Hyppää sisältöön

Urheilukenttä vaatii erikoiskasvualustan

Urheilukenttien nurmet ovat kovassa käytössä. Nurmen kasvualustan pitääkin olla kantava ja hyvin vettä läpäisevä.

Erikoiskasvualusta urheilukentälle

Urheilukenttien rakentamiseen erikoistuneen Spesifix Oy:n tekninen johtaja Ossi Kiramo tietää tarkalleen millaisella alustalla pelinurmi kasvaa ja menestyy.

-Urheilunurmien kasvualustassa on yleensä 90 prosenttia hiekkaa ja loppu turvetta ja ravinteita. Alustan tärkeimmät ominaisuudet ovat hyvä vedenläpäisykyky, ilmavuus ja korkea pH. Jos kasvualustan päälle asennetaan siirtonurmi, pitäisi nurmen olla kasvanut juuri samanlaisella kasvualustalla kuin kentällekin tulee, Kiramo painottaa.

Urheilunurmia lannoitetaan säännöllisesti, joten kasvualustaan ei tarvita kovin suuria määriä ravinteita. Tyypillisesti vesiliukoista typpeä on 0,1 grammaa, liukoista fosforia 0,03 grammaa ja liukoista kaliumia 0,13 grammaa kuiva-ainekiloa kohden. pH-arvon on hyvä olla tasan seitsemän.

 

Viherrakentaminen vehreä urheilukentän kasvualusta

Räätälöity kasvualusta

Kekkilä on räätälöinyt ja valmistanut Spesifixille kasvualustan hiljattain uusittuun suureen urheilukenttäkohteeseen ja Kiramo oli tyytyväinen yhteistyöhön Kekkilän kanssa.

”Urheilunurmien kasvualustassa on yleensä  90 prosenttia hiekkaa ja loppu turvetta ja ravinteita.”

– Kasvualusta oli hyvälaatuista ja toimitusvarmuus oli hyvä. Saimme kasvualustaa rakennuskohteeseen juuri siinä tahdissa kuin halusimmekin.

Ossi Kiramo on kokenut urheilukenttien rakentaja, sillä hän oli ensimmäisen kerran rakentamassa urheilukenttää Kokemäellä vuonna 1980. Spesifixin palvelukseen Kiramo siirtyi vuonna 2014. Nykyisen työnantajansa kanssa hän on rakentanut muun muassa Tampereen Ratinan ja Jyväskylän Harjun kentät sekä Seinäjoen keskuskentän. Yleisurheilukentille tehdään perusteelliset remontit usein ennen Kalevan kisoja.

Parhaiten Kiramolle ovat kuitenkin mieleen jääneet monet Helsingin Olympiastadionilla tehdyt kenttäremontit, joissa on usein uusittu koko sisäkenttä.

– Onhan Olympiastadion urheilun pyhättö ja sinne saapuminen vetää aina nöyräksi, Kiramo kuvailee.

 

urheilukentän-kasvualusta

Ossi Kiramo Spesifix Oy:stä on ollut tyytyväinen yhteistyöhön Kekkilän kanssa urheilukenttien kasvualustoissa.

Julkaistu Vehreässä 3/2020. Teksti: Markku Pulkkinen. Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen.Etsi