Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Petunia

(Petunia)

Petunia x hybrida

Petunia Petunia x hybrida

Runsaan värivalikoimansa ja runsaan kukintansa ansiosta petunia on yksi suosituimpia kesäkukkia. Petunioiden lajeja ja lajikeryhmiä on paljon. Kukkamuotoja ovat suurikukkaiset, keskisuuret, pienikukkaiset ja kerrotut.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

5-15 cm

Värit:

Tummanvioletti Ruusunpunainen Sininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Petunia Petunia x hybrida

Petunioita näkee yleisesti kesäkukkaryhmien kasvina ruukuissa, amppeleissa, parvekelaatikoissa ja kukkapenkeissä. Petunioiden värikirjo kattaa miltei kaikki väriskaalat, kaunissuonisten, raidallisten ja varjostusmaisten lisäksi. Petunia on myös kasvinjalostajien lempilapsi ja uusia lajikkeita kehitetään joka vuosi. Petunian kukat ovat kellomaiset, lehdet raikkaanvihreät ja tahmeat. Petuniat kukkivat toukokuulta syyskuulle.

Tarhapetuniat ovat petunioista kaikkein tunnetuimpia. Ne kasvavat pituutta pystysuuntaisesti noin 15-30 cm korkeiksi. Kukkamuotoja ovat suurikukkaiset, keskisuuret, pienikukkaiset, kerratut ja jopa hapsukukkaiset lajikkeet. Värejä ja monivärisiä lajikkeita on valtavasti.

Riippapetunioita käytetään amppeleissa, ruukuissa ja parvekelaatikoissa sekä maanpeitekasveina. Niiden kukka muistuttaa tarhapetuniaa mutta ne kasvavat enemmän pituutta ja lajikkeesta riippuen muodostavat pensastavan, riippuvan tai puoliriippuvan kasvuston. Kukkamuotoja ovat pienikukkaiset, keskikokoiset, suurikukkaiset, tyynymäiset ja kerratut. Värit vaihtelevat valkeasta ja vihreänvalkoisesta tummanviolettiin, siniseen ja roosaan. Riippapetuniat vaativat tarhapetuniaa enemmän vettä ja ravinteita niiden voimakkaamman kasvun vuoksi.

Parhaiten petuniat menestyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella, sateen- ja tuulensuojaisella kasvupaikalla. Petuniat kestävät paahdetta. Kasvualusta saa olla ilmava ja runsasravinteinen. Sopiva multa on Kesäkukkamulta. Lajista ja lajikkeesta riippuen istutusväli on 20-40 cm.

Petuniat pitävät voimakkaasta lannoituksesta ja tasaisesta kastelusta. Kasteluveteen lisätään kerran viikossa Kesäkukkaravinnetta tai Kastelulannoitetta.

Jotta petuniat jaksaisivat kukkia runsaasti koko kesän, kuihtuneet kukat on poistettava kukkapohjuksineen. Muuten kasvi alkaa tuottaa siementä ja kukinta taantuu.

Jos taimet venyvät, versoja voidaan leikata heinäkuussa. Kukinta alkaa uudestaan 2–3 viikon kuluttua.

Etsi