Hyppää sisältöön

Kasvata omia taimia – kouliminen

Taimien kouliminen tarkoittaa kylvötaimien istuttamista isompiin ruukkuihin. Pikkutaimet siirretään kylvölaatikoista ja pikku poteista isompiin ruukkuihin heti, kun ne ovat kunnolla taimettuneet. Sitä kookkaampi ruukku mitä isompi kasvi ja pidempi taimikasvatusaika.

Taimien kouliminen

Kylvöstä koulimiseen kestää pari kolme viikkoa lajista riippuen. Oikean ajankohdan huomaa sitä, että ensimmäisten lehtien (sirkkalehtien) välistä alkavat pilkistää ensimmäiset kasvulehdet.

Kylvökset kastellaan hyvin edellisenä päivänä, sillä kosteasta mullasta pikkutaimet on helppo irrotella juuristoa vahingoittamatta. Apuna voi käyttää koulimistikkua tai muuta vastaavaa, kuten lyijykynää tai ruokaveistä.

Koulittujen taimien päällä voi muutaman päivän ajan pitää muovia juurtumisen varmistamiseksi. Koulituille taimille sopiva kasvualusta on Kylvö- ja taimimulta. Yrttejä kouliessasi ja luomukasvatuksissa voit käyttää Kekkilän luonnonmukaista Yrttimultaa.

1. Kerää tarvikkeet

Ennen työn aloittamista varaa tarpeeksi puhtaita ruukkuja, Kylvö – ja taimimultaa sekä vettä kannussa tai suihkepullossa.

2. Täytä mullalla

Täytä kylvöruukkua suurempi, puhdas ruukku tai muu astia mullalla, tiivistä kevyesti ja tasoita pinta.

 

3. Poista taimet kylvöastiasta

Ota taimet pois kylvöastiasta. Paina multaan kolo, johon taimen voi siirtää juuria vaurioittamatta.

 

taimien kouliminen

4. Irrota taimet

Irrottele taimet yksi kerrallaan, sillä ne kuivahtavat helposti. Ota kiinni lehdistä istuta taimi puikolla multaan painetun reikään, jonkin verran entistä syvempään.

 

Taimien erottelu

5. Tiivistä

Tiivistä multa kasvin tyvelle siten, ettet vahingoita juurenniskaa.

 

Esikasvatus

6. Kastele

Kastele multa vähitellen niin, että se kastuu läpikotaisin.

 

Tomaatin taimet

Pikkutaimien lannoittaminen

Lannoita taimia taimikasvatuksen aikana esimerkiksi Kekkilä Taimilannoitteella tai Kekkilä Kasviravinteella. Lannoita pieniä taimia miedolla liuoksella. Liian vahva multa estää niitä saamasta vettä kasvuunsa.

Koulimisen yhteydessä ennen ruukun täyttämistä voit sekoittaa pohjalle mullan kanssa pari lusikallista Kekkilä Kanankakkaa.

Taimien karaistaminen

Suoraan sisältä siirrettyinä ja ulos istutettuina taimet saavat helposti kylmävaurioita ja kasvu voi lakata pitkäksi aikaa. Ne myös kärsivät auringon UV-säteilystä, ellei niitä ole vähitellen totutettu suoraan auringonvaloon. Niinpä taimet on hyvä karaista. Alota taimien totuttelu ulkoilmaan viimeistään viikkoa ennen istuttamista.

Heti kun lämpötila ulkona tai katetulla terassilla on päivisin 5-10 astetta, taimet viedään päivän ajaksi ulos. Aluksi vain pariksi tunniksi, ja aikaa pidennetään vähitellen. Ensimmäisinä karaisupäivinä taimia ei kannata jätää suoraan auringonvaloon. Esikasvatetut taimet istutetaan kasvimaalle toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.

 

Etsi