Hyppää sisältöön

Juuristo voi hyvin, kasvi voi hyvin!

Ennen kylvöjä ja istutusaikaa on mainio hetki kohdistaa katse maahan, kasvualustaan, kirjoittaa Pihailo-puutarhuri Lea.

Kevät on puutarhaihmiselle ihaninta aikaa, ja on helppo innostua pienestäkin viherryksestä! Mielessä ovat pienet taimet, siemenet ja sipulit ja silmissä siintää jo puutarhan ihana vehreys!

Kylvö- ja istutusaikaa odotellessa on kuitenkin mainio hetki kohdistaa katse maahan, kasvualustaan. Minkälaiseen maahan istutan kasveja tänä kesänä? Minkälaiseen multaan laitan hyötytarhan kasvit kasvamaan? Millä täytän ruukut, jotta saan kesäkukat loistamaan?

Sillä totuus on – vaikka ehkä kliseinenkin- että kaikki hyvä kasvu lähtee maasta!

Pihailo Lea
Multa ei ole maalaji

Kun levität puutarhaan multaa tai täytät viljelylaatikoita mullalla, levität itseasiassa monenlaisia maalajeja ja ainesosia kasvien käyttöön.

Multa ei ole yksi aine tai maalaji, vaan aina sekoitus erilaisista kasvin kasvuun sopivista ainesosista.

Multa voi sisältää hiekkaa, savea, hietaa, kompostia, turvetta tai puukuitua ja erilaisia ravinteita.

Se, minkä verran ja mitä ainesosia mullassa on, vaikuttaa kasvualustan eli multasekoituksen painoon, kosteuden sitomiseen, ilmavuuteen ja rakenteeseen.

Erilaiset kasvit viihtyvät hieman erilaisissa multasekoituksissa. Siksi multia on erilaisia. Yksi asia on kuitenkin kaikille kasveille ja kasvualustoille yhteistä: Kasvi kasvaa hyvin, kun sen juuristo kasvaa hyvin!

Piha ilo multa

Mitä kasvi mullasta tarvitsee?

Kasvi tarvitsee kasvuunsa valoa, lämpöä, kosteutta ja ravinteita, ja näistä kosteuden ja ravinteet se saa käyttöönsä kasvualustasta eli mullasta.

Jotta kasvi saa mullasta kosteutta, pitää mullassa olla sopivasti vedenpidätyskykyä, mutta myös läpäisevyyttä, jotta multa ei sateellakaan muutu liian märäksi.

Vettä pidättäviä mullan ainesosia ovat kasvusammal, turve, biohiili, savi ja komposti.
Multaan rakennetta ja veden läpäisykykyä lisääviä ainesosia ovat hiekka, hieta ja puukuitu.

Lisäksi kasvin juuristo tarvitsee happea. Mullan pitää olla huokoista, jotta happea voi olla maassa.
Ilmavuutta multaan lisäävät kasvusammal, komposti ja turve.

Multaan valitaan valmistaessa siis kuhunkin käyttötarkoitukseen sopiva ainesosaseos.

Liian tiiviissä mullassa kasvi ei kasva, koska maa muuttuu helposti liian märäksi tai kuivaksi.
Liian höttöisä multa kuivuu helposti, on haastavaa kastella ja multa ”häviää” puutarhaan.
Liian raskaassa mullassa hento juuristo ei jaksa raivata tietään eteenpäin.

Pihailo mullan merkitys kasville

Mikä multa sopii puutarhaani?

Valitse multa aina käyttötarkoituksen mukaan. Tarvitsetko multaa suuremmalle alueelle puiden tai pensaiden istutukseen vai hyötykasviruukkuihin terassille? Kasvatatko omia taimia vai kunnostatko nurmikkoa?

Multasekoitukset on valmistettu erilaisia puutarhan tarpeita silmällä pitäen. Voit myös valita mullan, jossa ei ole käytetty lainkaan turvetta.

Tässä esimerkkinä kolme multaa, kaikki ovat erilaisia ainesosiltaan ja sekoitussuhteiltaan, mutta tarjoavat kaikki kasveille hyvän kasvun edellytykset:

Kekkilä Viherkompostimulta – hyötykasveille sopiva turpeeton multa

Viherkompostimulta koostuu nimensä mukaisesti pääosin Viherkompostista, joka on maatuneista kasveista lämpökompostoimalla valmistettua eloperäistä ainesta. Viherkompostin lisäksi mullassa on hiekkaa, kasvusammalta sekä biohiiltä, joka varastoi tehokkaasti multaan kosteutta ja ravinteita, ja luovuttaa niitä kasville tarpeen mukaan.

Pihailo Viherkompostimulta

Kekkilä Kasvumulta Kestävä+ – puutarhan joka paikan turpeeton multa

Kekkilä Kasvumulta Kestävä+ on multasekoitus, jossa on kasvusammalta, hiekkaa, viherkompostia ja puukuitua. Viherkomposti sisältää kasvien kasvulle tärkeitä luonnollisia mikrobeja. Mitä enemmän elämää mullassa on, sen parempaa kasvu on!

Kasvumultaa voit käyttää kasvimaalla, istutusalueilla, ruukuissa, kesäkukilla ja kasvihuoneessa. Multa sopii myös taimikasvatukseen ja viherkasveille.

Pihailo Kasvimulta Kestävä+

Kekkilä Puutarhamulta – perusmulta kaikkeen puutarhanhoitoon

Puutarhamulta on perusmulta, jota voit käyttää nurmikon perustamiseen, uusien istutusalueiden tekemiseen, viljelylaatikoiden tai ruukkujen täyttämiseen tai taimikasvatukseen.
Puutarhamulta koostuu maatuneesta turpeesta, hienosta hiedasta, savesta ja viherkompostista.

Piha ilo Kekkilä Puutarhamulta
Multa on myös ravinteiden koti

Multa on sopivassa määrin vettä, mutta myös ravinteita pidättävää. Käytät nestemäistä, raemaista, tai muunlaista kiinteää lannoitetta, ravinteet kulkeutuvat kasvin käyttöön kaikissa tapauksissa mullan kautta.

Multa on valmiiksi lannoitettua ja kalkittua. Mullan pH-arvo eli happamuus on säädetty sopivaksi ravinteiden imeytymiselle kasvin käyttöön, joten sinun ei tarvitse sekoittaa kalkkia multaan erikseen.

Mullassa on peruslannoitus, ja voit käyttää multaa vanhan maan parantamiseen ilman, että sinun täytyy lannoittaa heti maata sen lisäksi. Voit lisätä uutta multaa vanhan mullan sekaan, kaikkea vanhaa multaa ei tarvitse vaihtaa.

Pihailo multaa lavakaulukseen

Lisää uutta ravinteikasta multaa lavakauluksiin, kesäkukkaruukkuihin ja istutusalueille. Virkistä viherkasveja kevyellä uudella multapinnalla ja sekoita kasvihuoneen istutuslaatikoihin uutta multaa sekaan. Kun istutat uusia monivuotisia kasveja puutarhaasi, sekoita uutta multaa sekaisin istutuskuopan pohjamaan kanssa.

Kun pääasiat eli multa-asiat ovat kunnossa, voit keskittyä ihaniin vehreisiin kasvijuttuihin ja aivan pian saapuvaan runsaan vehreään kesään!

Kuvat ja teksti: Lea Rauta / Pihailo

 

Pihailo Lea Rauta

Kirjoittaja on kouluttaja, puutarhuri ja puutarhasuunnittelija Lea Pihailo-nimen takaa. Lea haluaa murtaa puutarhanhoitoon liittyviä myyttejä ja tehdä pihahommista yksinkertaisia ja nautittavia.

Seuraa Pihailoa: www.pihailo.fi tai Instagramissa @pihailo

Etsi