittunut hienoa ainesta. Letkun voi irrottaa ja huuhdella. Tyhjennyksen yhteydessä suotonesteyhteen suulle on hyvä laittaa pari kourallista karkeaa materiaalia, kuten kuorikatetta.

Kuivikekäymälät

 • Mitä tehdä kun käymälän sisäastia painaa eikä neste suotaudu?

  Kekkilä Kuivikekäymälä 50 l ja Kompostoiva kuivikekäymälä 100 l sisäastioiden suotautumisreikien tukkeutuminen saattaa estää kertyvän nesteen poistumisen suotonesteletkun kautta. Tällöin sisäastian voi tyhjentää ja puhdistaa.

  Tyhjän sisäastian pohjalle lisätään parin sentin kerros karkeaa maatuvaa ainesta, kuten kuorikatetta tai oksahaketta. Myös suodatinkangas käy, jos sellaista on tai haluaa käyttää. Pohjassa olevia reikiä voi myös hieman laajentaa veitsellä tai poraamalla, kuitenkin enintään 5 mm terällä.

 • Miksi Kuivikekäymälä haisee?

  Todennäköisin syy on toimimaton ilmastointi. Kuivikekäymälä tarvitsee oikein asennetun ilmastointiputken, jotta ilmanvaihto toimisi tarkoitetusti.  Ongelmia saattaa ilmetä, jos putkessa on liian pitkiä (yli 50 cm) vaakavientejä ja tai se ei ylety metrin verran rakennuksen harjakorkeuden yläpuolelle.

  Hajuhaittoja saattaa aiheuttaa myös liian vähäinen kuivikkeen käyttö. Kuiviketta on hyvä lisätä jokaisen käyntikerran jälkeen, jolloin jätteen rakenne säilyy ilmavana ja se alkaa kompostoitua.

 • Mitä tehdä jos käymälän suotonesteletku tukkeutuu?

  Todennäköisesti suotonesteyhteen suulle tai alkuun on kertynyt ja lajittunut hienoa ainesta. Letkun voi irrottaa ja huuhdella. Tyhjennyksen yhteydessä suotonesteyhteen suulle on hyvä laittaa pari kourallista karkeaa materiaalia, kuten kuorikatetta.

Kuivikkeet

 • Miksi Kompostikuivike tai Hajusieppo on märkää?

  Kuivikkeet pakataan aina kuivina. Kuivikesäkeissä on tuotantoteknisistä syistä pieniä reikiä, lähinnä siksi että niiden lavalle pakkaaminen onnistuisi. Muutoin muovi kyllä pitää vettä. Näistä rei’istä erittäin imukykyisiksi suunnitellut kuivikkeemme kuitenkin imevät kosteutta sisäänsä, mikäli pakkaus säilytetään sateelle alttiina. Kastumaan päässyt tuote on täysin käyttökelpoista kuivatuksen jälkeen.

  Olemme ohjeistaneet jälleenmyyjiämme tuotteen säilytyksestä; kuiviketuotteet tulee säilyttää sateelta suojassa tai peitettynä. Pyrimme jatkossa painottamaan jälleenmyyjillemme entistä enemmän, että kuiviketuotteiden lavat säilytettäisiin mahdollisuuksien mukaan katetussa tilassa.

Verkkokauppa

 • Voinko tilata tuotteen lahjaksi?

  Voit ilmoittaa tuotteelle haluamasi toimitusosoitteen. Tämä on kätevää esimerkiksi lahjaksi tilattaessa.

 • Voinko tilata tuotteita ulkomaille?

  Toimitamme tilauksia toistaiseksi vain Suomeen.

 • Miten tilaukseni toimitetaan?

  Tilaus toimitetaan tilausvaiheessa valitsemallasi toimitustavalla. Toimitustavat ovat Postin Noutopiste ja kotipaketti. Lue lisää toimitustavoista täältä.

 • Kuinka kauan tuotteiden toimitus kestää?

  Tuotteiden toimitusajat ovat n. 3-5 arkipäivää. Toimituksista vastaa Posti. Emme vastaa ylivoimaisen esteen aiheuttamista viivästymisistä tai viivästysten aiheuttamista välillisistä haitoista.

 • Mistä näen tilaukseni toimitustilanteen?

  Maksettuasi ostoksen saat sähköpostiisi tilausvahvistuksen ja seurantanumeron. Mikäli olet rekisteröitynyt käyttäjä, voit tarkastella tilaustasi omalta sivultasi.

 • Miten peruutan tilaukseni?

  Kun olet maksanut tilauksesi, se siirtyy automaattisesti toimitettavaksi eikä tilausta voi tässä vaiheessa enää perua. Tällä pyritään varmistamaan tilausten mahdollisimman nopea toimitus.

 • Miten palautan tilaamani tuotteen?

  Voit palauttaa tilaamasi tuotteen 14 vuorokauden kuluessa tilauksen vastaanottamisesta. Palautusoikeus koskee vain alkuperäispakkauksessa olevia käyttämättömiä ja myyntikelpoisia tuotteita. Lue ohjeet palautuksiin täältä.

 • Palautin tilaamani tuotteen. Kuinka kauan rahojen takaisin saamisessa kestää?

  Pankkiyhteydestäsi riippuen rahat näkyvät tililläsi 14 arkipäivän kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut palautuksesta ja lähettänyt palauttamasi tuotteet.

 • Miksi valikoima on niin suppea?

  Verkkokauppamme sisältää ensi vaiheessa rajatun määrän tuotteita, mutta laajennamme lähiaikoina valikoimaamme. Pysy ajantasalla uusista verkkokauppatuotteista tilaamalla uutiskirjeemme.