Hyppää sisältöön

Vapparin niityille luvassa kukkaloistoa

Vapparin ranta-alue koki suuren muodonmuutoksen kesällä 2020. Rannan viehätysvoima ja monimuotoisuus vahvistuvat vielä entisestään, kun sinne perustetut niityt kasvavat täyteen loistoonsa.

Kohde: Vapparin ranta-alue
Missä:  Parainen
Erityistä: Alueelle perustetut niityt: perhosniitty, kostea niitty ja tulvaniitty
Kasvualustat: Kekkilän Niittymulta, Nurmikkomulta ja Viivyttävä kasvualusta

Vapparin ranta-aluetta Paraisten saaristokaupungissa hallitsi aiemmin järviruoko. Toisin on nyt. Viherpalvelu Ettala perusti alueelle perhosniityn, kostean niityn ja tulvaniityn. Lisäksi Vapparin ilmettä kohentavat uusi laituri, uudet sillat ja lukuisat värikkäät puut, pensaat ja perennat.

– Alue on muuttunut melkoisesti. Jo rakennusaikana huomasimme, että ohikulkijat ovat hyvin kiinnostuneita muutoksesta ja erityisesti perustettavista niityistä, toteaa työnjohtaja Teppo Auvainen Viherpalvelu Ettalasta.

Auvainen on tyytyväinen projektin etenemiseen ja kohteeseen valittuihin kasvualustoihin. Alueen perustamisessa on käytetty Kekkilän Niittymultaa, Nurmikkomultaa ja Viivyttävää kasvualustaa. Kaikilla niittytyypeillä kasvualustan paksuus on 100 senttimetriä.

– Hoidimme itse kuljetukset suoraan Kekkilältä. Saimme aina laadukasta tavaraa ja juuri sen verran kuin tarvitsimme.

Kaikille niityille on kylvetty monivuotisia kasveja

Ranta-alueen maisemaa kaunistavat kesällä istutetut purppuratuomet, ravinnevalumia sitovat tyrnit, iirikset, rantatädykkeet, rantavesissä kasvava sarjarimpi ja monet muut kasvit. Kaikille niityille on kylvetty monivuotisia kasveja; perhosniitylle erityisesti pölyttäjien suosimia mesi- ja ravintokasveja, kuten purtojuurta. Tulvaniitylle tuli kasveja, jotka kestävät kasvupaikan hetkittäisiä tulvia, kuten ojakellukkaa.

– Niittyjen parasta kukkaloistoa päästään ihailemaan muutaman vuoden sisällä. Ensi keväänä Vapparissa silmäniloa tarjoavat kirjopikarililjat ja puistolumikellot, joiden sipuleita istutimme syksyllä yli 4000, Auvinen kertoo.

Erikoiskasvualustoilla istutukset menestyvät

Kekkilän aluemyyntipäällikkö Panu Kataja pitää Vapparia hyvin mielenkiintoisena ja piristävän erilaisena kohteena. Hän kertoo, että työselosteen mukaisen kasvualustan vaatimukset olisivat täyttyneet myös Kekkilän Nurmikkomullalla. Kekkilässä kuitenkin toimittiin proaktiivisesti.

– Nurmikkomultamme reseptiikka on suunniteltu siten, että se soveltuu nimenomaan nurmikolle. Nurmikoille käytetyt ravinteisuus- ja rakeisuusohjearvot kattavat laajan skaalan erilaisia nurmikkomultia. Valmistamamme erikoiskasvualustat täyttävät myös nämä suositukset. Lisäksi ne takaavat, että kaikki kohteeseen suunnitellut istutukset menestyvät, koska kasvualusta on juuri niiden tarpeisiin räätälöity, Kataja valottaa.

VIHERPALVELU ETTALA & CO OY
• Perustettu 1980, toimii kivi- ja viherrakentamisen alalla.
• Palveluina suunnittelu, rakentaminen ja ylläpitohoito.
• Työllistää noin 15 henkeä, toimitilat Turussa.
• Liikevaihto 1,5 miljoonaa (2019).
• Toimitusjohtaja Sari Auvainen.

Teksti: Markku Pulkkinen
Julkaistu Vehreä-lehdessä 2/2021Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.