Käytännön ohjeita vihersuunnittelijoille ja maisema-arkkitehdeille
Tässä artikkelissa vastaamme kymmeneen ajankohtaiseen kysymykseen hiilensidonnasta viherrakentamisessa – ja siitä, miten Kekkilän ratkaisuilla voidaan tukea ilmastoviisasta suunnittelua.
1. Mitä hiilinielu tarkoittaa viherrakentamisessa?
Hiilinielu tarkoittaa mekanismia tai prosessia, joka poistaa hiiltä ilmakehästä. Luonnossa esimerkiksi kasvit ja maaperä pystyvät sitomaan itseensä hiiltä. Koska ihmistoiminnan vuoksi luontaiset hiilinielut ovat vähentyneet ja heikentyneet, on niiden ohelle luotava uusia, rakennettuja hiilinieluja. Kaupunkiympäristössä tehokkaita nieluja ovat erityisesti puustoiset, monikerroksiset istutukset ja elävä maaperä, johon orgaaninen aines saa maatua. Myös viherrakentamisen raaka-aine- ja materiaalivalinnoissa löytyy hiiltä sitovia ratkaisuja.
2. Millaisia ratkaisuja hiilensidontaan on käytännössä?
Kekkilä tarjoaa suunnittelun tueksi biohiiltä sisältäviä CO2-Kasvualustoja. Lähes mikä tahansa kasvualustamme voidaan räätälöidä CO2-Kasvualustaksi lisäämällä siihen sertifioitua biohiiltä, jonka rakenteeseen on sitoutunut ilmakehän hiiltä vähintään sadaksi vuodeksi. Kaikissa Kekkilän kasvualustoissa hyödynnetään myös luonnonmukaista kompostia ja uusiomateriaaleja, joilla pienennetään kasvualustan elinkaaripäästöjä.
Nämä ainekset parantavat maaperän rakennetta ja samalla tuetaan sekä kasvillisuuden että maaperän kykyä sitoa hiiltä pitkällä aikavälillä. Kekkilän CO2-Kasvualustan hankinta sisältää aina myös kasvualustatilauksen sisältämän biohiilen hiilikrediitit. Kasvualustatoimituksen jälkeen Kekkilä rekisteröi biohiilen hiilikrediitit viherrakennuskohteelle Puro.earth -alustalla, ja asiakas saa käyttää tehtyä todennettua hiilensidontatoimea työmaan päästölaskennassa.
3. Miten suunnittelussa voi lisätä viheralueen hiilensidontakykyä?
Maisemasuunnittelija voi edistää hiilensidontaa viheralueen suunnittelussa huomioimalla kohteen koko elinkaaren – suunnittelusta rakentamiseen, hoitoon ja uudistamiseen. Kasvillisuusvalinnoilla on keskeinen rooli: pitkäikäiset, monivuotiset puut ja pensaat sitovat hiiltä tehokkaasti, ja peittävä, kerroksellinen kasvillisuus parantavat maaperän hiilivarastointikykyä. Kasvualustoihin voidaan lisätä biohiiltä ja kompostia, jotka paitsi sitovat hiiltä myös parantavat kasvuolosuhteita pitkällä aikavälillä.
Materiaalivalinnoissa suositaan kierrätettyjä, uusiutuvia ja paikallisia vaihtoehtoja sekä vältetään turhaa tiivistä pinnoittamista, joka estäisi hiilipitoisen orgaanisen aineksen hajoamista maahan. Rakentamisen ja hoidon aikana energiankäyttöä voidaan minimoida käyttämällä sähköisiä työvälineitä ja luonnonmukaisia hoitomenetelmiä, kuten niittojätteiden kompostointia tai hyödyntämistä biohiilen raaka-aineena.
Elinkaariajatteluun kuuluu myös se, että viheralue suunnitellaan muuntojoustavaksi – niin, että sitä voidaan päivittää ilman laajamittaista purkua. Kun viheralue suunnitellaan osaksi laajempaa hiilinieluverkostoa tai kunnan ilmastostrategiaa, sen positiivinen ilmastovaikutus moninkertaistuu. Lisäksi suunnittelun tueksi voidaan käyttää hiilijalanjälki- ja elinkaarilaskentaa, joka tuo päätöksentekoon konkreettista tietoa valintojen vaikutuksista.
4. Miksi biohiili on erityisen kiinnostava materiaali viherrakentamisessa?
Biohiili on materiaali, joka sitoo hiiltä pysyvästi, lisää vedenpidätyskykyä, vähentää ravinteiden huuhtoutumista ja tukee mikrobitoimintaa. Nämä ominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen valinnan kestävään viherrakentamiseen.
5. Kuinka kasvualustan koostumus vaikuttaa hiilinielun toimintaan?
Kasvualustan laatu ratkaisee, kuinka paljon hiiltä maahan kertyy ja kuinka pitkään se siellä säilyy.
Mitä hitaammin hajoavaa ja pysyvämpää orgaanista ainesta kasvualusta sisältää, sitä paremmin se toimii hiilivarastona. Vaikutukset voivat ulottua jopa vuosikymmenten päähän. Jo suunnitteluvaiheessa on tärkeää korostaa kasvualustan pitkäikäistä laatua – kohteen tarpeisiin toimiva ja rakenteensa säilyttävä kasvualusta saa olla paikallaan pitkään ilman uusimistarvetta.
6. Onko esimerkkejä projekteista, joissa hiilensidonta on otettu huomioon?
Kyllä. Useissa kaupunkien hulevesialuehankkeissa ja uusissa puistosuunnitelmissa hiilensidonta on ollut suunnittelun lähtökohta. Näissä on käytetty biohiilipohjaisia kasvualustoja ja pitkäikäisiä ja kerroksellisia kasvillisuusratkaisuja. Esimerkiksi Tukholman kaupunki on vuodesta 2024 alkaen ohjeistanut sisällyttämään biohiilikasvualustojen hiilikrediitit kasvualustahankintoihinsa – biohiilellä rikastettuja kasvualustoja kaupungissa on käytetty jo pitkään tätä ennenkin.
7. Miten Kekkilän asiantuntemus auttaa suunnittelijoita ilmastoviisaissa valinnoissa?
Kekkilä tarjoaa kasvualustasuosituksia eri käyttökohteisiin, teknisiä tietoja tuotteiden koostumuksesta ja ilmastovaikutuksista ja tukea tuotteiden valintaan kohteen erityispiirteiden mukaan. Olipa kyseessä infrarakentaminen, viherkatto tai hulevesikenttä, Kekkilän asiantuntijat auttavat löytämään kohteeseen sopivan ratkaisun. Pystymme laskemaan myös kaikista kasvualustaresepteistämme elinkaarianalyysin (cradle-to-gate LCA, PEF-laskentamenetelmä), joka sisältää myös kyseisen reseptin hiilijalanjäljen.
8. Miten ottaa ensimmäiset askeleet kohti hiilineutraalia viherrakentamista?
Aloita koko kohteen elinkaaren ajattelusta:
Miten materiaaleja voidaan kierrättää?
Miten hiiltä voidaan sitouttaa jo rakennusvaiheessa?
Miten varmistetaan, että hiili pysyy maassa vuosikymmeniä?
Mitkä hoitotoimet lisäävät kohteen hiilensidontaa?
Pienetkin valinnat – esimerkiksi kasvualustassa tai kasvilajistossa – voivat tuottaa merkittäviä ilmastohyötyjä.
9. Miksi kasvualustalla on väliä?
Biohiiltä sisältävät kasvualustat ovat yksi tehokkaimmista keinoista varastoida hiiltä viherrakentamisessa. Samalla ne parantavat kasvualustan rakennetta ja lisäävät vedenpidätyskykyä.
10. Miksi suunnittelijan valinnoilla on merkitystä?
Kekkilä tarjoaa maisema- ja vihersuunnittelun tueksi tuotteita ja asiantuntemusta, joiden avulla voidaan tehdä ilmastovaikutuksia näkyväksi ja todennettavaksi. Kun hiilensidonta otetaan huomioon jo suunnittelupöydällä, syntyy ympäristöjä, jotka ovat toimivia, kestäviä ja osa ilmastoratkaisua.
Suunnittelija voi vaikuttaa suoraan hiilikädenjälkeensä – jo yhdellä kasvualustavalinnalla. Kun materiaali tukee hiilen pysyvää varastoitumista, sen vaikutus ei katoa ensimmäiseen huoltokertaan.